به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس سران کشورهای فارسی زبان که عصر امروز پنجشنبه در تالار حافظیه مجموعه فرهنگی سعدآباد در حال برگزاری است، با بیان این که سه کشور ایران، تاجیکستان و افغانستان علاوه بر وجوه مشترک تمدنی، تاریخی و فرهنگی در دوره معاصر نیز یک ویژگی مشترک دیگر پیدا کرده اند، گفت: افغانستان خود را از زیر بار شوروی رها کرده است، ایران خود را از زیر بار غرب و آمریکاییها رها کرده است و همچنین تاجیکستان هم استقلال خود را به دست آورده است.
وی با اعلام اینکه غربیها نمیپسندند که سه قدرت مشترک در منطقه شکل بگیرد، گفت: کسانی که از ناتو حرکت کردند میخواهند کشورهایی مثل هند و چین را در منگنه بگذارند اما سه کشور ایران، تاجیکستان و افغانستان مانع آنها هستند.
احمدی نژاد اضافه کرد: به همین جهت است که این سه کشور تولد جدید داشته اند البته به نوعی هم تحت فشار هستند که امروز فشار سنگینتر به افغانستان وارد میشود چون غربیها نمیخواهند کشور قدرتمند، ثروتمند و مستقلی در منطقه به وجود بیاید.
رئیس قوه مجریه با تاکید بر لزوم گسترش همکاریهای سه جانبه بین سه کشور ایران، تاجیکستان و افغانستان، گفت: ما باید در چند زمینه همکاریهای خود را گسترش دهیم که یکی از آنها حمل و نقل است.
وی حمل و نقل را پایه ارتباطات و امنیت دانست و افزود: اتصال راه آهن ایران، تاجیکستان و افغانستان، قرقیزستان و چین میتواند موجب ایجاد امنیت، آبادانی و توسعه راههای مواصلاتی بین این کشورها شود که میتوان در این رابطه از بانک توسعه اسلامی هم کمک گرفت ، البته خودمان هم کمک میکنیم چرا که اگر راهها و رفت و آمد بین کشورهای منطقه بیشتر گردد امنیت هم بیشتر خواهد شد.
احمدینژاد موضوع انرژی را از دیگر زمینههای افزایش همکاری بین سه کشور مذکور به شمار آورد و افزود: ایران و تاجیکستان تولیدکننده انرژی هستند و افغانستان هم به انرژی نیاز دارد.
وی با بیان اینکه افغانستان در حال برنامه ریزی برای تولید انرژی است، گفت: افغانستان برای پیشرفت نیاز به انرژی دارد و مبادله انرژی بین سه کشور ایران، تاجیکستان و افغانستان حلقهای است که به نفع همه ما خواهد بود چرا که ارزانتر حساب خواهد شد.
رئیس جمهور با بیان اینکه احداث خط انتقالی ایران، افغانستان و تاجیکستان خواهد توانست افغانستان را برقدار کند، گفت: افغانستان باید در این زمینه سرمایه گذاری پایه انجام دهد. در زمینههای دیگر انرژی هم همینطور است.
وی در ادامه با اشاره به مبادلات تجاری ایران و عراق گفت: هم اکنون در چندین نقطه مرزی بین ایران و عراق گشایش یافته که از این طریق حجم مبادلات تجاری ما با عراق نیز افزایش پیدا کرده است که به سود هر دو کشور و منطقه است.
به گفته احمدی نژاد سرنوشت سه کشور ایران، تاجیکستان و افغانستان در زمینههای گوناگون به هم گره خورده است.
رئیس جمهور در ادامه با تاکید بر لزوم خروج مهمانان ناخوانده از منطقه عنوان کرد: نیروهای ناتو در ابتدای ورود به افغانستان از معادن این کشور عکسبرداری کردند و آنها را بردند در صورتی که باید این عکسها را در اختیار دولت افغانستان قرار میدادند.
احمدی نژاد اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران امکانات درجه یکی دارد که می تواند همه معادن افغانستان را شناسایی و نقشهاش را تهیه کند و در اختیار دولت افغانستان بگذارد که این هم به نفع افغانستان خواهد بود و هم به نفع ایران . نه تنها نفع مادی بلکه نفع سیاسی و فرهنگی.
وی با اشاره به اظهارات کرزای که حجم مبادلات اقتصادی دو کشور ایران و افغانستان 5/1 میلیارد دلار ذکر کرده بود گفت: در حال حاضر ظرفیت خیلی بیشتر از 5/1 میلیارد دلار است چرا که جمعیت سه کشور مجموعاً 110 میلیون نفر است که میتوان یک بازار بزرگ ایجاد کرد که هم ارزانتر باشد و هم پرسودتر.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به موضوع مواد مخدر عنوان کرد: هم اکنون هم دولت افغانستان و هم دولت تاجیکستان و هم دولت ایران از این موضوع آسیب میبینند به طوری که حتی رئیس جمهور ترکمنستان هم خیلی نگران است.
وی با بیان اینکه ممکن است که الان نتوانیم جلوی تولید مواد مخدر را بگیریم اما میتوانیم مسیر توزیع آن را کنترل و از ورودش به سه کشور جلوگیری کنیم و حتی میتوانیم کشتی دیگر را جایگزین کشت مواد مخدر کنیم.
احمدی نژاد موضوع امنیت را از جمله موضوعات تاثیرگذار در گسترش روابط بین سه کشور به شمار آورد و افزود: همکاریهای سه جانبه ایران، افغانستان و تاجیکستان میتواند به گسترش امنیت در سه کشور کمک کند.
وی با اعلام اینکه جمهوری اسلامی ایران چندین سال زودتر از شما در دوره جدید متولد شده است، افزود: ایران به پیشرفتهایی دست پیدا کرده که قابل مقایسه با کشورهای مدعی پیشرفت است که میتوانیم آنها را در اختیار برادرانمان قرار دهیم.
رئیس جمهور اضافه کرد: در همه زمینهها از جمله در زمینه شناسایی و بهره برداری از معادن نیز ظرفیت جمهوری اسلامی ایران خیلی بالاست و میتوانیم کمکتان کنیم زیرا این هم به نفع ما و هم به نفع همه منطقه است و یک بعد آن این است که از لحاظ اقتصادی قدرتمند خواهید شد.
وی با اشاره به موضع غربیها در قبال جمهوری اسلامی ایران گفت: وقتی آنها میبینند جمهوری اسلامی ایران پیشرفت کرده است می خواهند جلوی آن را بگیرند.
احمدی نژاد در ادامه به موضوع برقراری امنیت در افغانستان اشاره کرد و افزود: فکر میکنیم مسئله افغانستان باید در منطقه حل شود و مسایل دیگر هم همینطور و تجربه نشان داده که کشورهای دیگر نمیتوانند این مشکلات را حل کنند. ما باید کمک کنیم تا مسایل افغانستان به سرعت حل شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر سه میلیون افغانی در ایران زندگی میکنند، گفت: ما از این ناراحت نیستیم که آنها در ایرانند بلکه از آن ناراحتیم که آنها از خانه و خانوادهشان دورند چون زندگی در وطن معنای دیگر دارد.
رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه ایران، تاجیکستان و افغانستان فقیر نیستند، گفت: اما در دهههای پیش شرایطی تحمیل شده بود اما شرایط ایران به گونهای بود که زودتر رها شد و توانست حرکت خود را به سمت پیشرفت ادامه دهد. امیدواریم که دو کشور افغانستان و تاجیکستان هم بتوانند زودتر رها شوند تا راهشان را در مسیر پیشرفت ادامه دهند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با مثبت ارزیابی کردن تشکیل کمیسیون بررسی توسعه همکاریهای سه جانبه ایران، تاجیکستان و افغانستان عنوان کرد: اگر ما به داد هم نرسیم کسانی که به خاطر یک دلار آدم میکشند برای ما کاری نخواهند کرد که امروز این موضوع را همه لمس کردند.
رئیس جمهور با ابراز امیدواری از اینکه این نشست نتایج خوبی را برای سه ملت ایران، افغانستان و تاجیکستان به همراه داشته باشد، گفت: بر مبنای دعوتی که آقای کرزای کردند قرار است اجلاس بعدی را در کابل برگزار کنیم تا اگر کاری از دستمان بر میآید برای پیشرفت افغانستان انجام دهیم.
گفتنی است رئیس جمهوری اسلامی ایران احمدی نژاد با حالت خنده خطاب به رئیس جمهور افغانستان گفت: البته آقای کرزای تازگیها سفرشان خیلی کوتاه شده معلوم است که به دلایل مختلف سرشان شلوغ است.
نظر شما