محمد بهبود آهنی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: متاسفانه اعتبارات تخصیص داده شده متناسب با میزان توسعه وسرعت رشد برنامه های گمرک نیست واز آنجایی که سهم استان از بودجه کشوری محدود است، این مضایق به خوبی درک می شود.
وی عنوان کرد: در حال حاضر گمرک انزلی برای بسیاری از طرحهای به روز و پیشتاز خود نیازمند بودجه مناسب است.
مدیرکل گمرک انزلی یادآور شد: متاسفانه ضعف در اختصاص بودجه لازم سبب شده که گمرک انزلی سرعت خدمات دهی خود را با اعمال فشارکاری به نیروی انسانی خود جبران کند.
وی گفت: به عنوان مثال ظرفیت تخلیه بار که در گذشته 600 هزارتن بود اکنون با افزایش 9 برابری حدود هفت میلیون تن است اما متناسب با این حجم کاری٬ نیروی انسانی و اعتبار مناسب افزایش نیافته است بنابراین پاسخگویی مناسب به تقاضاهای استان مساوی با تحمیل فشار کاری خارج از استانداردهای قانونی و جهانی است.
بهبود آهنی در پاسخ به سئوال بودجه مورد نیاز گمرک استان نیز گفت: میزان بودجه مورد نیاز در دی ماه هرسال و در قالب برنامه پیش بینی بودجه سال آینده به معاونت برنامه ریزی استانداری اعلام می شود اما بین رقم بودجه پیش بینی شده و نیز میزان بودجه تخصیصی فاصله زیادی وجود دارد بنابراین ضروریست با توجه به اینکه گمرک دارای دومین پایه اقتصادی کشور پس از درآمدهای نفتی است مسئولان تصمیم ساز در سطح کشور٬ توجه و نگاه ویژه به این بخش داشته باشند.
وی همچنین تبدیل بودجه ملی گمرک به بودجه استانی را یکی از دلایل کمبود اعتبارات این بخش دانست و افزود: بودجه گمرک تا سال 78 به صورت ملی بود اما از این تاریخ به بعد بودجه ها بین سازمانهای همجوار گمرک در استانها توزیع شد، چون این جایگاه قبل از این تاریخ در بودجه این سازمان ها تعریف نشده بود از اینرو توجه به نیازهای واقعی گمرک و گنجاندن یک بودجه جدید در کنار بودجه های قبلی٬ نوعی تحمیل و سربار برای هر استان محسوب می شد، در نتیجه سهم مناسب به گمرکات کشور اختصاص داده نشد.
ناظرگمرکات گیلان خاطر نشان کرد: در حال حاضر گمرگ ایران با مشاهده این واقعیت درصدد است تا بودجه های گمرکی به روال سابق خود و به صورت ملی تعریف شود.
وی همچنین استانی شدن بودجه گمرک از سال 78 را موجب رکود بسیاری از برنامه های توسعه ای و تحول زای این بخش دانست و یاد آورشد: این امر موجب ایجاد چالشهای جدی در این بخش شده است.
نظر شما