به گزارش خبنرگار مهر در ایلام، استان ایلام در دامنههای غربی رشته کوه زاگرس گسترشی از شمال غرب به جنوب شرق دارد و از ویژگیهای ناهمواریها در تعیین مرزها تاثیر زیادی پذیرفته است.
رشته کوه کبیرکوه به عنوان مهم ترین عامل جغرافیایی در تعیین سیمای طبیعی استان اعم از پوشش گیاهی و منابع آب و خاک تاثیر زیادی گذاشته و به تبع آن، سکونتگاهها و مراکز جمعیتی نیز پهنههایی را که از امکانات محیطی مناسبتری برخوردار بوده است جهت استقرار برگزیده اند.
بخش اعظمی از تیپ اراضی این استان کوهستانی با کوههای متشکل از سنگهای آهکی با قلل سنگی و کشیده با پوشش جنگلی زاگرس که دارای خاکهای کم عمق تا نیمه عمیق با بافت سنگین سنگریزهدار است .
پوشش پراکنده تا متوسط درختان جنگلی بلوط در کوهپایهها از تراکم بیشتری برخوردار بوده و زمینها تناسب کم تا متوسطی برای جنگل دارند.
در حال حاضر به دلیل استفاده نا آگاهانه، قسمتهای وسیعی از پهنههای جنگلی استان تخریب شده و شهر ایلام و پارهای از نقاط پرجمعیت استان در دامنههای این واحد اراضی شکل گرفتهاند.
با این حال، محورهای ارتباطی موجود در استان بر روی این پهنه چندان توسعه نیافته است و به طور عرضی هنگام عبور از رشته کبیرکوه در مسیرهای ایلام به کرمانشاه و ایلام به دره شهر از این پهنه عبور میکنند.
به دلیل پوشش متوسط درختان جنگلی (بلوط) در کوهپایهها و نیز اجرای طرحهای آبخیزداری درحوزه رودخانه کنجانچم و طرحهای جنگلکاری و حفظ و احیای مراتع در سالهای اخیر بر پوشش گیاهی اراضی حاشیه جاده افزوده شده است.
کوهستانی بودن و تنوع آب و هوایی استان ایلام، پوشش گیاهی قابل ملاحظه ای را بوجود آورده است بطوریکه 500 هزار هکتار از کل مساحت استان را جنگل تشکیل می دهد.
از 500 هزارهکتار جنگلهای استان 75 درصد آن زیر پوشش بلوط ، 20 درصد بنه و پنج درصد باقی مانده را زالزالک، داغدانمان، تنگرس، بادام کوهی، انجیر ، انگور وحشی اقاقیاو افرا تشکیل می دهند.
اما آنچه جنگلهای استان ایلام را در سال جاری بیبشتر رنح داد، آتش سوزی های مکرر بود که باعث از بین رفتن درختان متعدد بلوط و مناطق حفاظت شده شد.
در این ارتباط، معاون محیط زیست استان ایلام به خبرنگار مهر گفت: در سالجاری حدود 50 مورد آتش سوزی در مناطق مختلف استان رخ داده است.
غلامرضا ابدالی به آخرین آتش سوزی در جنگل های استان ایلام طی هفته گذشته اشاره کرد و گفت: این آتش سوزی که در منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ رخ داد بخشی از جنگل ها و مراتع شمالی ایلام طعمه حریق شد.
به گفته معاون اداره کل حفاظت محیط زیست استان حدود 30 هکتار از جنگل های این منطقه خسارت دیده است.
ابدالی گفت: برای مهار این آتش سوزی از گروه های امدادی به ویژه گارد اجرایی و حفاظت استان، هلال احمر، منابع طبیع، نیروی انتظامی، مدیریت بحران و نیروهای مردمی استفاده شده است.
وی علت این آتش سوزی را پوشش گیاهی فراوان عنوان کرد و گفت: بی احتیاطی و روشن کردن آتش موجب آتش سوزی در منطقه شده است.
ابدالی یادآور شد: این مناطق جنگلی از بهرتین مناطق جنگلی و پوشش گیاهی استان ایلام عنوان کرد و گفت: از هموطنان عزیز می خواهم وقتی وارد منطقه تفریحی می شوند، به شدت مراقب آتش باشند.
نظر شما