به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، لرستان سرزمین آمال و آرزوهای مردمانی است که با طبیعت خو گرفته اند و سالها در قلب این طبیعت بکر و بی بدیل سرود زندگی را سر داده اند. این سرزمین که نام آن را لرستان نهاده اند سرزمینی زیبا با آب و هوای دلپذیر و محصور در کوههای مرتفع و صعب العبور رشته کوه غرور آفرین زاگرس است.
طبیعت بکر و پر فراز و فرود لرستان زمینه ایجاد جاذبه های منحصر به فردی را فراهم کرده که متاسفانه امروز درگیر با بی توجهی های بسیاری است تا طبیعت بکر لرستان رو به زوال و نیستی گام بردارد.
از خروش سیمره در دشتهای کوهدشت تا ندای بی بدیل اشترانکوه در قلب شهرستان دورود و ازنا و تا صدای فریادهای سزار در کوههای پر پیچ و خم زاگرس همه و همه نماهنگ زیبایی از بکری طبیعت این مرز و بوم است که امروز دستخوش هجمه بی سابقه پروژه های مختلف عمرانی، دستان بی رحم شکارچیان و بی فکری برخی افراد شده است.
نشست تشکلهای زیست محیطی استان لرستان صحنه ای برای بازگو کردن دغدغه هایی از جنس مرگ ماهیان سیمره، بلوط های سوخته زاگرس، دفن آرزوهای سزار، مرگ تدریجی رودخانه خرم آباد و قتل کبکهای تشنه در کنار چشمه های آب بود.
زنده گیری سنجابهای زاگرس برای فروش
هر کدام از دبیران تشکلها از رنج طبیعت لرستان حرفها برای گفتن داشتند و به نظر می رسد باید امروز این زنگ خطر بیش از هر زمان دیگری برای احیای این ظرفیتهای بی بدیل احساس شود.
جنگلهای لرستان در حسرت بالگرد امداد سوخت
دبیر تشکل حامیان محیط زیست لرستان در این نشست از روند رو به رشد آتش سوزی در جنگلهای استان انتقاد دارد و می گوید: در حالیکه عمده جنگلهای لرستان در مناطق صعب العبور قرار دارند هنوز این استان مجهز به بالگرد امداد نیست و ما هر ساله شاهد از دست رفتن بخشی از جنگلهای استان باشیم.
مراد سپهوند خواستار پیگیری مسئولان برای رفع این مشکل است و ادامه می دهد: باید با همکاری بین بخشی زمینه مجهز شدن لرستان به بالگرد امداد فراهم شود.
وی همچنین به وضعیت نگران کننده شکار گونه های مختلف در لرستان اشاره کرد و گفت: باید برای مدت زمانی پروانه شکار در استان به هیچ شکارچی داده نشود تا جمعیت گونه های مختلف جانوری به حد قابل قبولی برسد.
دبیر تشکل حامیان محیط زیست لرستان با یادآوری اینکه روزی پهنه کوهها و دشتهای لرستان پر از کیک، تیهو و کبوتر کوهی بود، ادامه داد: ولی امروز جمعیت این پرندگان دیگر مانند گذشته نیست به طوریکه شکارچیان برای یافتن جمعیتی از کبکها به یکدیگر آدرس می دهند.
گردشگران جاذبه های طبیعی لرستان را به نابودی می کشانند
دبیر کانون همیاران طبیعت جهاد دانشگاهی لرستان نیز با تاکید بر اینکه آن طور که باید و شاید در راستای فرهنگسازی زیست محیطی تلاشی صورت نگرفته است، گفت: مرگ خرس، پلنگ، کل، بز کوهی و دهها تخریب در محیط زیست طبیعی و انسانی نشان دهنده این است که متاسفانه هنوز در این زمینه موفق نبوده ایم.
مرگ خرگوشها
مجید دریکوند خواستار برنامه ریزی بیشتر تشکلهای زیست محیطی برای حفاظت از محیط زیست بکر لرستان است و ادامه می دهد: به منظور ایجاد حرکتهای هدفمند در این حوزه ما نیازمند تشکل شورای هماهنگی تشکلهای زیست محیطی هستیم.
وی محیط زیست لرستان را تشنه آموزش می داند و با ابراز نگرانی از تخریبهای گردشگران در مناطق دیدنی لرستان، ادامه داد: در حال حاضر با توجه به تردد گردشگران در منطقه اشترانکوه و دریاچه گهر ما با حجم انبوهی از تخریب و زباله مواجه هستیم که در صورت عدم توجه منجر به از دست رفتن این مناطق بی نظیر می شود.
بلوط های کهنسال زاگرس سوخت و ما جلسه می گیریم
دبیر انجمن یاران سبز شهرستان کوهدشت نیز که از وضعیت امروز طبیعت لرستان به شدت نگران است، ادامه داد: شهرستان کوهدشت همانطور که از نامش پیداست مهد "کوه" و "دشت" های منحصر به فرد در قلب طبیعت لرستان است.
علی کوشکی از کوههای پوشیده از جنگل و گونه های مختلف کوهدشت یاد می کند و ادامه می دهد: امروز این جنگلهای انبوه در حال تبدیل شدن به کویر است.
وی از سوختن جنگلهای بلوط پر از درد است و می گوید: در سال جاری سه هزار هکتار از جنگلها و مراتع کوهدشت در هومیان بزرگ و کوچگ، در حوالی غار میرملاس 12 هزار ساله و در بلوران بی نظیر سوخت و از دست رفت در حالیکه با توجه به نبود بالگرد تنها نظاره گر مرگ جنگلهای بلوط کوهدشت بودیم.
بلوط های سوخته زاگرس
دبیر انجمن یاران سبز شهرستان کوهدشت برای رساندن این حرف ها به گوش مسئولان خواهش می کند و ادامه می دهد: در فصل تابستان همه جنگلهای زاگرس در آتش سوخت و حال ما آمده ایم و برای بلوط های سوخته جلسه گرفته ایم.
حیات از سیمره رخت بر می بندد
کوشکی از مرگ سیمره سخن می گوید و از شکار ماهیان این رودخانه خروشان و ادامه می دهد: در روزهای مختلف ما شاهد این هستیم که دهها نفر با تور، وسایل انفجاری و موتور برق بی رحمانه به جان ماهیان سیمره می افتند تا سیمره از ماهی های بزرگ و کوچکش خالی شود.
"دره گرگ ها" دیگر هیچ جانوری ندارد
وی از صید و شکارهای بی حد و حصر در طبیعت لرستان انتقاد دارد و ادامه می دهد: روزی منطقه "دره گرگ ها" در شهرستان کوهدشت پر از گرگ ها و گراز هایی بود که از این منطقه محلی بکر و بی نظیر ساخته بود ولی امروز حتی خبری از یک گراز و گرگ در این منطقه نیست چراکه حمله شکارچیان به "بلوران" دیگر مجالی برای حیات این حیوانات باقی نگذاشته است.
دبیر انجمن یاران سبز شهرستان کوهدشت از مرگ پلنگهای منحصر به فرد زاگرس حرف ها دارد و با لهجه محلی خود می گوید که من شاهد مرگ یک قلاده پلنگ بوده ام و همه تلاشم برای جلوگیری از مرگ این گونه منحصر به فرد تنها منجر به مجروح شدن خودم شد.
جاده ای بر روی جنازه دو هزار اصله درخت بی گناه
کوشکی از وضعیت پروژه های عمرانی کوچک و بزرگ که بر روی جسد جنگلهای لرستان ایجاد می شود نیز انتقاد کرد تا بگوید که در شهرستان کوهدشت برای ایجاد راه دسترسی به یک دکل مخابراتی دو هزار درخت بلوط سوزانده و بریده شد در حالیکه پیاده رفتن تا محل این دکل در طبیعت بی نظیر منطقه تنها 20 دقیقه طول می کشد.
وی با یادآوری اینکه نفس ما انسانها به نفس درختان وابسته است، ادامه می دهد: برای چهارخطه کردن محور خرم آباد - کوهدشت چندین سال است که دارد کار می شود و هر سال درختان زیادی از بین می روند ولی آیا نباید وقتی جایی خراب می شود جای دیگر را آباد کرد.
چشمه هایی که تبدیل به قتلگاه کبکهای تشنه شدند
دبیر انجمن یاران سبز شهرستان کوهدشت از تبدیل شدن درختان زاگرس به ذغال و فروش در کنار جاده ها می گوید و ادامه می دهد: چشمه های بی نظیر منطقه "بلوران" در شهرستان کوهدشت هر روز شاهد مرگ کبکهای تشنه ای هستند که برای خوردن آب به کنار چشمه آمده اند و امروز در این منطقه حتی یک عدد کبک هم نمی توان پیدا کند.
شکارگاه کبک ها در کنار چشمه های آب
دبیر تشکل موج سبز شهرستان ازنا نیز از بی توجهی رسانه ها به ویژه رسانه ملی به فرهنگ سازی زیست محیطی گلایه مند است و می گوید: هزاران مورد تبلیغ در رسانه ملی صورت می گیرد ولی آیا تاکنون در مورد محیط زیست اینگونه حرکت ها صورت گرفته است.
مرضیه صادقی از آلودگی شدید بسیاری از جاذبه های طبیعی لرستان انتقاد کرد و گفت: امروز آبشار آب سفید، آبشار بیشه و دریاچه گهر از نظر آلودگی دارای بیشترین مشکلات هستند.
وی از تبدیل شدن دریاچه بی نظیر گهر به مرداب ابراز نگرانی می کند و ادامه می دهد: نباید اجازه داده شود که گردشگران هر گونه که می خواهند با این طبیعت بکر و دست نخورده رفتار کنند.
زمین خواری و فضاهای سبزی که تبدیل به برج می شوند
دبیر انجمن یاران سبز شهرستان خرم آباد نیز در سخنانی از زمین خواری و ساخت و ساز در قلب طبیعت لرستان انتقاد کرد و گفت: ما سالانه شاهد این هستیم که بسیاری از فضاهای سبز را تغییر کاربری می دهند که این امر نیازمند پیگیری محیط زیست و منابع طبیعی است.
میرزا سرهنگی از تخریب سالانه 600 هکتار از عرصه های جنگلی بر اثر پروژه های عمرانی خبر داد و گفت: این همه تخریب ناشی از عدم تهیه طرح های ارزیابی زیست محیطی است.
وی ادامه داد: این در حالیست که ما در ازای این همه تخریب شاهد جایگزین شدن جنگلهای از دست رفته نیستیم.
دبیر یکی دیگر از تشکلهای زیست محیطی از وفور سلاح و مهمات در استان انتقاد دارد و می گوید: کمتر خانه ای در این استان پیدا می شود که یک سلاح مجاز نداشته باشند که جمع آوری این سلاح نیازمند همکاری دستگاههای مختلف است.
اداره کل محیط زیست نیازمند هم صدایی تشکلهای زیست محیطی است
مدیر کل محیط زیست استان لرستان نیز با تایید موارد مطرح شده از سوی تشکلهای زیست محیطی، عنوان کرد: ما هم از وضعیت موجود در طبیعت لرستان نگران هستیم ولی برگزاری این نشست در راستای کمک تشکلهای زیست محیطی بوده است.
شکارگاه پرندگان شکاری در دشت های دلفان
محمد حسین بازگیر با اشاره به شکار کبکها در کنار چشمه های آب، ادامه داد: هیچ انسان عاقلی شکار یک پرنده تشنه را در کنار چشمه آب نمی پذیرد ولی مگر چند چشمه، کبوتر و کبک در استان وجود دارد که نیروهای خود را در حراست از آنها بگماریم.
وی با تاکید بر اینکه نیرو، امکانات و قوانین کنونی جوابگوی مقابله با تخریب کنندگان نیست، یادآور شد: گشتهای محیط زیست در حال حاضر در مناطق مختلف استان فعال هستند ولی لرستان دارای 24 هزار کیلومتر رودخانه است و ما در هر کیلومتر برای جلوگیری از صید ماهیان چقدر می توانیم نیرو مستقر کنیم.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان با قبول انتقادات مطرح شد، از تشکلهای زیست محیطی خواست با محیط زیست هم صدا شوند و ادامه داد: کمبودهای موجود را می پذیریم ولی با این امکانات محدود توان بیشتری نداریم.
تشکلهای زیست محیطی ضمن عارضه یابی راهکار ارائه دهند
بازگیر از تشکلهای زیست محیطی خواست در این زمینه به یاری محیط زیست بیایند و هم فکری و مشاوره بدهند و گفت: تشکلهای زیست محیطی ضمن عارضه یابی راهکار ارائه دهند.
وی به فراخوان طرح های تحقیقاتی محیط زیست که از طریق خبرگزاری مهر اعلام شد اشاره کرد و گفت: ما آمادگی داریم از همه طرح های کاربردی در این زمینه علاوه بر تشویق، حمایت کنیم.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان از تشکلهای زیست محیطی خواست ضمن دیدن مشکلات، محدودیت ها را نیز ببینند و ادامه داد: ما مامورانی داریم که در راه حراست از جنگلها و مراتع شهید و جانباز شده است.
بازگیر با اشاره به پیگیریهای این اداره کل در برخورد با پروژه های عمرانی بدون ارزیابی زیست محیطی، ادامه داد: ما در این زمینه نیازمند هم صدایی تشکلهای زیست محیطی هستیم وگرنه راه به جایی نخواهیم برد.
به هر حال امروز محیط زیست لرستان با هجمه بی سابقه شکارچیان، پروژه های عمرانی و بی توجهی برخی افراد و طبیعت گردان مواجه است که رفع این تهدید و مخاطره نیازمند نگاه مسئولانه همه مردم، مسئولان و گردشگران است.
.................................................
گزارش و عکس: صدیقه حسینی
نظر شما