به گزارش خبرنگار مهر، با وجود گذشت 18 روز از فصل پائیز هنوز مرکز آمار ایران نرخ بیکاری تابستان سالجاری را اعلام نکرده، این در حالی است که وزیر کار و امور اجتماعی پیش بینی کرده است که نرخ بیکاری فصل دوم سال کاهشی خواهد بود، ولی کارشناسان بازار کار و اشتغال معتقدند چون تحرک جدید و تاثیرگذاری در این بازار اتفاق نیفتاد؛ بنابراین در تابستان سالجاری نرخ بیکاری افزایشی بوده است.
بیکاری رو به صعود
بر اساس این گزارش، روند افزایشی نرخ بیکاری در بهار سالجاری در حالی اوج گرفت و به 14.6 درصد رسید که این نرخ در زمستان 88 نیز14.1درصد بود و با فصول قبل تر از خود فاصله بیشتری گرفته بود. بر همین اساس نرخ بیکاری با یک آهنگ افزایشی از 10.5 درصد سال 87 به 11.9درصد در سال گذشته رسید.
منتقدان بیشتر مسائل و انتقادات خود را حول محور نحوه محاسبه بیکاری مطرح می کنند به نحوی که آنها معتقدند نرخ بیکاری که در فصول 4 گانه سال از سوی مرکز آمار ایران اعلام می شود، قابل استناد نیست و با واقعیتهای بازار کار نیز همخوانی ندارد.
ابهام در نرخ بیکاری
برخی کارشناسان نرخ بیکاری واقعی را چند درصد بالاتر از نرخ بیکاری مرکز آمار می دانند و برخی نیز حتی نرخ واقعی را تا دوبرابر اعداد و ارقامی که اعلام می شود ذکر می کنند. آنها فکر می کنند "سربازان"، "زنان خانه دار"، "دانشجویان" و "دانش آموزان" نباید در گروه شاغلین قرار بگیرند.
همچنین چالش دیگری که در زمینه نرخ بیکاری وجود دارد، ناشی از این است که مرکز آمار هر شخصی را که 1 تا 2 ساعت در هفته کار داشته باشد را شاغل می داند در صورتی که در قانون کار میزان ساعت کار هفتگی 44 ساعت برآورد شده است؛ بنابراین منتقدین اشتباه بودن نرخ بیکاری معتقدند 1 تا 2 ساعت کار هفتگی به هیچ وجه گویای شاغل4 بودن یک فرد نیست و افراد با این میزان کار نمی توانند هزینه های زندگی خود را تامین کنند.
شائبه تغییر 44 برابری ساعت کار هفتگی
از سویی مرکز آمار ایران که بارها مورد انتقاد فعالان و کارشناسان بازار کار و در برخی مواقع حتی مدیران دولتی اشتغال قرار گرفته است، نحوه محاسبه نرخ بیکاری را برگرفته از فرمول و استاندارد جهانی می داند و به هیچ وجه شائبه تغییر 44 برابری ساعت کار هفتگی را نمی پذیرد.
هرچند وزیر کار و امور اجتماعی در ابتدا نرخ بیکاری 14.6درصدی فصل بهار سالجاری را نمی پذیرفت و قبول آن را نشانه افزایش 3.5 میلیون نفری تعداد بیکاران دانست ولی پس از مدتی کوتاه آن را به ناچار پذیرفت.
وزیر کار: نرخ بیکاری تابستان کاهشی است
عبدالرضا شیخ الاسلامی در گفتگو با مهر اعلام کرد با اقدامات انجام شده ، نرخ بیکاری 14.6درصدی بهار 89 در فصل تابستان تعدیل خواهد شد؛ بنابراین باید به زودی منتظر کاهش نرخ بیکاری در کشور باشیم.
وزیر کار و امور اجتماعی سپس در پاسخ به این پرسش که آیا برای پیش بینی کاهش نرخ بیکاری محاسبات و ارزیابی های خاصی صورت گرفته است؟ گفت: در هر صورت با کارهای انجام شده من پیش بینی می کنم نرخ بیکاری کاهش می یابد.
عباس وطن پرور، نماینده سابق کارفرمایان در اجلاس جهانی کار درگفتگو با مهر در خصوص روند نرخ بیکاری در کشور به ویژه در تابستان سالجاری با تاکید براینکه با نشانه های موجود نرخ بیکاری در فصل تابستان دوباره افزایش خواهد یافت، گفت: با وجود اینکه 7 ماه از سال و 9 ماه از تصویب قانون بودجه 89 گذشته است، هنوز دولت کتاب قانون را ارائه نکرده است.
انتقاد از صنعتی ها / بیکاری 60 درصدی جوانان
وی ادامه داد: علیرغم اینکه بیش از یکسال از زمان اجرای قانون برنامه چهارم سپری شد ولی هنوز برنامه جدیدی ارائه نشده است و هیچ گزارشی نیز از روند اجرا و تحقق برنامه چهارم در دست نیست.
وطن پرور به عملکرد وزارت صنایع در ارائه گزارش رشد صنعتی کشور اشاره کرد و بیان داشت: اخیرا در گزارش بانک مرکزی اطلاعات مختلفی به جز گزارش روند رشد صنعتی کشور که باید از سوی وزارت صنایع اعلام شود وجود دارد که در کنار هم قرار دادن همه اینها و مسائل دیگر می توان افزایش دوباره نرخ بیکاری را مسجل کرد.
وی خاطر نشان کرد: من قاطعانه اعلام می کنم که امروز بیش از 60 درصد نیروی کار فعال کشور در شرایط بیکاری قرار دارند، ضمن اینکه نرخ بیکاری نیز همواره بالاتر از 25 درصد است و این نرخ در قشر جوان به بالای 60 درصد نیز رسیده است.
ادامه نوسان در بازار کار
علی دهقان کیا عضو هیئت مدیره کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران نیز در گفتگو با مهر و در خصوص پیش بینی نرخ بیکاری تابستان سالجاری، با اعلام اینکه پرونده های موجود در هیئت های حل اختلاف و تشخیص کارگری و کارفرمایی رو به افزایش بوده و اخراج از کار نیز بیشتر شده است، گفت: این مسائل نشان می دهد که بازار کار در وضعیت متعادلی نیست و نوسان همچنان در آن حرف اول را می زند.
وی آخرین آمار تعداد افرادی که از بیمه بیکاری استفاده می کنند را در کشور 183هزار نفر اعلام کرد و افزود: هم اکنون بسیاری از کارگاههای کوچک با کمبود نقدینگی مواجه هستند در حالی که باید خریدهای مواد اولیه خود را به صورت نقدی انجام دهند.
بیشتر خانواده ها بیکار دارند
دهقان کیا ادامه داد: زمانی می توانیم به کاهش نرخ بیکاری واقعی خوشبین باشیم که تعداد بیکاران در خانواده ها کم شود چون امروز در بیشتر خانواده ها حداقل 1 تا 2 نفر بیکار وجود دارد، حال چنانچه اعلام شود نرخ بیکاری کاهش یافته است قطعا با محاسبه 1 ساعت کار هفتگی بوده است.
وی تصریح کرد: با توجه به در پیش بودن اجرای هدفمندی یارانه ها دولت باید برای بنگاهها و واحدهای تولیدی شرایط ویژه ای را در نظر بگیرد چرا که اگر تولید در آنها دچار نوسان شود اشتغال با خطر مواجه می شود؛ بنابراین بیم تعطیلی کارخانجات نیز وجود دارد.
1.1میلیون شغل چگونه محقق می شود؟
ولی الله داود آبادی عضو شورای عالی اشتغال در گفتگو با مهر با تاکید بر اینکه هرچند تلاش شورای عالی اشتغال این است تا نرخ بیکاری در کشور کاهش یابد ولی با روند فعلی اگر بتوانیم نرخ بیکاری را ثابت نگاه داریم نیز خوشبینانه است.
وی با ابراز نگرانی از اینکه با وجود گذشت بیش از نیمی از سال هنوز وضعیت دستیابی به 1.1 میلیون فرصت شغلی جدید مشخص نیست، گفت: اگر اقدام عملی روشنی از دستیابی به فرصتهای جدید شغلی صورت نگیرد، نحوه دستیابی به فرصتهای جدید ابهام برانگیز خواهد بود.
نظر شما