دیلما روسف که هم اکنون 62 سال سن دارد سابقه مبارزات انقلابی و حتی زندانی شدن را نیز دارد و از وی به عنوان بانوی آهنین یاد می شود؛ عنوانی که پیش از این به افرادی چون "مارگارت تاچر" نخست وزیر اسبق انگلیس اطلاق می شد.
این سیاستمدار ۶۲ ساله را به دلیل شخصیت محکم و سرسختی در کار "بانوی آهنین" لقب داده اند. روسف که پیشتر در سمت رییس دفتری لولا داسیلوا فعالیت داشته، هم اینک از حمایتهای قاطع وی نیز برخوردار است.
پدر دیلما روسف مهاجری بلغاری و مادرش برزیلی است. در پی مبارزات سیاسی در دوران جوانی علیه دیکتاتوری نظامی در برزیل، وی سه سال را در زندان سپری کرد و در این مدت شکنجه شد.
پس از پایان دوران دیکتاتوری در برزیل روسف جزو یکی از بنیانگذاران حزب کارگر این کشور شد. او در سال ۲۰۰۳ سمت وزیر انرژی در کابینه لولا داسیلوا را بر عهده گرفت و دو سال پس از آن کار خود را به عنوان رییس دفتر لولا داسیلوا ادامه داد.
روسف که در دوران دیکتاتوری سالهای ١٩٨۵-۱۹۶۴ در یک گروه مارکسیستی شبه نظامی مسلح فعالیت کرده و سه سال سابقه زندانی دارد، پس از مشخص شدن نتایج دور اول انتخابات در میان مردم حاضر شد و در سخنانی، همه دستاوردهای لولا را ارج نهاد و به مهمترین این اقدامات اشاره کرد که خارج کردن ۲۰میلیون برزیلی از زیر خط فقر و رفعت بخشیدن به جایگاه جهانی برزیل بود.
وی همچنین وعده داد که همه برنامه های لولا را دنبال کرده و پروژه های نیمه تمام او را تکمیل کند. بسیاری معتقدند که برخورداری از حمایت لولا داسیلوا که به جهت برنامه موفق فقرزدایی در طول مدت زمامداری خود با محبوبیتی ۸۰ درصدی روبه روست به اضافه شخصیت مستقل و محکم خود روسف که او را مشهور به بانوی آهنین کرده، کارنامه موفق وی در سمت وزارت انرژی دولت داسیلوا و همچنین زن بودن وی که به طور طبیعی حمایت بخش عمدها ی از زنان را کسب کرده، از جمله عوامل برتری روسف بر سایر رقبایش محسوب می شود.
همچنین با توجه به اینکه اکثریت نمایندگان کنگره در حال حاضر در دست حزب حاکم است، دورنمای عملی شدن وعده های روسف برای مردم این کشور روشن تر از سایر رقباست.
گفتنی است به عقیده برخی از آگاهان به مسائل امریکای لاتین روی کار آمدن روسف به تداوم سیاست خارجی داسیلوا که به نوعی به راهبری سیاستهای استقلال طلبانه در امریکای لاتین انجامیده، منجر خواهد شد و ائتلاف چپهای امریکای لاتین را در برابر نفوذ ایالات متحده تقویت می کند.
بر اساس این گزارش، در سطح منطقه ای، شرایط جهان پس از جنگ سرد به طور مستقیم و غیرمستقیم روی تحولات امریکای لاتین تأثیر گذاشت. کاهش کمکهای سالانه امریکا به کشورهای امریکای لاتین به ویژه برزیل، آرژانتین و مکزیک و خروج منطقه امریکای لاتین از عرصه رقابت میان دو ابرقدرت دوران جنگ سرد، شرایط سیاسی و اجتماعی را جهت پیروزی نمایندگان احزاب چپ و میانه در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰ کشور آمریکایلاتین و منطقه کارائیب فراهم کرد.
ظهور مجدد چپ انقلابی در منطقه، آمریکا و اتحادیه اروپا را نگران ساخت چرا که پدیده لولا و چاوز، رئیس جمهوری ونزوئلا رویکرد سیاستهای منطقه ای امریکای لاتین را متحول ساخت.
دیلما روسف در کنار لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا
در سطح بین المللی توسعه گستره و عرصه بازیگری جهانی برزیل در دوران ریاست جمهوری لولا قابل توجه بود. مواضع برزیل در قبال تحولات خاورمیانه به ویژه قضیه فلسطین، موضوع هسته ای ایران و بحران امنیت افغانستان محور امریکا- رژیم صهیونیستی را نگران ساخت .
در عرصه توازن قوا در منطقه آمریکای لاتین پس از پایان جنگ سرد تحولات رخ داده و عرصه رقابت در این منطقه از رقابت میان مسکو- واشنگتن در دوران جنگ سرد به عرصه رقابت اروپا- آمریکا و چین- آمریکا تبدیل شده و این تحولات با افزایش حجم مبادلات ایران- امریکای لاتین و اعراب- آمریکای لاتین همراه بوده است.
نظر شما