۱۴ آبان ۱۳۸۹، ۱۰:۴۷

گفتار مهر/

ابعاد پرونده نقض حقوق بشر در آمریکا و لزوم توجه نشست "یو.پی.آر" به آن

ابعاد پرونده نقض حقوق بشر در آمریکا و لزوم توجه نشست "یو.پی.آر" به آن

خبرگزاری مهر-گروه بین الملل : قرار است امروز جمعه 14 آبان وضعیت حقوق بشر در آمریکا از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل مورد بررسی قرار گیرد؛ مسئله ای که می تواند آغازی بر گشودن پرونده قطور نقض حقوق بشر در این کشور باشد.

موضوع بررسی وضعیت حقوق بشر در آمریکا از آنجا آغاز شد که وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد در نشست آتی سازمان ملل از این نهاد بین المللی خواهد خواست تا به موضوع حقوق بشر در آمریکا رسیدگی کند.

براساس برنامه زمانبندی شورای حقوق بشر، وضعیت حقوق بشر در آمریکا در نشست نهم UPR ( بررسی گزارش دوره‌ ای وضعیت حقوق در تمامی کشورها) در تاریخ 14 آبان 1389 مورد توجه قرار خواهد گرفت.

در همین رابطه "رامین مهمانپرست" سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد: ایران نسبت به وضعیت حقوق بشر در کشورهای غربی بویژه آمریکا نگرانی جدی دارد و دیدگاه تهران درباره این شرایط در اجلاس یو پی آر سازمان ملل که مربوط به پرونده آمریکا است، مطرح خواهد شد.

مهمانپرست در گفتگو با خبرنگار مهر درباره مواضع جمهوری اسلامی ایران در اجلاس آتی "یو پی آر" که در خصوص وضعیت حقوق بشر در آمریکا است، گفت: نسبت به وضعیت حقوق بشر در کشورهای غربی نگرانی جدی داریم و حتما نکات مورد نظر خود را در اجلاس یو پی آر مطرح خواهیم کرد.

وی افزود: فکر می کنیم کشورهای غربی یک نوع فرار به جلو دارند و دیگران را درحالی به عدم رعایت حقوق بشر متهم می کنند که بر وضعیت نامناسب خود در حقوق بشر سرپوش بگذارند.

البته پیش از این و در سال 1384 نیز "منوچهر متکی" وزیر امور خارجه ایران در نامه ای خطاب به "کوفی عنان" دبیر کل وقت سازمان ملل متحد از وی خواسته بود تا به وضعیت حقوق بشر در آمریکا رسیدگی شود.

"غرق مصنوعی" یکی از چندین روش شکنجه زندانیان در آمریکا

آنچه در مورد وضعیت حقوق بشر در آمریکا مشخص است این مورد است که پس از حوادث 11 سپتامبر در سال 2001 میلادی، آمریکا فرصت یافت تا با بهانه کردن امنیت ملی خود به بدترین نوع ممکن حقوق بشر را نقض کند.

امنیت ملی؛ حربه ای برای پیشبرد اهداف

بر همین اساس، دولتمردان آمریکایی در سالهای اخیر و با بهره گیری از فرصت به وجود آمده پس از حادثه ۱۱ سپتامبر، پدیده حقوق بشر را به عنوان ابزار مهمی در جهت تأمین منافع ملی خود می نگرند؛ به طوری که این مقوله به صورت یک استراتژی بسیار مهم برای آمریکا و پروژه هایش در نقاط مختلف دنیا از جمله خاورمیانه درآمده است.

در همین چارچوب سیاستمداران کاخ سفید در تلاشند تا با پررنگ کردن اندیشه های خاص خود در زمینه حقوق بشر در کشورهایی نظیر ایران، عربستان، افغانستان و سایر کشورهای منطقه، باعث ایجاد برگ برنده ای برای تکمیل پروژه خاورمیانه خود شوند. لذا طبیعی است که ایالات متحده آمریکا در راستای رسیدن به منافع ملی و تحقق نظام بین الملل مطلوب خود مدعی شعار حقوق بشر باشد.

مطالعه گزارشها و آمار مستند در سالهای اخیر به خصوص بررسی عملکرد دوران حوادث پس از ۱۱ سپتامبر و زمامداری بوش نشان می دهد که مقامهای آمریکایی در موارد بسیاری آزادی های مدنی و اجتماعی و... را به نام حفظ امنیت کشور و در چارچوبی که در بالا اشاره شد نادیده گرفته اند.
 
در همین ارتباط رئیس سازمان عفو بین الملل در خرداد ماه سال 1384 با ارائه گزارش سالانه خود در زمینه حقوق بشر گفت: سیاستهای آمریکا در مبارزه با تروریسم جهانی و تلاش برای ایجاد امنیت، به دور از هرگونه اصول است و نقض حقوق بشر در داخل و هتک این حقوق و نیز چشم پوشی از نقض حقوق بشر در خارج، همچون استفاده از قدرت بی رویه در هر زمان و هر مکان، ضررهای جبران ناپذیری به عدالت و آزادی در جهان وارد ساخته و جهان را به محل ناامن و خطرناک تری نسبت به سابق تبدیل کرده است. سیاستهای آمریکا برای محقق ساختن امنیت، به دور از هرگونه آینده نگری است.
 
نکات حائز اهمیت برای سازمان ملل
 
آنچه سازمان ملل در بررسی حقوق بشر در آمریکا باید مد نظر قرار دهد مواردی چون وجود زندانهای مخفی آمریکا در سراسر جهان، وجود کودکان در زندانهای آمریکا، رفتار ناشایست با زندانیان و اقلیت های قومی و مذهبی و همچنین رنگین پوستان و مهاجرین است. 
 
- زندانهای مخفی
 
در حالی که طبق ماده هفت اعلامیه جهانی حقوق بشر، هیچ کس را نمی توان مورد آزار و شکنجه یا مجازات ها یا رفتارهای ظالمانه یا خلاف انسانی قرار داد اما دولت آمریکا پس از اشغال افغانستان و عراق صدها فرد مظنون به تروریسم را دستگیر و به زندانهای مختلف روانه کرد.
 
- کودکان زندانی
 
درمورد نقض حقوق بشر می توان به تکان دهنده ترین موارد شکنجه کودکان در بازداشتگاههای ارتش آمریکا نیز اشاره کرد.
 
برای مثال روزنامه نیویورک تایمز در شماره چهارشنبه ۲۹ ژوئن ۲۰۰۵ مقاله ای به قلم  پروفسور "آرلی هخ اشمیت" استاد جامعه شناسی دانشگاه برکلی کالیفرنیا در مورد اسرای کودک در بازداشتگاههای آمریکا در عراق و افغانستان به چاپ رسانده است.
 
 
تصویری از نحوه رفتار با کودکان در زندانهای آمریکا
 
اشمیت در قسمتی از مقاله اش به گزارش "سیمورهرش" اشاره می کند که در روزنامه گاردین انتشار یافته و در آن مقاله، این روزنامه نگار از یادداشتی که اندکی پس از اشغال عراق برای دونالد رامسفلد وزیر دفاع آمریکا ارسال شده بود نام می برد که حاوی آماری مبنی  بر وجود ۸۰۰ الی ۹۰۰ نوجوان ۱۳ الی ۱۵ ساله در بازداشتگاههای آمریکا بود.
 
پروفسور آرلی در ادامه اذعان می کند که اگرچه بعضی از این کودکان به دلیل حمل اسلحه یا اعمالی مشابه، بازداشت شده اند، اما آنگونه که افسران اطلاعاتی به صلیب سرخ جهانی گفته اند ۷۰ تا ۹۰ درصد از آنها سرانجام بی گناه تشخیص داده شده اند.
 
اقلیت های قومی و مذهبی
 
در ایالات متحده سازمانهای سیاسی و امنیتی (به ویژه سیا و FBI) به بهانه های مختلف، مهاجرین و پناهندگان را به عنوان انسانهای درجه دو به صورت متداوم مورد اذیت و بازجویی قرار می دهند که البته در این میان مسلمانان بیش از گروههای دیگر و به دلیل تبلیغات منفی برضد اسلام و از این مسئله رنج می برند؛ به طوری که در ۱۲ ژوئن ۲۰۰۵ پایگاه اینترنتی "ورلد پیس هرالد" به نقل از گزارش شورای روابط اسلام و آمریکا اعلام کرد خشونت و رفتارهای تبعیض آمیز برضد مسلمانان در سال ۲۰۰۴ ، ۵۲ درصد افزایش یافته است.
 
به گفته این شورا، ۱۵۲۲ رفتار خشونت بار، تبعیض و آزار برضد مسلمانان در سال گذشته توسط این شورا ثبت شده است.
 
کوری سایلور، مدیر امور حکومتی شورای روابط اسلام - آمریکا در واشنگتن معضل هدف قرار گرفتن مسلمانان در موارد نقض حقوق مدنی را به دلیل اختیاراتی دانست که به واحدهای اجرای قانون داده شده است. این اختیارات بر اساس قانون میهن پرستی که ۴۵ روز پس از حوادث ۱۱ سپتامبر به وسیله کنگره آمریکا تصویب شده به واحدهای اجرایی داده شده است.
 
البته مطالعات حاکی از آن است که پدیده نقض حقوق بشر در این کشور مختص مسلمانان نمی باشد بلکه لایه های مختلف جامعه آمریکا از نادیده گرفته شدن حقوق خود در آمریکا رنج می برند.
 
روزنامه گاردین در تاریخ ۹ اکتبر ۲۰۰۴ اعلام کرد که متوسط درآمد سفیدپوستان در ایالات متحده ۸۸ هزار دلار در سال بود که در مقایسه با سیاه پوستان پانزده برابر بیشتر است. حقوق زنان و کودکان در این کشور مدافع حقوق بشریت نیز حالت فاجعه آمیزی دارد به طوری که آمار تجاوز و سوءاستفاده جسمی و جنسی از زنان و کودکانی که در کار به اصطلاح صنعت سکس به کار گرفته شده اند تکان دهنده است. طبق آمار اعلامی و منتشر شده منابع رسمی فقط در سالهای ۴ و۲۰۰۳ بیش از ۴۰۰ هزار کودک و ۹۴ هزار زن مورد تجاوز قرار گرفته اند.
 
کلام آخر

سخن آخر آنکه، جزئیات ارائه شده در سطرهای بالا نشان می دهد که نقض حقوق بشر در آمریکا مسئله جدیدی نیست و در سالهای گذشته نیز این موضوع در آمریکا جریان داشته و در گزارش های رسمی نهادهای بین المللی نیز بارها مورد اشاره قرار گرفته، اما این گزارش ها هیچ تاثیری در نحوه رفتار آمریکا در مورد حقق بشر نگذاشته از همین رو انتظار می رود نشست جدید یو.پی.آر آغازی باشد بر زیر ذره بین قرار گرفتن رفتارهای آمریکا تا شاید دولتمردان این کشور با توجه به بحران های موجود در ایالات متحده دست از جنگ افروزی در دیگر کشورها بردارند. 
---------------------------
عبدالحمید بیاتی 
کد خبر 1183719

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha