به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، اروندرود به طول 190 کیلومتر یکی از رودخانه های پهناور کشور در مرز مشترک با عراق قرار دارد. این رودخانه از همریزش رودهای دجله و فرات و سپس کارون پدید آمده است.
آبراه اروند شهرهای آبادان، خرمشهر، اروندکنار و برخی از شهرهای عراق را به خلیج فارس و آبهای آزاد متصل میکند.
اروندرود از دیرباز محل تردد کشتیهای تجاری، باری و صیادی بوده اما در حال حاضر به دلیل وجود کشتیهای مغروقه و افزایش رسوبات مشکلات فراوانی برای تردد شناورها به ویژهکشتیهایی با تناژ 80 هزار تن به بالا به وجود آورده است.
عملیات لایروبی اروندرود که مرز مشترک آبی جمهوری اسلامی ایران و عراق است از سال 1356 تاکنون انجام نشده است.
بی شک در حال حاضر لایروبی اروندرود ضرورتی اجتناب ناپذیر است زیرا این آبراه بستر رونق بنادر استراتژیک آبادان و خرمشهر است و به یقین مزیتهای اقتصادی، بازرگانی و جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی را در پی خواهد داشت.
نماینده مردم آبادان در خانه ملت در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: بر اساس قرارداد الجزایر که در زمان حکومت پهلوی بین ایران و عراق در کشور الجزایر منعقد شد قرار بود لایروبی کارون را هر سال یک کشور انجام دهد ولی سالی که نوبت کشور عراق بود جنگ تحمیلی آغاز شد و کشور عراق این رودخانه را لایروبی نکرد.
عبدالله کعبی ادامه داد: هنگامی که جنگ به پایان رسید عراق باید لایروبی را آغاز می کرد که سال بعد از آن ایران این کار را ادامه دهد ولی کشور عراق در زمان صدام حسین، رئیس جمهور سابق این کشور از انجام این کار صرف نظر کرد.
وی افزود: بعد از فروپاشی حزب بعث نیز دولت باثبات و مقتدری در کشور عراق روی کار نیامد تا این موضوع را به صورت جدی پیگیری نماید به همین علت این موضوع تاکنون انجام نشده است.
نماینده مردم آبادان در مجلس اظهار داشت: در دولتهای گذشته هم این کار دنبال شد ولی در نهایت با توجه به مشکلاتی که طرف عراقی با آن مواجه است این کار عملی نشد.
کعبی تصریح کرد: سال گذشته قرار بود هیئتی متشکل از نمایندگان وزارتخانه های راه و ترابری، خارجه و کشور تشکیل و موضوع لایروبی اروند را بررسی و پیگیری کنند.
وی ادامه داد: در صورتیکه این هیئت کار بررسی خود را انجام دهد لایروبی رودخانه اروند به مناقصه بین المللی گذشته می شود تا کار لایروبی و خارج کردن کشتیهای مغروقه از بستر رودخانه به سرعت انجام شود در این بین خارج کردن کشتی غرق شده در خانیان عراق از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است زیرا باعث شده خیلی از کشتیهای سبک نیز توانایی عبور از آن منطقه را نداشته باشند.
نماینده مردم آبادان در مجلس اظهار داشت: به هر حال لایروبی اروندرود برای رونق تجارت در شهرهای آبادان و خرمشهر بسیار ضروری است و دولت باید کار لایروبی و توافق با کشور عراق برای این کار را به صورت جدی پیگری کند.
فرماندار خرمشهر نیز در این خصوص می گوید: هم اکنون وجود 60 شناور مغروقه در بستر رودخانه اروندرود باعث شده شناروهای تجاری متوسط و بزرگ امکان عبور از این رودخانه و ورود به شهرهای آبادان و خرمشهر را نداشته باشند.
عبدالله حسینی افزود: با تلاش صورت گرفته تاکنون ده ها شناور سبک و سنگین غرق شده در آبراه اروندرود شناور سازی و خارج شده است اما هنوز بقایای این شناورها در این آبراه وجود دارد.
حسینی با اشاره به اینکه تاکنون مقامات عراقی همکاری موثری برای پاکسازی و لایروبی اروندرود از خود نشان نداده اند، افزود: هنوز مسئولان عراقی برای لایروبی کامل اروندرود بر اساس قرارداد 1975 الجزایر تصمیمی جدی نگرفته اند.
وی گفت: هم اکنون شناورهایی با کمتر از پنج هزار تن در آبراه اروندرود تردد می کنند که با پاکسازی شناورهای غرق شده در اروندرود امکان تردد شناورهایی با ظرفیت 10 هزار تن در این آبراه وجود خواهد داشت.
نظر شما