به گزارش خبرنگار مهر، مسعود محمدیان عصر روز شنبه در جلسه مدیران ارشد سازمان جهاد کشاورزی استان بالا بودن قیمت تمامشده محصولات کشاورزی در ایران نسبت به سایر کشورها به خصوص کشورهایی همچون ترکیه را از عمده ترین مانع صادرات محصولات کشاورزی دانست و تاکید کرد: راهبرد اصلی برنامه های اجرائی سازمان جهاد کشاورزی کاهش قیمت تمامشده محصولات کشاورزی است.
وی با اشاره به اینکه در برنامهریزیها باید به سمتی حرکت کنیم که تولید محصولات کشاورزی اقتصادی باشد، گفت: در چند سال گذشته با وجود شرایط بحران اقتصاد جهان و کاهش قیمتها در بازارهای هدف، مشکلات دست به دست هم داده و موجب تشدید کاهش صادرات محصولات کشاورزی شده بود.
محمدیان با اشاره به پیشرفتهای انجام شده در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی آذربایجان شرقی گفت: اگر چه در این زمینه پیشرفتهای خوبی صورت پذیرفته اما همچنان تا رسیدن به مقصود نهایی نیاز به پیمودن مسیری طولانی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه مدیریت و تنظیم بازار محصولات کشاورزی در گذشته در بخش عرضه و تقاضا و همچنین تصویب قانون افزایش بهره وری در بخش کشاورزی اضافه کرد: از آنجا که تنظیم بازار محصولات کشاورزی و سیاستگذاری آن خارج از وزارت جهادکشاورزی انجام می گرفت لذا عدم مدیریت و دانش کافی برای تنظیم بازار باعث شده بود که همواره بازار محصولات کشاورزی به ویژه در مورد محصولاتی که دوره انبارداری کمتری دارند همیشه در نوسان باشد.
وی ادامه داد: با وجود قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی و بخصوص ماده 16 این قانون، انتظار می رود جلوی واردات بی رویه محصولات کشاورزی گرفته شده و با عملیاتی شدن این قانون شاهد رشد و شکوفایی بخش کشاورزی باشیم.
وی ضمن اشاره به اینکه ایران جزو هشت کشور اول جهان در تولید محصولات باغی است اما در بخش صادرات جزو 50 کشور اول دنیاست، افزود: ایران با تولید بیش از سه میلیون تن سیب درختی و بیش از پنج میلیون تن مرکبات جزو پنج کشور اول تولیدکننده جهان است ولی از میان 69 کشور صادرکننده با اختصاص 0.16 درصد از کل صادرات جهانی در جایگاه 38 سیب درختی و در میان 83 کشور صادرکننده مرکبات سهم کشور ما 0.04 درصد از کل صادرات جهانی بوده و در جایگاه 55 قرار داریم.
محمدیان اضافه کرد: براساس آمارهای موجود، میانگین تولید میوه و ترهبار در ایران در هر هکتار 16- 15 تن است در حالیکه عملکرد سایر کشورها بیش از سه الی چهار برابر بوده و دلیل بالا بودن قیمت تمام شده محصولات در کشور پایین بودن میزان عملکرد تولید(تن) در واحد سطح(هکتار) نسبت به سایر کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه است.
وی ادامه داد: با هدفمندسازی یارانه ها و افزایش هزینههای جاری (آب، برق، سوخت، ماشینآلات، لوازم جانبی و...) ممکن است با همین آزادسازی حامل های انرژی، به هزینههای تولید اضافه شود لذا باید تلاش کرد تا بالا رفتن قیمت سوخت در بخش نهاده های کشاورزی که مشمول هدفمندسازی یارانه ها نیست تأثیری نگذارد.
محمدیان به برداشت و جمعآوری سنتی محصول در کشور و هزینه های بالای آن اشاره کرد و گفت: این در حالیاست که در سایر کشورهای تولیدکننده با استفاده از ماشین آلات و بهصورت مکانیزه برداشت و جمعآوری صورت میگیرد که تأثیر زیادی در قیمت تمام شده تولیدات خواهد داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کیفیت پایین و بالابودن هزینه بستهبندی محصولات، کوچک بودن باغها و اراضی خرد و بالا بودن هزینههای حمل و نقل جادهای را از عوامل مهم در افزایش قیمت تمام شده محصولات دانست و افزود: افزایش عملکرد با استفاده از دانش فنی و روشهای نوین تولید محصولات کشاورزی، استفاده از نهالها و بذرهای اصلاح شده و شناسنامهدار، ساخت اتاقهای سرد و سالنهای درجهبندی و بستهبندی جهت کاهش ضایعات پس از برداشت محصولات کشاورزی و ... در کنار سیاستهای دولت در زمینه طرح تحول اقتصادی و اصلاح الگوی مصرف عمده ترین راهکارهای پیشنهادی جهت کاهش قیمت تمام شده محصولات کشاورزی بوده که سیاست گذاریهای کلان مدیران سازمان نیز بر آن گره خورده است.
نظر شما