به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، وحید بوستان احمدی صبح چهارشنبه در گفتگو با خبرنگاران افزود: مطالعات و تهیه طرح مرمت خانه کبیری خوی شامل آسیب شناسی، شناخت و مطالعه وضع موجود، موقعیت جغرافیای، طبیعی، تاریخچه، سازه بنا و پژوهشهای باستان شناسی آن به پایان رسیده است.
وی تزئینات نقاشی و گچ بری، پنجرههای ارسی و دیوار محوطه را از جمله اقدامات مرمتی مورد نیاز در این بنا دانست و بیان داشت: همچنین ساخت و سازهای الحاقی داخل محوطه خانه نیز حذف خواهد شد.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی ادامه داد: محوطه سازی، سنگ فرش، کف سازی، برگرداندن در ورودی اصلی به محل خود و اجرای تاسیسات مکانیکی و برقی در این طرح پیش بینی شده است.
خانه کبیری در بخش مرکزی قسمت قدیمی شهرستان خوی در ضلع شمالی کوچه امیر قرار گرفته و سه طرف مشرف به کوچه بوده بطوریکه ساختمان با محوطه بصورت سه نبش احداث و دارای دو درب ورودی است که یکی از ضلع غربی به محوطه بنا که کف محوطه نسبت به کوچه هفت سانتی متر پایین تر قرار گرفته و دیگری از ضلع شمالی بداخل ساختمان است.
در قسمت جلو ساختمان حوض نسبتا کوچکی با عمق حدود 50 سانتیمتر قرار گرفته و در قسمت جنوبی محوطه ساختمان مخروبه ای که آوارهای پشت بام بداخل ریزش کرده مشاهده شده و با توجه به مدارک موجود فرم معماری میتوان اظهار داشت که احداث این بنا متعلق به اواخر دوره قاجاریه بوده و در وسط نقاشی رسم شده در سالن طبقه اول تاریخ 1382 ذکر شده که احتمالا قمری بوده و مربوط به 41 سال قبل میشود.
ساختمان کبیری در قسمت مرکزی شامل سالن طبقه همکف و سالن طبقه اول بصورت دو طبقه با مصالح سنگ لاشه و آجر و خشت خام و در داخل با اندود گچ کار، گچ بری و نقاشی و از بیرون با اندود کاهگل احداث شده و قسمت خارجی ساختمان بصورت خیلی ساده با اندود کاهگل پوشانیده شده و نمای مشرف به محوطه بنا با آجرکاری و گچ کاری خیلی ساده احداث شده است.
محمد بن علی بن ملکداد تبریزی، ملقب به شمس الدین، یا شمس تبریزی از صوفیان مشهور سده هفتم هجری است. سخنان وی را که در مجالس مختلف بر زبان آورده، مریدان گردآوری کردهاند که به نام «مقالات شمس تبریزی» معروف بوده و مولانا جلال الدین محمد بلخی یکی از مریدان اصلی و الهام گیرندگان واقعی عارفان شمس بوده و مقبره وی در خوی است.
نظر شما