به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی اوراسیا، از زمان سقوط اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991، اسلام به محبوبیت خود میان مردم آذربایجان دست یافت.
نشانههای ظهور مجدد و احیای اسلام در تمام اماکن این کشور قابل مشاهده است. برای مثال، بسیاری از شرکتهای بزرگ و سازمانهای غیر دولتی اتاقهای ویژهای را برای کارکنان خود درنظر گرفته تا در ساعات کاری بتوانند از آن به عنوان نمازخانه استفاده کنند. علاوه بر این پوشش حجاب زنان آذربایجان که با آخرین مد روز و طرحهای چشمگیر همراه است در سراسر باکو پایتخت این کشور قابل مشاهده است.
درحال حاضر هیچ قانونی مبنی بر ممنوعیت پوشش حجاب یا مشخص کردن نوع پوشش زنان آذربایجانی وجود ندارد. در حقیقت در قانون اساسی این کشور حق آزادی دینی به رسمیت شناخته شده است. وزارت آموزش آذربایجان به منظور اعمال حقیقی و عینی ممنوعیت حجاب در مدارس به قوانین آموزش متوسل شده که تصریح میکند دانش آموزان مدارس دولتی باید از لباسهای متحدالشکل استفاده کنند.
اعتراضها علیه ممنوعیت غیر رسمی حجاب در مدارس دولتی از روز 10 دسامبر(14 آذر) در دهه اول محرم و سوگواری حسینی آغاز شد. مسلمانانی که برای شرکت در مراسم سوگواری امام سوم شیعیان گردهم جمع شده بودند شعارهایی با محور " حجاب افتخار ما است" و " آزادی حجاب" سر می دادند و خیابان منتهی به وزارت آموزش آذربایجان را حدود یک ساعت مسدود کردند. 15 نفر از تظاهراتکنندگان در این روز دستگیر شدند و هفت نفر آنها به بیش از 10 روز زندان محکوم شدند.
به رغم این دستگیریها، تظاهرات مسلمانان آذربایجان علیه ممنوعیت حجاب ادامه یافت. روز 15 دسامبر (24 آذر ماه) حدود 150 نفر در شهر ماسالی 230 کیلومتری جنوب باکو گردهم آمدند، سه روز پس از آن در شهر نارداران در حومه باکو حدود 200 نفر از ساکنان در تظاهراتی بدون مداخله پلیس شرکت کردند.
ظفر قلی اف تحلیلگرسیاسی مسائل آذربایجان اظهار داشت که مناقشه حجاب نشان دهنده اسلامهراسی دولت است. رویکردهای محتاطانه دولت نسبت به اسلام عاملی در دولت آذربایجان برای بستن مساجد و محدود کردن انتشار ادبیات دینی بوده است. اگر دولت با مسئله حجاب به درستی برخورد نکند، به طور قطع تعداد و حجم عاطفی اعتراضهای دینی افزایش خواهد یافت.
برخی از فعالان جامعه مدنی نیز اعتقاد دارند که ممنوعیت حجاب در مدارس نقش آزادی دینی افراد است که قانون اساسی آن را تضمین کرده است. هومنی حاجیاوا نماینده مرکز آزادی اعتقاد و حمایت دینی طی یک بحث عمومی که ماه دسامبر در باکو برگزار شده بود استدلال کرد که پوشیدن حجاب ارتباطی به فرآیند یادگیری ندارد. والدین حق دارند که به جهان بینی فرزندان خود شکل دهند.
دولت تاکنون هیچ تمایلی برای تحدید نظر در این سیاست نشان نداده است. وزیر آموزش آذربایجان در نشست خبری 14 دسامبر 23 آذر ماه گفت: همه ما مسلمان هستیم، اما خارج از مدرسه همه آزاد هستند هرچه می خواهند بپوشند.
درحالی که ممنوعیت حجاب در رابطه با آموزگاران مدارس یا دانشجویان دانشگاهها اعمال نمیشود، فعالان جامعه مدنی اظهار میدارند که دانشجویانی که حجاب می پوشند هنوز با مشکل ورود به دانشگاه مواجه هستند. برای مثال آنها نمی توانند برای صدور کارت شناسایی یا گذرنامه خود عکس محجبه ارائه کنند.
یک مقام رسمی در وزارت آموزش اظهار داشت که مناقشات صورت گرفته در مدارس باکو در رابطه با حجاب متداول نیست. این مقام رسمی وزارت آموزش و پرورش در رابطه با بحثهایی که برسر جدا کردن یک دختر محجبه در مدرسه از سایر همکلاسی های خود در پاییز امسال ایجاد شده بود مدعی شد که حجاب می تواند به تنش میان دانش آموزان کم سن و سال تبدیل شود چرا که آنها برای درک دکترین دینی کم سن هستند.
برخی نیز اظهار داشتند که نگرانی نسبت به مسئله حجاب در مدارس دولتی این کشور درنهایت به شکل گیری مدارس مجزا برای دانش آموزان دختر و پسر منتهی میشود. رویکردی که در بسیاری از کشورهای اسلام و غیر اسلامی متداول است اما در آذربایجان ممنوع است.
وزیر آموزش آذربایجان طی اظهارات خود در تاریخ 29 دسامبر ( 8 دی ماه) با تکذیب انتقادها مدعی شد که ممنوعیت حجاب علیه اسلام یا جهان اسلام نیست بلکه وزارت آموزش پرورش تلاش میکند به قوانین آذربایجان احترام بگذارد. تردیدی وجود ندارد که ممنوعیت پوشش حجاب در مدارس بدون تغییر باقی میماند.
نظر شما