دبیر موسسه 13 فروردین در این خصوص به خبرنگار مهر در شیراز گفت: این طومار که در 87 صفحه تنظیم شده دارای سه هزار امضا از جوامع و گروه های مختلف است که رونوشت آن نیز به ارگانهای مختلف ازجمله دادستان کل کشور، وزارت کشور، وزارت راه و.... ارسال شده است.
علی اکبر کاظمینی افزود: این طومار را اهالی روستاهای شهرنجان، زوالی، پل آبگینه، پوزه بادی، احمد آباد، ایاز آباد، حاجی آباد و... امضا کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: مردم کازرون نسبت به تالاب و محیط زیست دید خاصی دارند به گونه ای که طی نظرسنجی های صورت گرفته حدود 80 درصد مردم کازرون اطلاعات تالابی داشتند اما این آمار در تهران حدود 26 درصد بوده و بر این اساس این نظرسنجی نشان داد که مردم کازرون بیش از سایر شهرها اطلاعات تالابی دارند.
به گزارش مهر، در این طومار که به محضر رهبر معظم انقلاب نوشته شده، آمده است:
مقام معظم رهبری
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای
سلام علیکم
خداوند بخشنده مهربان در دامنه کوههای سر به فلک کشیده زاگرس نگین زیبایی را به نام تالاب پریشان آفرید تا هدیه ای باشد برای مردمان خوب وخونگرم این دیار تاریخی وکهن. قرنهای متمادی مردم ساکن دشت زرخیز کازرون به وجود این درگرانبها در کنارشان خو گرفته بودند و با تار و پود وجودشان آن را دوست می داشتند.
سفره هایشان از نعمت وجود این دریاچه مزین می گشت و کار و کشاورزیشان از آن پررونق می شد. مردم این دیار بهترین روزهای سرخوشی خود را در بهار زیبای کازرون به تماشای منظره خیره کننده امواج آبی پریشان در کنار دشتی از شقایق ها و گلهای وحشی گذرانده بودند و در پائیز دل انگیز با عطر دیوانه کننده گلهای نرگس پریشان زمستان را به انتظار می نشستند.
سالیان دراز فرزندان ایران اسلامی در کتابهای جغرافیای خود از آن با عنوان بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران یاد می کردند. مسلماً در طول تاریخ تغییرات آب وهوایی بارها پریشان را به سرحد کم آبی کشانیده بود اما لطف پروردگار و سخاوت آسمان بار دیگر شادابی را به پریشان ما باز می گرداند. لیکن چند صباحی است که چنان عرصه بر این تالاب با ارزش تنگ شده و به انحاء مختلف بر پیکره آن لطمه وارد شده که در صورت ادامه این روند بسیار بعید به نظر می رسد امیدی به بازگشت دوباره آن وجود داشته باشد.
متاسفانه از سال 1387 شدت تجاوز به حریم دریاچه به اوج خود رسید که مهمترین آن اجرای عملیات غیرقانونی راهسازی در حساسترین نقطه دریاچه در ضلع شمالی آن یعنی درست بر روی چشمه های تامین کننده آب دریاچه بود. عملیات راه سازی مذکور که بدون صدور مجوزهای قانونی صورت پذیرفت متاسفانه منجر به کوبیده شدن دو چشمه از معدود چشمه های دریاچه وخشکیدن آنها گردید و بدنبال آن دهها هکتاراز نیزارهای با ارزش این تالاب که زیستگاه هزاران جانوراعم از پرندگان مهاجر و بومی و دوزیستان و دیگر آبزیان بود در آتش قهر و خودخواهی سوخت که انتشار عکسها و تصاویر تکان دهنده سوختن هزاران لاک پشت و پرنده در جریان احداث این جاده دل بسیاری از هموطنان را نیز به درد آورد.
به دنبال این وقایع زیست محیطی، مردم شریف کازرون و دوستداران محیط زیست و جوامع محلی با اعتراض به این موضوع ازمقام معظم رهبری طلب استمداد نمودند که خوشبختانه با درایت حضرتعالی، دادستان وقت کل کشور، آیت الله دری نجفی آبادی ضمن دستور توقف عملیات راهسازی خواستار پیگیری وشناسایی عوامل این حوادث گردید. پس از توقف طرح با دستور دادستان کل کشور وهشدارهای مکرری که از سوی برجسته ترین اساتید زیست محیطی و کارشناسان مربوطه نسبت به ساخت این جاده مطرح می شد وحمایتهای پی درپی کلیه اهالی شهرستان کازرون از توقف این عملیات واحیا ی مجدد تالاب، رفته رفته امیدها نسبت به بازگشت تالاب پریشان افزایش یافت.
اما متاسفانه ازآن زمان تاکنون رویه پیگیری برخی افراد برای ساخت این جاده شکل دیگری به خود گرفت وبه جای بسترسازی جهت ایجاد اشتغال با ساخت کارگاهها و کارخانه هایی که بتواند معیشت جایگزینی را برای اهالی حاشیه پریشان فراهم آورد، به رایزنیهای غیرعلمی پرداخته و از جمله آنها نماینده مجلس و فرماندار شهرستان کازرون با حضور سوال برانگیز خود درجلسه کمیته ارزیاب زیست محیطی که بایستی صرفاً به جنبه های علمی و ارزیابیهای تخصصی زیست محیطی بپردازند، به رایزنی های غیرعلمی پرداختند. از جمله از سوی فرماندار کازرون خطاب به کارشناسان حاضر در جلسه اعلام می شود: "اگر مجوز ساخت این جاده صادر نشود، فرمانداری کازرون و سایر نهادهای اداری این شهرستان با دفتر تالابها همکاری نمی کنند".
دراین خصوص لازم دیدیم دست یاری به سوی شما رهبر فرزانه وگرانقدر که همواره نسبت به همه امور به ویژه عرصه های زیست محیطی که در دین مبین اسلام هم به صراحت بر حفظ آنها تأکید شده است، با دیدی روشن می نگرید، دراز کنیم و امید داریم که جنابعالی با درایت و واقع بینی و اقدام عاجل از بروز فاجعه ای زیست محیطی که می تواند منجر به نابودی کامل و دائمی این تالاب گردد، جلوگیری نمائید.
در همین ارتباط موارد ذیل نیز لازم به ذکر به نظر می رسد:
الف: درباب اهمیت این تالاب بین المللی همین بس که منطقه کازرون حد فاصل دو ناحیه خلیجی عمانی از یک سو و ناحیه ایران تورانی از سوی دیگر می باشد و به همین دلیل منطقه پریشان از تنوع گیاهی و جانوری فوق العاده کم نظیری برخوردار است و به عنوان یکی از ذخیره گاههای زیست کره در جهان محسوب شده و از سال 1350 جزو کنوانسیون رامسر و بعنوان منطقه حفاظت شده به حساب می آید.
ب: براساس آمارهای موجود و مطالعات کارشناسی شده درصورت احداث جاده روستایی مذکور از جمعیت 20 هزار نفری منطقه فامور تنها حدود سه هزار نفر در چهار روستا از آن منتفع خواهند گردید و مابقی روستائیان با توجه به وجود راه آسفالته مناسب در شرق و جنوب پریشان ترجیحاً از همان جاده فعلی تردد خواهند نمود.
ج: اهالی منطقه فامور (حاشیه تالاب پریشان) سالیان درازیست که از کمبودهای بسیاری در رنجند که دستیابی به آنها به مراتب از نزدیک شدن چند کیلومتر راهشان به مرکز شهرستان ضروریتر است. بر همین اساس شاید مناسبتر به نظر برسد مسئولین محترم اگر واقعاً قصد خدمت به مردم آنجا را دارند پیگیر رفع نیازهای آنها به صورت بنیادی باشند. فی المثل اهالی آن منطقه هنوز از نعمت داشتن گاز محرومند. آب آشامیدنی مناسبی در اختیار ندارند، فاقد یک مرکز درمانی و بهداشتی مجهز هستند، امکانات ورزشی و تفریحی جوانانشان در حد صفر است، مدارسشان فاقد امکانات آموزشی مناسب است و از همه مهمتر هیچ کارگاه و کارخانهای در نزدیکی آنها وجود ندارد تا جوانانشان ناچار به ترک دیار و روانه شدن به سایر نقاط کشور به عنوان نیروی کار نباشند. به نظر می رسد در صورتی که بودجه چند میلیاردی که قرار است صرف ساخت جادهای شود که در حال حاضر هم در تمامی روستاهای حاشیه پریشان موجود است، صرف برطرف شدن چنین نیازهایی شود برای این اهالی بسیار با ارزشتر از مختصری نزدیک شدن به شهر باشد که شاید صرفاً منافع عدهای محدود و خاص را برطرف نماید.
د: به عنوان پیشنهاد دیگر می توان بخشی ازهزینه جاده مذکور صرف بهسازی و تعریض جاده فعلی منطقه گردد تا تعداد بسیار بیشتری از اهالی منطقه از آن سود ببرند.
درپایان یکبار دیگر از حضرتعالی خواهشمندیم که با توجه به اهمیت و حساسیت موضوع از نظر زیستمحیطی نسبت به صدور چنین مجوزی که قطعاً می تواند تیر خلاصی باشد بر پیکره تالاب پریشان جلوگیری به عمل آورید.
با سپاس فراوان – جمعی از مردم شهرستان کازرون
نظر شما