۱۹ دی ۱۳۸۹، ۹:۳۷

چاره جویی لازم است/

کاهش نقدینگی خرما کاران بمی و دپوی 90 درصد محصول در انبارها

کاهش نقدینگی خرما کاران بمی و دپوی 90 درصد محصول در انبارها

کرمان - خبرگزاری مهر: پس از گذشت پنج ماه از پایان برداشت خرما همچنان 90 درصد محصول کشاوران خسارت دیده بمی در انبارها دپو شده است و این درحالی است که کشاورزان با کمبود شدید نقدینگی مواجه شده اند.

به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، با وجود خسارات هنگفت خرما داران بمی به دلیل گسترش آفت زنجره خرما وهمچنین خشک شدن بخش عمده محصول به دلیل گرمای شدید هوا در تابستان و خسارت 20 تا 70 درصدی به محصول خرماکاران شرق کرمان، کشاورزان بمی برای فروش مابقی محصول خود نیز با مشکلات فراوانی روبرو هستند و این در حالی است که قیمت این محصول نیز در مقایسه با سال گذشته افت محسوس یافته است و هزینه تولید کشاورزان را نیز پوشش نمی دهد.

هر چند که در ابتدا جلساتی با خرماداران استان کرمان در فصل تابستان در سطوح مختلف تشکیل شد اما در نهایت این جلسات نیز در حد طرح برخی راهکارها ماند و در نهایت نیز بر برخی بدیهیات در این صنعت شرق کرمان که در واقع تنها زمینه اقتصادی غالب فهرج، ریگان وبم است اشاره شد و درانتهای تمام این جلسات بر بازاریابی، ایجاد صنایع پائین دستی، جلوگیری از ورود محصول سایر شهرستانها به بم، ایجاد برند اختصاصی، بسته بندی تاکید شد.

در حالی پرونده داغ خرمای بم در فصل زمستان بسته شده است که کشاورزان بمی در سال جاری با مشکلات فراوان مواجه شدند و هم اکنون نیز به دلیل انبار شدن 90 درصد خرماها در انبارها و سردخانه های بم با کمبود شدید نقدینگی مواجه هستند.

10 درصد خرمای فصل جاری فروش رفته است

این درحالی است که دلالان نیز با حضور در این شهرستان از وضعیت کشاورزان سوء استفاده کردند و بخشی از خرما را خریداری کردند اما با این وجود نیز تاکنون تنها 10 درصد خرما با قیمت بسیار پائین تر از سال گذشته فروش رفته است.

دراین میان عدم سرد شدن هوا شهرستانهای شرقی کرمان درکنار خشکسالی و کمبود آب موجب افزایش نگرانی کشاورزان شده است بطوریکه برخی ازکشاورزان منتظر ثمر دهی پیش ازموعد نخلستانهای هستند که این مسئله در صورت سرد شدن ناگهانی هوا بخش عمده از محصول سال آینده را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

از سوی دیگر عدم سرد شدن هوا شیوع آفت زنجره خرما را نیز موجب می شود که به سهم خود می تواند در ضربه زدن به این اقتصاد تک محصولی نقش موثری داشته باشد.

خرما، به کام سود جویان به نام بم
 
عضو هیئت مدیره سردخانه داران بم درباره میزان دپوی خرما در سردخانه های بم گفت: هم اکنون 120 سردخانه بم مملو از محصول کشاورزان بم، فهرج و ریگان است و به دلیل اینکه زمان برداشت محصول با روزهای پایانی ماه مبارک رمضان همزمان شد بخش عمده محصول در سردخانه ها انبار شده است.
 
محمد سجادی افزود: تنها 10 درصد محصول زیر قیمت به فروش رفته است و این درحالی است که پیش بینی می شود 200 میلیارد تومان سرمایه در انبارها دپو شده باشد و از سویی کشاورزان کمبود نقدینگی دارند. وی ادامه داد: مهمترین دلیل این وضعیت عدم وجود خریدار محصول است.
 
سجادی اضافه کرد: خرمای سال قبل خرماداران در سال جاری و در ماه مبارک رمضان فروش رفت و طبق این روال با وجود گذشت پنج ماه از سال محصول سال جاری نیز همچنان فروش نرفته باقیمانده است. وی محصول سال جاری را بیش از 100 هزار تن اعلام کرد.
 
وی دلیل دیگر بروز رکود در بازار را ورود خرمای سایر شهرستانها به این منطقه و درنهایت فروش خرمای دیگر شهرها به نام خرمای بم دانست.
 
سجادی افزود: همین مسئله موجب شده نه تنها خرمای بم به دست مشتریان نرسد بلکه به دلیل فروش خرمای نامرغوب به نام بم به اعتبار محصول نیز صدمه وارد شود.
 
چاره اندیشی برای حل مشکلات کشاورزان ضروری است
 
مقداد تکلوزاده، مسئول خوشه صنعتی خرما نیز با اشاره به مشکلات خرمای بم گفت: باید برنامه ریزی لازم در راستای بهبود وضعیت کنونی انجام شود زیرا خرمای کشاورزان همچنان در سردخانه ها است.
 
وی افزود: بازاریابی محصول و ایجاد برند اختصاصی یکی از ضروریات اقتصاد تک محصولی بم است و مسئولان باید در راستای فروش این محصول همکاری لازم را انجام دهند.
 
تکلوزاده در خصوص وجود دلالان نیز گفت: کشاورزان باید در این خصوص هوشیار باشند و محصول خود را به این افراد نفروشند.
 
وی افزود: ایجاد صنایع وابسته به خرما نیز می تواند در توسعه این صنعت بسیار تاثیر گذار باشد.
 
قیمت خرما به شدت کاهش یافته است
 
یک کشاورز بمی نیز در این باره به خبرنگار مهر در بم اظهارداشت: در سالهای اخیر کشاورزی به دلیل خشکسالی و گرمای شدید هوا مثل گذشته سوددهی ندارد، اکنون با وجود فصل زمستان هوا سرد نشده وهمین مسئله موجب ادامه مشکلات کشاورزان در سال آینده می شود.
 
محمد طبسی گفت: بخش زیادی از محصول خرما فروش نرفته و از سوی دیگر قیمت هم کاهش یافته است. وی گفت: محصول مرکبات را به دلیل بی پولی سبز چین کردیم اما همچنان با مشکل مواجه هستیم.
 
هزینه کرایه سردخانه ها هر روز بیشتر می شود
 
علی سیف الدینی نیز از دیگر کشاورزان بمی افزود: برای هر ماه ماندن محصول خرما در سردخانه باید پول هنگفتی بدهیم و این درحالی است که هر سال هزینه تولید از جمله کود و سم افزایش می یابد و قیمت کاهش می یابد.
 
این کشاورز ادامه داد: مسئولان باید چاره ای برای کشاورزان کنند ضمن اینکه از هم اکنون نیز باید کارهای پژوهشی برای کنترل زنجره خرما و همچنین جلوگیری از خشکیدگی خوشه خرما در فصل تابستان را انجام دهند.
 
خرما پس از پسته یکی از مهمترین محصولات صادراتی استان کرمان محسوب می شود که به دلیل خشکسالی، گرمای شدید هوا در تابستان و فروش نرفتن ان در سال جاری بسیاری از کشاورزان را با مشکل مواجه کرده است.
کد خبر 1227795

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha