به گزارش گروه دين وانديشه خبرگزاري "مهر" به نقل از پايگاه اطلاع رساني رسا، استاد حوزه علميه قم تأكيد كرد: حمد خدا هم نعمتي است كه ما را بيشتر به خدا ميرساند و حمد بر نعمت از خود نعمت ـ در فرهنگ اهلبيت ـ بالاتر است.
وي افزود: توفيق حمد را هم خود خدا ميدهد. لذا حضرت سجاد ـ ع ـ در اولين فراز دعاي ورود به ماه رمضان ميفرمايد: «الحمد الله الذي هدانا بحمده».
وي در تحليل مفهوم حمد گفت: حمد خداوند اين است كه انسان نعمت را از لطف خداوندي بداند و البته خدا را در اين بذل نعمات مجبور و ناچار نبيند و به عنوان مثال نگويد كه چشمه بايد بجوشد. زيرا همه چيز در گرو اراده الهي است.
حجت الاسلام ميرباقري اثر حمد را بر اساس روايات، ادراك احسان خداوند و ثمره شكر بر احسان الهي را جزاي محسنين برشمرد و اضافه كرد: انسان حامد از نعمت برخوردار ميشود و به نعمات بالاتر دست مييابد. لذا حامد بر نعمت رمضان ميتواند از نعمات و بركات اين ماه بهرهمند شده و به نعمات بالاتري كه در روايات تشريح شده است، دست يابد.
وي در ادامه براي بررسي اولويتها در شكرگزاري يادآور شد كه خود حضرت سيدالساجدين ـ ع ـ پس از نعمت حمد، نعمت دين را حمد ميگويند «الحمدالله الذي هدانا لدينه» و سپس قرار گرفتن در سُبُل احسان الهي ـ كه به صراط مستقيم منتهي ميشوند ـ را ذكر ميفرمايند.
استاد حوزه علميه قم در پايان با اشاره به اين كه در اين دعا، ماه مبارك رمضان در زمره سُبُل و راههاي احسان خداوند به شمار آمده است گفت : نتيجه سلوك راههاي احساس حق ـ كه فقط با منت او محقق ميشود ـ رضوان الهي است و رضوان بر اساس آيات و روايات قطعاً مقامي است فوق مقامات معمولي بهشت و به تعبير مرحوم علامه طباطبايي ـ ره ـ رضوان مرتبهاي است كه در آن خداوند از خود فرد راضي شود و نه صرفاً از اعمال وي. در اين مقام انسان حتي بهشت را هم فقط براي اين دوست دارد كه خدا بهشت را دوست دارد.
نظر شما