به گزارش خبرنگار مهر در قشم، یکى از برنامه ها و سیاستهاى سازمان میراث فرهنگى حضور اقوام ایرانى، تولیدات صنایع دستى و هنرهاى سنتى در نمایشگاه ها و مراکز مختلف فرهنگى در سطح ایران است.
برگزارى چنین جشنواره هایى باعث آشنایى مردم با فرهنگهاى مختلف اقوام ایرانى مى شود که به طور قطع در افزایش گردشگرى تاثیر بسزایى خواهد داشت، با برگزارى چنین چشنواره هایى همچنین مى توان بازار فروشى براى صنعت گران صنایع دستى ایجاد کرد و این قبیل جشنواره ها رخدادهاى فرهنگى ارزشمندى هستند که همه ساله بازتاب بسیار مثبت و چشمگیرى در کشور دارند.
در این راستا برپایى جشنواره اقوام ایرانى، موسیقى، لباس و صنایع دستى ایران و نخستین جشنواره غذاهاى دریایى در 18بهمن ماه در جزیره قشم همزمان با سالگرد تأسیس منطقه آزاد قشم و افتتاح رسمى پل خلیجفارس به دست رئیس جمهور با هدف معرفى پتانسیلهاى ویژه گردشگرى کشور و ارتقاى سطح معلومات اقشار مختلف نسبت به داشته هاى طبیعى و تاریخى برگزار خواهد شد.
فرهنگ وتمدن غنى ایران زمین، برکسى پوشیده نیست و این جشنواره به نمود بیشتر این فرهنگ و تمدن با ارزش در بعد ملى و بین المللى کمک مى کند.
بهمنماه سالجارى نمایشگاه گردشگرى عجایب هفتگانه خلیجفارس و جشنواره اقوام ایرانى در منطقه آزاد قشم میزبان ادارات گردشگرى استانها و مناطق آزاد است و در طى 18 تا 21 بهمنماه قابلیتهاى صنایعدستى، گردشگرى و میراث فرهنگى آنها معرفى مىشود.
اجراى موسیقى زنده اقوام، برپایى سیاه چادرها و نمایش آداب و رسوم مختلف، برپایى نمایشگاه سوغات و صنایع دستى فرصت مغتنمى است تا اقوام درکنار یکدیگر و با به نمایش گذاشتن ارزشهاى فرهنگى، هنرى، صنایع دستى، تمدن و فرهنگ دیرینه ایران زمین را به رخ جهانیان بکشند.
موسیقى اصیل و اصلى هفت قوم ایرانى در این نمایشگاه معرفى مىشوند، اجراى موسیقى و آئینهاى فاخر در این جشنواره بر این نکته ظریف تاکید دارد که فرهنگ و تمدن ایرانى ملهم از تعالیم الهى و انبیا است که در عین حال شور و نشاط اجتماعى را در بین مردم ایجاد مى کند، همچنین فعالان بخش خصوصى در حوزه صنایعدستى و گردشگرى نیز قابلیتهاى خود را در معرض دید شرکتکنندگان قرار مىدهند.
در این جشنواره گروههاى موسیقى محلى از نقاط مختلف ایران شرکت خواهند کرد و تازه ترین آثار خود را در قالب تک نوازى و چند نوازى براى هزاران علاقمند به اجرا در مى آورند.
در این جشنواره سه موضوع مهم یعنى میراث تاریخى ، طبیعى و فرهنگى ایران براى علاقمندان و گردشگران معرفى خواهد شد.
جاذبه هاى تاریخى و طبیعت زیبا و دل انگیز قشم در کنار موسیقى محلى و سنتى اقوام ایرانى، به مشتاقان ارائه مى شود، موسیقى محلى از مهمترین انواع موسیقى ملل به شمار مى رود که در حفظ میراث فرهنگى گذشتگان نقش زیادى را ایفا مى کند.
در این میان، باورها و آداب و رسوم چون بخشى از فرهنگ جامعه محسوب مى شوند، پیوندهاى عمیقى با موسیقى محلى دارند،
موسیقى در کنار زبان، یکى از بخشهاى هویت فرهنگى به شمار مى رود، در فرهنگهاى سنتى، موسیقى نه تنها با شئون مختلف زندگى مردم ارتباط دارد بلکه با تمام هنرها نیز مرتبط است.
یکى از ویژگیهاى موسیقى در مشرق زمین، جنبه عرفانى آن است، برخى بر این باورند که در موسیقى شرقى به برخى حالات عرفانى توجه شده است. در این نوع موسیقى، بیش از هر چیز اشعار شعراى بزرگ ایران چون حافظ، سعدى، جامى و مولانا خوانده مى شود ساز اصلى این موسیقى، " دَف " است که گاه همراه با شعر نواخته مى شود.
موسیقى و ترانه هاى محلى و فولکلوریک، یکى از وسایل عمده انتقال فرهنگ نسلهاى گذشته به نسل جدید است، این هنر با کارکردهاى ویژه خود، مى تواند به انسجام بیشتر جامعه امروز کمک کند.
احیای موسیقى محلى اقوام، از جهاتى در بهبود وضعیت اقتصادى و معیشتى مردم مناطق نیز تاثیر دارد، جذب گردشگر داخلى و توریست خارجى، ایجاد اشتغال، شناساندن دیگر وجوه فرهنگى اقوام از طریق موسیقى و مقابله با امواج مخرب فرهنگ بیگانه، از جمله تاثیرات مثبت توجه به موسیقى اقوام است. استادان این رشته در پى انتقال این هنر به نسل آینده هستند و برگزارى چنین جشنواره هایى گام نخست در ایجاد زمینه آشنایى مردم با هنر موسیقى محلى و آواهاى باستانى مردم ایران زمین است.
برگزارى چنین جشنواره هایى باعث مى شود که آداب و رسوم و سنن اقوام کشورمان بیشتر به یکدیگر شناسانده و همین شناخت باعث نزدیکى بیشتر فرهنگ هاى ایرانى به یکدیگر شود.
در این جشنواره هنرمندانى از اقوام کرد، لر، گیلک، مازنى، بلوچ، فارس، قشقایى، بختیارى، و دیگر اقوام ایرانى به اجراى موسیقى، حرکات نمایشى و هم نوایى مى پردازند.
یکى از آثار و نتایج برگزارى جشنواره ها و همایشهاى ملى برقرارى ارتباط و تعامل میان شرکت کننده گان است و جشنواره فرهنگى و هنرى اقوام ایرانى هم از این قاعده مستثنى نیست و برگزارى این جشنواره گام موثرى براى تقویت همبستگى ملى خواهد بود.
نظر شما