دکتر راجر کریسپ استاد فلسفه دانشگاه آکسفورد و فیلسوف اخلاق معاصردر گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه کدام یک از حوزههای اخلاق اعم از فرااخلاق، هنجاری، توصیفی و عملی ارتباط نزدیکتری با زندگی روزمره دارند گفت: مرزهای میان انواع اخلاق تا اندازهای تیره و تار هستند. به عبارت دیگر نمیتوان به وضوح میان انواع اخلاق مرز ترسیم و آنها را به طور مشخص از یکدیگر بازشناخت.
وی با اشاره به اینکه تفاوتهایی در مورد ادعاهای مربوط به قضاوتهای اخلاقی وجود دارد، گفت: تفاوتها در مورد ادعاهای مربوط به قضاوتهای اخلاقی و اینکه فلان فعل اخلاقی درست و صحیح است در میان انواع مکاتب اخلاقی وجود دارد.
مؤلف "دیدگاه هیوم درباره فضیلت" در ادامه گفت: برای نمونه فایدهگرایی اخلاقی از رویکردها و مکاتب اخلاقی است که در مورد فعل درست اخلاقی و اینکه چه کاری باید انجام دهیم اصول و مبانی خاص خود را دارد. بر اساس دیدگاه این مکتب سقط جنین درست و صحیح است و حال آنکه از منظر دیدگاه مکتبی دیگر ممکن است این فعل درست نباشد.
وی در ادامه به بیان دیدگاه خود در مورد انواع اخلاق پرداخت و گفت: اخلاق هنجاری اهمیت بیشتری برای زندگی روزمره دارد.
کریسپ تأکید کرد: به عبارت دیگر پیوند این اخلاق با زندگی روزمره وثیقتر است. علت این امر این است که این نوع اخلاق به ما میگوید که چگونه باید زندگی کنیم.
مؤلف "مطلوبیت و اخلاق" یادآور شد: اگر کسی یا چیزی به ما بگوید که چگونه رفتار و عمل کنیم بدون اینکه دلیلی بیاورد (مانند آنچه اخلاق عملی میگوید) این به تنهایی کافی نخواهد بود. بیان چگونه رفتار کردن، مستلزم ارائه دلیل است.
استاد فلسفه دانشگاه آکسفورد با اشاره به اینکه فرااخلاق میتواند بر جوابهایی که به پرسشهای هنجاری داده میشود تأثیرگذار باشد، گفت: این دیدگاه بعد از هیوم چندان مورد اقبال قرار نگرفت و جا نیفتاد. بنابراین وقتی جان ماکی فیلسوف اخلاق به من میگوید که همه قضاوتهای اخلاقی نادرست است برای من عجیب است که ببینم او چگونه در زندگی خود دست به قضاوتهای اخلاقی میزند.
مؤلف "دیدگاه ارسطو درباره نفس" در پایان تصریح کرد: "ماکی" با وجود اینکه چنین دیدگاهی دارد بالاخره در زندگی خود با مسائل اخلاقی مواجه میشود که در آن دست به قضاوت میزند. جان ماکی به سبب دیدگاههایش در فرااخلاق شناخته میشود.
نظر شما