۷ اسفند ۱۳۸۹، ۱۰:۵۹

اخلاق و زندگی روزمره-11/

به تربیت اخلاقی توجه کافی نداشته‌ایم

به تربیت اخلاقی توجه کافی نداشته‌ایم

استاد فلسفه و عرفان اسلامی تربیت دبیر مجتمع آموزش عالی پیامبر اعظم(ص) با تأکید بر این نکته که تربیت خیلی مقدس است و سرو کار مربی با روح انسان است گفت: تعلیم و تربیت یک مبنای روحانی و عرفانی دارد که ما از آن غافل بوده‏ایم.

دکتر علی محمد صابری درمورد فلسفه اخلاق و نقش آن در سامان‎مند کردن زندگی روزمره به خبرنگارمهر گفت: هم فلسفه اخلاق هم علم اخلاق و هم خود اخلاق را داریم و اخلاق یک علم و حکمت عملی است یعنی دانستن در حکمت عملی مبنای عمل است. منتها در فلسفه اخلاق به مبنای نه علمی بلکه فلسفی اخلاق پرداخته می‏شود. درباره اخلاق باید گفت از کلمه خلق و خوی گرفته شده و خلق و خوی وقتی پسندیده باشد یک نوع فضیلت در اخلاق محسوب می‌شود و وقتی فضیلت اخلاقی شد بقول ارسطو به رهبری خرد و عقلانی شدن آن نیاز است و اگر عقلانی نشود ممکن است با یک تغییر محیطی خلق و خوی ناپسند یعنی رذیلت جای خلق و خوی پسندیده یعنی فضیلت را بگیرد.

وی ادامه داد: پس اولین سخن این است که فضیلت و رذیلت چیست همانطور که گفتم خلق و خوی پسندیده را فضیلت و خلق و خوی ناپسند را رذیلت می‎گویند. انسان با رعایت اخلاق در زندگی سعادتمند می‏شود و از آلودگیها بدور می‎ماند درنهایت هم جامعه رو به بالندگی و پیشرفت می‎رود و در آخرت هم انسان از عمل اخلاقی خودش نگرانیها را برطرف می‎کند و اعمال و رفتارش را طوری تنظیم می‎کند که درآخرت هم سربلند بشود. منتها باید توجه داشت که فضیلت معیاری برای اخلاق است و حقیقت اخلاق هم است که به پشتوانه قویی نیازمند است و آن پشتوانه، ایمان  و عشق به خداست. و ایندو به انسان بینش و بصیرت لازم برای عمل صالح را می‌دهند.

این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه و عرفان اسلامی درمورد فرااخلاق و ارتباط آن با زندگی عادی مردم همچنین اظهارداشت: فرااخلاق اگر صرفاً انتزاعی باشد نمی‎تواند ارتباطی با زندگی عادی مردم برقرار کند. در اخلاق باید یک پیوندی بین نظر و عمل برقرار شود اگر اینطور نشود روح اخلاق که همان عمل است تربیت نخواهد یافت. پیامبران اسوه اخلاق هستند اما مگر سواد داشتند؟ مبنای علم آنها مبنای حکمی و الهی بود.

صابری درمورد رشد تفکر منسجم و فلسفی اخلاق در دیار ما هم گفت: اخلاق منسجم فلسفی و منظومه فکری منسجم اخلاقی دردیارمان نداشته‏ایم. این هم به دلایل زیادی است یکی از آن این است که به اخلاق به عنوان یک رشته منظم فکری چه آکادمیک چه غیرآکادمیک و سرو کار مربی با روح انسان است درجامعه ما به جای تربیت پرورش داشته‏ایم یعنی مثل پرورش گل به فرزندانمان باخوراک و پوشاک و مدرسه پرورششان داده‏ایم درحالیکه تعلیم و تربیت یک مبنای روحانی و عرفانی دارد که ما از آن غافل بوده‏ایم.  

کد خبر 1261552

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha