دکتر منوچهر صانعی درهبیدی در مورد پرسشهای بنیادین فلسفه اخلاق در سامانمند کردن زندگی روزمره به خبرنگار مهر گفت: پرسشهایی که در دنیای امروز آنهم در سطح جهانی اهمیت زیادی دارند یکی مسئله محیط زیست است که این دو پرسش مطرح است که صنعت و تکنولوژی چگونه به محیط زیست صدمه میرساند و راههای اصلاح آن برای اینکه هم در زندگی استفاده و هم موجب تخریب محیط زیستمان نشوند چیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: مسئله دیگری که امروز در فلسفه اخلاق مهم است اخلاق تجارت است. یعنی تولید انبوه در هر زمینهای باعث رقابت و خارج کردن رقبا شده است . حال مسئله اخلاقی در اینجاست که تولید انبوه باید در چه سطحی نگاه داشته شود تا امکان رقابت اقتصادی سالم برای همه وجود داشته و موجب نشود ثروت در دست عدهای خاص انباشته شود.
این محقق و پژوهشگر حوزه فلسفه یادآورشد: سومین مسئلهای که امروز مطرح است مسئله جهانی شدن و دوام و بقای فرهنگهای بومی و محلی است. جهانی شدن در اثر رشد صنعت و تکنولوژی و تجارت و فرهنگ عمومی اجتناب ناپذیر شده است اما مسئله اخلاقیی که در این باره وجود دارد این است که چطور میشود از نابودی فرهنگهای بومی و محلی که برای زندگی بسیار زیاد مفید هستند جلوگیری شود.
صانعی در مورد فرااخلاق و ارتباط آن با زندگی عادی مردم نیز گفت: فرااخلاق در اصل عبارت است از طرح همین پرسشهای اخلاقی اما بصورت کلیتر. یعنی مسئله اصلی فلسفه اخلاق همین مشکلات زندگی روزمره مردم است . وقتی این پرسشها در سطح کلیتر مطرح شوند آنوقت بحث فرااخلاق مطرح میشود. مسئله اصلی در اخلاق این است چه کنیم که عدالت در زندگی روزمره جاری شود.
این نویسنده و مترجم درمورد رشد تفکر منسجم فلسفی در دیارمان هم گفت: این رشد نسبی است، نسبت به پنجاه سال پیش با بالاتر رفتن سطح عمومی آگاهی مردم آنهم بواسطه تحصیلات دانشگاهی شاهد بهبود این رشد منسجم فلسفی اخلاق در جامعه هستیم. اما در مقایسه با آن جایگاهی که باید به آن برسیم و دست پیدا کنیم بسیار عقب و ضعیف هستیم و باید کارهای زیادی انجام دهیم تا به وضعیت مطلوب برسیم.
نظر شما