به گزارش خبرگزاري مهر، آنچه در پي مي خوانيد بخش پاياني متن كامل برنامه تلويزيوني كنكاش است. در اين برنامه ناصري كه مشاور هسته اي دولت ايران است و رياست هيات مذاكره كننده ايراني را برعهده دارد با ايرانيان مقيم خارج و مجري برنامه گفتگو كرد :
حميد از آمريكا: سلام با تشكر از شما و آقاي ناصري به خاطر زحماتي كه براي حفظ منافع ملي ايران مي كشند. من پزشك هستم و اطلاعات دقيقي از امور هسته اي ندارم . يك سوال دارم، آقاي البرداعي بارها اعلام كرده است كه ايران مساله خاصي ندارد و بازرسي ها قابل اتكاست و به نحو احسن انجام مي شود وايران كمال همكاري را مي كند و مساله اي ندارم اروپايي ها هم كه چيزي جز جيره خواران و وكيلان آمريكا نيستند اينها مردشان آمريكاست. اروپايي ها دلشان براي ملت ايران و انقلاب اسلامي نمي سوزد بلكه مي خواهند هم منافعشان را در ايران حفظ كنند وهم از آمريكا در اين رابطه باج بگيرند. من به عنوان يك برادر بسيار كوچك از شما مي خواهم اين مساله را براي اروپايي ها تشريح كنيد به آنها بگوئيد بروند مردشان را بياورند. نماينده تام الاختيار آمريكا را هم به اين جلسه دعوت كنيد ببينيم حرف حسابش چيست ما همانطور كه رهبر عزيزمان فرمودند با منطق صحبت مي كنيم و اگر اين طور است آماده نصيحت با هر كسي هستيم و بروند اربابشان را هم بياورند، حرفي نيست. ولي اگر بي منطق جواب مي دهند اصلا ما با آنها صحبتي نداريم طرف مذاكره ما آژانس بين المللي انرژي هسته اي است.
شهرام از لس آنجلس: سلام خدمت شما، يادم مي آيد كه قبل از جنگ عراق اروپايي ها به عراق اصرار مي كردند كه موشك هايت را نابود كن و صدام هم اين كار را كرد و آمريكا راحت حمله كرد. من فكر نمي كنم اروپا بتواند ضمانت كنند كه به ايران حمله نشود. نظر من و خيلي از ايرانيان ديگر اين است كه تنها راهي كه مي توان جلوي حمله آمريكا به ايران را گرفت اين است كه يك باز دارندگي اتمي داشته باشيم و مجهز به بمب اتمي شويم. من فكر نمي كنم در شرايطي كه آمريكا ايران را محور شرارت خوانده و از نظر جغرافيايي از هر طرف ايران را محاصر كرده است مذاكرات ايران با اروپا از كشور حمايت كند.
ناصري : طبيعي است دوستاني كه از آمريكا برنامه را مي بينند طبعا از ديد آمريكا به قضيه نگاه مي كنند و اگر اين برنامه را با اروپا داشته باشيم خيلي ها مي گويند بيشتر با اروپاييها صحبت كنيم.
در خصوص آن برداشت كه آن پزشك محترم از آمريكا تماس گرفتند و گفتند به اروپا بگوييم برود مردش را بياورد بايد بگويم براي ما در مذاكرات و براي كشور در تصميم گيري كاملا روشن است كه بحث اصلي در اين مورد و طرف اصلي كه در صحنه مذاكره غايب است آمريكاست. شايد يك دليل اينكه هيچ وقت مذاكراتشان با اتحاديه اروپا خيلي جدي نشد اين بود كه آنها در نهايت تعيين كننده نيستند و در نهايت بايد با آمريكا هماهنگ كنند و به نتيجه برسند. ما به اين مساله واقفيم اما با يك وضعيت بسيار حساس و بحراني در دنيا مواجه شده ايم .
دوراه وجود داشت ، يكي اينكه هر كدام مسير خودمان را مي رفتيم شايد به يك دعواي بزرگي هم مي رسيديم به هر حال يك زماني شايد راه حلي برايش پيدا مي شد. اما آنچه راه دوم را بوجود آورد اين بود كه اروپايي از اين قضيه نگران شدند. شما را توجه مي دهم به مصاحبه هاي فيشر (وزير خارجه آلمان) كه مي گويد اگر اين مذاكرات به نتيجه نرسد با يك وضعيت وحشتناك براي اروپا (و نه براي ايران) مواجه خواهيم شد. لذا اروپايي ها هستند كه پا پيش گذاشته اند و مي گويند حالا كه شما با آمريكا صحبت نمي كنيد اجازه دهيد ما ببينيم مي توانيم راهي پيدا كنيم.
در رابطه با سوال دوم و اينكه آيا اروپائيها نقششان اين است كه اول ما را خلع سلاح كنند و بعد آمريكا حمله كند، بايد بگويم ما كه خام نيستيم. واضح است كه چنين مسيري به نتيجه نخواهد رسيد و در واقع اصلا اروپاييها به دنبال اين روند نيستند و مي دانند در مورد ايران اين موضوع صدق نمي كند.
دراين خصوص كه ما يك توانايي بازدارنده اتمي را بايد براي كشور داشته باشيم، ببينيد تا به حال هر آنچه انجام داده ايم در مسير صلح آميز بوده و آژانس اتمي نيز بر اين نكته تاكيد دارد اما متاسفانه آنچه كه باعث مي شود يك مقداري تبليغات منفي آمريكا مبني بر نظامي بودن برنامه هسته اي ايران در دنيا جا باز كند اين است كه يكي از مسيرهاي دستيابي به برنامه تسليحاتي اتمي غني سازي است.
با 960 دستگاه سانتريفيوژ كه غني سازي در سطح بالا بكنند مي توان بمب ساخت. براي نيروگاه تعداد بيشتري لازم است. هر چند ما براي نيروگاههايمان بيش از 45 درصد غني سازي نمي كنيم اما با اين تاسيسات بيش از اين هم مي توان پيش رفت. آنها به ما مي گويند اگر شما اين تجهيزات را داشته باشيد چطور مي شود به شما اعتماد كرد. آنها بيشتر از بحث امنيتي به عنوان يك امكان بازداراند نگاه مي كنند به همين علت هم هست كه اروپاييها تاكيد كرده اند بحث امنيتي سياسي هم در مذاكرات باشد.
مجري : اما اگربازرسي ها دائم باشد قضيه غني سازي در سطح استفاده تسليحاتي متفي است ما اين پيشنهاد را هم به آنها داديم.
ناصري : خوب آنها مي گويند كه اگر يك وقتي تعهدات را در خصوص بازرسي ها برهم زديد و از معاهده بيرون آمديد، آن وقت شما توان توليد بمب را داريد. به هر حال ما بايد به جايي برسيم كه دوطرف به هم اعتماد داشته باشند.
مجري : تلفن داريم. بفرماييد !
مجيد از آمريكا: من به عنوان فردي كه با مسائل ايران آشنا هستم و اخيرا به عنوان فرصت مطالعاتي به ايران آمده ام مي خواستم بگويم از اين ديدگاه مي شود به قضيه نگاه كرد كه كسي بر سر حق خودش با ديگران مذاكره نمي كند. حتي اگر ايران كار خلافي انجام دهد كه مطابق موازين نباشد هم بايد گفت ديگر كشورها هم بدون هيچ مانعي چنين مي كنند. از جمله پاكستان و هند و رژيم صهيونيستي و ... . تاريخ نشان داده است وقتي باآمريكا و غرب برخورد قاطع مي شود عقب نشيني مي كنند.
ناصري : ما درمورد حقمان مذاكره نمي كنيم واتفاقا در پي مذاكرات ما و اروپا با اينكه براي اروپاييها دشوار است اما بر حق ما صحه گذاشته اند.
ببينيد . آنچه ما درمذاكرات انجام مي دهيم اين است كه چون يك سلسله اقداماتي قبلا در يك دوراني افتاده و يك بي اعتمادي در دنيا ايجاد شده ما گفتگو مي كنيم تا علاوه بر اعتمادسازي فني از طريق آژانس اعتماد جو سياسي را نيز جلب كنيم كه بدانند ما دنبال تسليحات نيستيم و اگر بتوانيم در اين چارچوب به يك تفاهم برسيم هم آنها از آن بهره مند مي شوند و هم ما . بنابر اين مذاكرات كاري است كه در به صورت موازي كنار كار با آژانس انجام مي شود و جايگزين آن نيست.
ابراهيم از آلمان: سلام خسته نباشيد من سه تا سوال دارم. يكي اينكه شما فكر نمي كنيد روسيه با آمريكا همدست است و اگر آمريكا اجازه توليد سوخت به ما ندهد ما مجبور مي شويم از روسيه سوخت را بگيريم. دوم اينكه فكر نمي كنيد اين تعليق موقت به ضرر ايران است. چون آمريكا اگر در منطقه مشكلاتش حل شود به سراغ ايران مي آيد و ما با تعليق از دستيابي به بسياري توانمنديها عقب مانده ايم و سوال سوم اينكه چرا ما با آمريكا مذاكره مستقيم نمي كنيم، ما كه از آنها نمي ترسيم.
حميد از كاليفرنيا: سلام خدمت شما، خواستيم يك نكته اي را عرض كنم و آن اينكه معاويه ها پايبند به پيمان نيستند. آنها 25 سال پيش در پي يك اختلاف كوچك گندم را تحريم كردند نان را به ايرانيها بستند امروز شما مي خواهيد به آنها اعتماد كنيد تا برايمان نيروگاه اتمي بسازند و سوخت تامين كنند؟ اصلا چنين چيزي امكان ندارد.
ناصري : آقاي ابراهيم از آلمان ! بايد عرض كنم برداشت شما در خصوص روسيه تا حدودي صحيح است. من شخصا با اين نظر موافقم كه روسيه در اين مسير مي خواهد اين تضمين را از ايران بگيرد كه كل برنامه هسته اي ايران وابسته به شوروي شود و ما سوخت و نيروگاه و همه را به آنها متكي شويم . برداشت شخصي من اين است كه من از ديدگاه كشور صحبت نمي كنم. شايد به همين دليل مي بينيم هر چند روسيه در جايگاه كلان از ما حمايت مي كند اما گاهي گرايشاتي به سمت خواسته هاي آمريكا دارد و گاهي اوقات تهديدت را براي ما تكرار مي كنند. ما نسبت به اين واقفيم و در اين مساله فريب نخواهيم خورد.
درمورد سوال دوم كه نمي توان به تضمينهايي اروپا دل خوش كرد بايد بگويم ما هيچ گاه سوختمان را وابسته به خارج نخواهيم كرد يعني برنامه غني سازيمان را قطعا خواهيم داشت. تعليق چند ماهه اتفاق عجيبي نيست. امروز فن آوري ما كامل است و طي سالهاي آينده صرفا نيازبه تلاش براي تجربه بيشتر، دقت بالاتروكيفيت بهتر دارد. بنابر اين به مقطعي رسيده ايم كه بعد از اين ديگر كارمان دراز مدت است و به همين دليل ديگر نگران نيستيم.
سوخت نيروگاه بحث 10 سال ديگر است و در اين مسير روند را طوري تنظيم مي كنيم كه هم منافعمان تضمين شود و حتي الامكان هزينه سياسي را كم كنيم و هم مهمتر از آن از اين مقطع به عنوان يك فرصت براي ارتقاء موقعيتمان در دنيا استفاده كنيم.
مجري : يك سوال پيش مي آيد . شما مي گوئيد ما به چرخه سوخت رسيده ايم و نقطه برگشتي هم نيست. الان به نظر مي رسد كه اروپاييها بحث بودن يا نبودن را مطرح مي كنند و مي گويند اصلا هم آنچه داريد را جمع كنيد.
ناصري : نه اصلا اين طور نيست البته آنها مي گويد ما اميدواريم در مذاكرات آنقدر اين صحنه براي شما دلپذير كنيم كه شايد شما حاضر باشيد بگوئيد ما خودمان اين برنامه را متوقف مي كنيم. ما هم در مقابل گفته ايم به هيچ وجه اين كار را نمي كنيم. و لذا بحث توقف از مذاكرات خارج شده و روزي كه اين تواقفات به نتيجه علني برسد شما مي بينيد عبارت توقف وجود ندارد.
بحث ديگري را ببيندگان مطرح كردند كه هر نوع توافقي با اروپا به ضرور ماست چون طرف اصلي آمريكاست و اگر بخواهيم با اين توافقات موقت پيش برويم به جاي مي رسيم كه آمريكا از درگيريهاي منطقه خلاص شود احساس قدرت مي كند. البته اين يك واقعيت محتمل است ولي علي رغم همه اينها بحث مجموعه را كه كنار هم مي گذاريم مي بينيم هنوز هيچ توافقي نشده و صرفا در حال تعيين چارچوب براي مذاكرات هستيم.
اينكه ما با آمريكا مستقيما مذاكره كنيم ممكن نيست . چون علي رغم اينكه امروز آمريكا پايش خيلي درگير است و نياز به ما دارد احساس مي كند يك قدرتمند است . اگربا ژست قدرت بخواهد درمذاكره بيايد ، بهتر است نيايد . چون حتما اول كار دعوايمان مي شودو بايد كنار رود. روزي مي توانيم با آمريكا مذاكره كنيم كه بفهمد در يك سطح هستيم. امروز اروپاييها دارند مي فهمند.
مجري : سوال حميداز كاليفرنيا اين بود كه اروپاييها پايبند به تعهداتشان نيستند و وقتي كه توانستند گندم را هم از ما دريغ كردند.
ناصري : به همين دليل ما به هر توافقي بخوهيم برسيم چه صرفا با اروپايي ها و چه آمريكا از پشت پرده همراه باشد، تضمينها را طوري برقرار خواهيم كرد كه اگر اروپاييها بخواهند توافقات را زير پا بگذارند ما هم بتوانيم چنين كنيم.
علي از لس آنجلس: سلام جناب آقاي ناصري . مطمئن باشيد كه نامتان در تاريخ سياسي ايران حك خواهد شد، من به عنوان يك ايراني از شما خواشم مي كنم همانطور كه قاطع در مذاكرات شركت مي كنيد ، مصالح كشور را در نظر بگيريد من فكر مي كنم اين مذاكرات به خيلي از مسائل مهم سياسي اقتصادي و امنيتي ايران مربوط خواهد بود. جناب ناصري مسائلي مطرح مي شود و از اين قبيل كه توافقات نفتي عظيم چين و ايران به اين خاطر است كه اگر قضيه به شوراي امنيت ملي ارجاع شود كشور چين مصوبات را به نفع ما وتو كند. لطفا اين را توضيح بدهيد.
رضا فتحي از كاليفرنيا: سلام . دوسوال دارم شما يكي اينكه تعهدات اروپا درمقابل ايران چيست و ديگر اينكه چرا آمريكا نمي خواهد باب مذاكرات را در تمام جوانب با ايران باز كند.
شهريودر از دانمارك: چرا ايران از ابتدا كه از سه كشور اروپايي صحبت كرد نماينده اتحاديه اروپا را در مذاكرات شركت نداد و ضمنا خواستم بگويم انگلستان طراح پشت صحنه آمريكاست و همانطور كه آنها مطرح مي كنند كه ايران براي رسيدن به اين صنعت و تكنولوژي به دنبال خريدن زمان است ، بايد گفت آنها هم براي به خط انداختن منطقه به دنبال زمان هستند ، سوال ديگري هم دارم اينكه چرا ايران با روسيه وارد مذاكره جدي تر نمي شود.
ناصري : آنچه كه آقاي علي از لس آنجلس فرمودند درست است مذاكرات ما و اروپا مساله بزرگي براي كشوراست و سعي مي كنيم بتوانيم منافع كشور را در آن تامين كنيم. اما در مورد اينكه چرا با آمريكا مستقيما مذاكراه نمي كنيم فعلا فضا را طوري نمي بينيم كه بخواهيم چنين كنيم.
اينكه به چين امتيازي داديم براي اينكه بتوانيم وتوي آنها را بخريم قطعا اين طور نيست برنامه چين نه با هيچ كشور ديگري برنامه نداريم كه بخواهيم امتيازبدهيم . قرار دادي كه با چين بسته شده فروش LNG ( گاز طبيعي ) است كه قطعا به مصالح كشور است . اين يك كار دراز مدت است از مدتها قبل شروع شده و طبيعي است كه چين از مشتريان LNG گاز طبيعي ماست .
البته طبيعي است كه اين در روابط ما با چين اثر خواهد گذاشت چون روابط ما را به هم بيشتر متصل مي كند . شايد فقط مقطع زماني اين قرارداد اين حساسيت خبري را ايجاد كرد . توجه به اين نكته هم ضروري است كه چين ازآغاز با ارجاع موضوع به شوراي امنيت مخالف بود.
آقاي شهريور فرمودند كه انگليس طراح پشت صحنه است و بايد بگوئيم كه اين نظر آقاي شهريور شايد تا حدي درست است يعني آنها مي خواهند تا حدي زمان بخرند تا وضعيتشان در عراق و افغانستان و ... . تثبيت شود و بعد بتوانند به يك بحث جدي با ما بپردازند و يا حتي به يك تهديد جدي . در مقابل ازديد آنها ما هم زمان مي خريم كه توانايي هسته اي مان را توسعه بدهيم .
ولي در همين چارچوب طرفين با دانستن همه اين مطالب گفتگو مي كنند بالاخره داريم به يك جايي مي رسيم و شايد بتوانيم به يك توافق و تفاهم برسيم.
اينكه به جاي اروپايي ها با روسيه صحبت كنيم نمي شود ما حتما با روسيه صحبت مي كنيم ولي نه به جاي اروپا ، ما حتما تخم مرغهايمان را در يك سبد نمي گذاريم و فكر مي كنيم قضاوت بيننده محترم هم اين نخواهد بود كه به نفع ايران باشد كه ايران متكي به يك جا باشد.
در پاسخ به سوال آقاي فتحي درباره تعهدات اروپا بايد بگويم اگر ميان ما و اروپا توافق بشود صرفا يك توافق مياني است و اساسش اين است كه فضا را آرام كنيم و در پي آن تعهدات در مسير مذاكرات به تدريج شكل خواهد گرفت . ولي آن تعهدات اوليه اين است كه موضوع ايران به شوراي امينت ارجاع نشود بحث به سوي عادي سازي پيش رود و تا اندازه اي كه ما با بازرسان و آژانس كار كرديم و مساله بايد تا اندازه اي روشن شده باشد واز سوي ديگر ما عضو گروه چرخه سوختي كه در آژانس توسط مديركل تاسيس شده هستيم و اين خودش يك نوع شناسايي است كه ايران چرخه سوخت دارد.
مجري : توضيح دهيد، خيلي جالب شد.
بوش سال گذشته بحثي را مطرح كرد گفت كه معاهده منع گسترش سلاح هسته اي اشكال دارد. زماني كه ما اين معاهده را منعقد كرديم كشورهاي ديگر خيلي از اين تكنولوژي دور بودند حالا بايد بيائيم اين معاهده را تكميل كنيم و چرخه سوخت را جزو مواردي بگذاريم كه اگر نمي توانيم كشورها را از آن محروم كنيم يك گزينه انتخابي بگذاريم . اعلام كنيم هركشوري كه بپذيرد كه چرخه سوخت نداشته باشد امتيازاتي بگيرند.
بر اين اساس ، اما با ضوابط و چارچوب ديگري گروهي در آژانس بين المللي انرژي اتمي در وين تشكيل شده است كه اين موضوع را بررسي مي كند. ما خودمان جزو اين گروه هستيم و اين به نوعي به معناي پذيرش اين است كه چرخه سوخت را داريم.
نكته ديگري كه در سوال بود اين بود كه آيا اين طور نيست كه اروپا مذاكرات را طولاني مي كند تا محمل قانوني براي اين معاهده درست كند و بعد بگويد چون ايران جزو كشورهايي است كه چرخه سوخت ندارد و اين تكنولوژي را كامل نكرده است و به نقطه غير قابل برگشت نرسيده است، طبق اين معاهده بين المللي بايد از آن صرفنظر كند ؟ ما تفاقا نسبت به اين مساله آگاه بوديم اما اولا به دوليل اين نگراني قابل اعتنا نيست. اول اينكه چنين معاهده اي عملي نمي شود و فعلا در حد يك آرزوست. دوم اينكه اگر هم بشود ما جزو كشورهايي هستيم كه چرخه سوخت داريم البته درست است كه به صورت كارخانه نداريم اما تكنولوژي اش را داريم و درهمين باب هم گروهي كه تشكيل شده بود و يكي از اهدافش اين است كه ببينند از طريق آن چه فشاري مي توانند بر ايران بياورند .
مجري : سوال ديگري در خصوص اسرائيل بود مبني بر اينكه اساس دعوا بر سر اسرائيل است و آمريكاييها به دنبال اين هستند كه ايران تهديدي براي اسرائيل است و ديگر اينكه چرا آژانس جلوي اسرائيل را نمي گيرد؟
ناصري : در مورد مساله اول اين تا حدي درست است.هم به نوعي فضاسازي تبليغاتي است و هم اينكه ما و اسرائيل بالاخره رو در روي هم قرار داريم و اين روشن است و اسرائيل از پيشرفتي در عرصه تكنولوژيكي ايران نگران مي شود اين درست است.
مجري : شايد به همين دليل باشد كه براي برژينسكي گفته است كه آمريكا بايد با ايران هسته اي كنار بيايد.
ناصري : همين طور است . ديگر نمي توان كاري كرد ، ما تكنولوژي چرخه سوخت داريم و به تعبيري هسته اي هستيم . هركاري مي كنيم داريم بازي سياسي مي كنيم و به حوادثي مي پردازيم.
مجري : برژينسكي هنوز هم صاحب نفوذ است؟
ناصري : نه خيلي ، تقريبا جايگاهي مثل كسينجر دارد . يعني از افرادي است كه نظرش اهميت دارد است فارغ از وابستگي حزبي كه در گذشته داشته .
اينكه چرا آژانس به اسرائيل نمي پردازد. اين است كه مي گويند اسرائيل عضو معاهده نشده است و لذا دست آژانس از نظر قانوني بسته است . اين يك موضع بسيار احمقانه اي است و اينكه به دليل حمايت آمريكا با اسرائيل برخورد نمي كنند صرفا يك بحث سياسي است.
مجري : تماس تلفني داريم؟
اكبري از بوستون : خسته نباشد من دو اشاره كوچك دارم. يكي اينكه آقاي ناصري گمان نمي كنند به دليل مباني ايدوئولوژيك جمهوري اسلامي و يا در حقيت به دليل برخي خامي هاي سياسي از جمله اينكه وقتي موشك شهاب 3 را به نمايش مي گذاريم روي آن مرگ به آمريكا و مرگ بر اسرائيل مي نويسيم و به دليل عملكردهاي گذشته جمهوري اسلامي يك مقدار جو تشنج شديد تر ميشود و منافع ملي ما را بيشتر از منافع ايدوئولوژِك جمهوري اسلامي به خطر مي اندازد. و سوال ديگر اين است كه خبرگزاري رويتر دو هفته پيش گزارش داده بود كه گويا يكي از مشاوران بلند پايه نظام جمهوري اسلامي بطور سر بسته اعلام كرده است كه اگر بقاي رژيم تضمين شود در بقيه چيزهاي ديگر حاضر هستيم اين معاهدات را امضا كنيم .
آيا زمان آن نرسيده كه به دليل تمام اين اتفاقات اين جو متشنج و اين بدگمانيهايي كه عليه ايران وجوددارد نظام جمهوري اسلامي يك مقداري از مباني ايدوئولوژيكي صرفنظر كند ومنافع ملي را بالاتر از ايدئولوژي قرار دهد و با يك انتخابات آزاد بر سر تعيين سرنوشت ايران علف را در زير پاي بدگمانان ايران بكارد، نه اينكه احتمالا به بدگماني ها اضافه كند.
فراموش نكنيم همه ما ايراني هستيم بالاخره يك روزي مي آيد كه همه ما بايد رو در روي هم قرار بگيريم چقدر خوب است كه هر كدام از ايدئولوژي هاي صد درصدي خودمان بگذريم و به فكر مملكت باشيم.
جهانگيز از واشنگتن: سلام من چند سوال از آقاي ناصري دارم يكي ازاينكه ايشان گفتند در مذاكرات پيشنهادي داده بودند به هيات ايراني كه صحنه دلپذيري را براي ايران در نظر بگيرند چون نتوانستم از اين صحنه دلپذير تعريف خاصي بكنيم خيلي دوست دارم كه آقاي ناصري در اين باره توضيح بدهند. ديگر اينكه با توجه به مسائل امنيتي كه در مملكت هست و اينكه در حقيقت آمريكا از همه طرف ايران را محاصره كرده است در مورد آلتر ناتيوهايي كه بايد در نظر گرفته شده باشد كه از نظر امنيتي براي مردمي كه در ايران هستند توضيح بدهيد. آيا احتمال ندارد درحمله به تاسيسات هسته اي ايران مردم شهرها مورد ناامني قرار بگيرند؟ چه آلترنايتوهايي وجود دارد؟
امير از پاريس: سلام مي خواستم بگويم رهبري فرمودند ايران هيچ عقب نشيني از اين مساله نمي كند و بر اين اساس ايران از حمله و اين جور تهديدات نمي ترسد چون ايران قبلا مورد تهديد قرار گرفته است اما عقب نشيني نكرده است ؟
ناصري : درجواب هاي اكبري بايد بگويم بالاخره ما كشوري هستيم كه با برخي اصحاب قدرت در دنيا مساله داريم و اين برخورد هم جزو برخوردهايي سياسي است كه ما در كشورمان داريم. آنچه ما در بحث هسته اي انجام مي دهيم با در نظر گرفتن همه اين نكات و مباحث است. اينكه مشاورين رفته باشند گفته باشند در قبال تضمين بقاي رژيم حاضرند همه چيز بدهند، تا جائيكه بنده اطلاع دارم به طور قطع و تعيين چنين بحثي وجود ندارد و كسي كه اين را مطرح كرده حتما كسي كه چنين چيزي را مطرح كرده خارج از مجموعه و نظام بوده و هيچ اختياري ندارد و اصلا اين بحث مطرح نيست.
اينكه چرا روي شهاب 3 مرگ بر امريكا مي نويسند، ببينيد در هر صورت برنامه دفاعي و امنيتي ما طبق روال پيش مي رود دليلي هم براي تغيير آن وجود ندارد و هيچ دليلي وجود ندارد كه كشور بقيه مسائلش را تحت تاثير اين بحث قرار دهد. اينكه گفتند آيا مباني ايدئولوژيك را به منافع ملي ترجيح مي دهيم يا برعكس من فكرمي كنم اين ها جدا ازهم نيستند سربلندي كشور سربلندي ايدئولوژي و سربلندي ملت ماست. ما عقب نشيني نمي كنيم و اساسا نمي شود عقب نشيني كرد و اين اصلا معني ندارد.
آقاي جهانگيري پرسيدند كه من گفته ام اروپاييها يك صحنه دلپذير را به ما پيشنهاد كردند. من اين را نگفتم. آنها گفته اند شما وارد مذاكرات شويد شايد ما بتوانيم يك مجموعه اي به شما عرضه كنيم كه آنقدر براي شما شيرين و جذاب باشد كه شايد بخواهيد نظر ما را هم مورد ملاحظه قرار بدهيم. هنوز ما اين صحنه را نديده ايم اصلا به دنبال اين هم نيستيم و كاري به اين حرفها نداريم . مي گوييم مي خواهيم به شما اطمينان دهيم در عين حال غني سازي را خواهيم داشت و خواستار بهبود روابط با شما هم هستيم.
مجري : بحث روابط تجاري مطرح است اينكه ايران را به عضويت سازمان تجارت جهاني بپذيرند اگر چه ما خودمان هنوز هم در تصميم گيري اين قضيه مصمم نيستيم. آنها چه بحثي روي اين مساله دارند؟
ناصري : دو بحث وجود دارد، گسترش روابط تجاري با اروپا وعضويت در سازمان تجارت جهاني كه اين دو در بحث توافقات ما مطرح است. اين دو منافع طرفين را تضمين مي كند يكي از دلايل مذاكرات اروپا با ما اين است كه اروپا دلش مي خواهد اين روابطي كه متوقف شده از سر گرفته شود.
در خصوص حمله به تاسيسات هسته اي و خطرات اين امر براي مردم بايد بگويم هيچ خطري از بابت ايمني نيست اما اساسا بنده اصلا پيش بيني نمي كنم كه حمله اي صورت بگيرد هرچند پيش بيني هاي لازم صورت گرفته است. الان آمريكا و ديگر طرفهاي مادر منطقه درگيرند و به حدي نقاط شكننده دارند كه بعيد است به اين تصميم برسند كه يك حمله نظامي را تدارك ببينند و عملا اجرا كنند.
فردوس از ميسوري : آقاي ناصري به نظر شما آيا ديدگاه دولت اختلاف زيادي با ديدگاه حضرت آيت الله خامنه اي ندارد. من اختلاف جدي كه مي بينم اين است كه ديدگاه دولت خيلي ضعيف تر از ديدگاه رهبري است آيا اين به نظر شما خيلي مشهود نيست؟ وسوال دومم اينكه در دنياي امروز كه ثابت شده سازمان ملل پشتيبان كشورها نيست و هيچ چيز جز قدرت ، حرف اول را نمي زند. اگر ما اين قدرت را نداشته باشيم زير سلطه ديگران خواهيم بود. و سوال آخر اينكه لطف كنيد بفرمائيد ما چگونه به اين نتيجه رسيده ايم كه توضيحاتي قرآن مبني بر لزوم تلاش مسلمانان براي دست يافتن به قدرت داده به معناي دست يابي به بمب اتم نيست و منظور چيز هاي ديگر است .
حميد از آريزونا: مي خواستم بگويم كه ايران البته نياز به سلاح اتمي ندارد كشوري كه حداقل 8 ميليون بسيجي دارد احتياج به بمب اتمي ندارد. از دولت جمهوري اسلامي ايران انتظار مي رود كه در تامين امنيت ملي ايران ذره اي كوتاهي نكند. من سالهاست در آمريكا زندگي مي كنم يك خصوصيت بارز آمريكاييها اين است كه اگر احساس كنند شما ضعيفيد توي سرتان مي زنند. دنياي آينده چشم به ايران دوخته اگر امروز ايران از طرح غني سازي صرفنظر بكند اين يك سرشكستگي خواهد بود ايران امروز بايد از اين موقعيت با سربلندي بيرون بيايد و اين سربلندي براي همه كشور هاي دنيا خواهد بود .
جمعه از امريكا: من سالهاي سال در سياست بوده ام و فكر مي كنم سياست ايران به كج راه دارد كشيده مي شود و آن هم به خاطر اينكه ما به آن مقطع رسيده ايم و بايد از اكنون سياست كره شمالي را در پيش بگيريم.
ناصري : سوال اول كه مطرح شد آيا سوال دولت با نظر رهبري فرق ميكند به هيچ عنوان چنين چيزي نيست ، يك نظر كامل و واحد و جامع درمورد كليات و جزئيات در كشور وجود دارد .
در عين حال به دليل حساسيت و اهميت مبحث نه تنها هدف گذاري ها بلكه روند كار و جزئيات مذاكرات در سطح كشور بررسي مي شود و در نهايت يك نظر كامل وقاطع مطرح مي شود .
در مورد آنچه با اشاره به قرآن گفتند ما از استطاعت از قوا تلقي بمب اتم نداريم ، بمب اتمي براي كشور ممنوع است اين خانم حتما نظر مقام معظم رهبري را هم شنيده اند كه اصلا اين مورد را جايز نمي دانند .
آقاي حميد از آريزونا تاكيد كردند كه كشور نياز به سلاح اتمي ندارد همينطور است كشور ما انقدر پايگاه هاي قدرتش وسيع است كه نه قصد اين كار را داريم و نه احتياجي به آن .
اينكه از موضع ضعف وارد نشويم قطعا اطمينان مي دهيم كه همين طور است و نمي خواهيم با دشنه به صحنه جنگ با تفنگ برويم .
ببينيد ما امكانات وتوانايي ايجاد كرده ايم وامكان جلو گيري از آن وجود ندارد . فرق ما با ليبي اين است كه ليبي اجناس و تجهيزاتي را خريده بود و همه را توانستند بيايند ببرند اما ما همه چيز را در داخل مي سازيم و همه چيز دست خودمان است بجز يك قطعه كوچك مگنت كه آن هم داريم توليد ميكنيم . اين فن اوري
اينكه از غني سازي صرفنظر نخواهيم كرد قطعي است . در مورد تعليق گاهي اشتباه مي شود . در مورد تعليق موقت بايد بگويم دراين مدت آرامش هم كه اروپايي ها مي گويند معايب چرخه را برطرف مي كنيم و كارهاي قبلي را بررسي مي كنيم و اساسا همواره از سرگيري فعاليت هاي هسته اي بعد از دوره تعليق با كيفيت بالاتري همراه بوده است .
توجه داشته باشيد كه سال گذشته كه اروپايي ها به ايران آمدند تعليق و توقف كامل جزو شرايط قاطعشان بود اما امروز اين به آرزوي آنها تبديل شده است آنها مي گويند اين ديدماست ميدانيم ديد شما تفاوت دارد ما مذاكره ميكنيم و البته زمان مي برد .
اينكه كار كره شمالي رادنبال كنيم ، ببينيد كره شمالي با ما متفاوت است اصلا ماچه كار داريم كه دنبال كشورهاي ديگر برويم. اولا كره شمالي به دنبال سلاح هسته اي بود و بمب داشت . اين كشوراول با آمريكا مذاكراتي كرد و به توافق كامل رسيد و بعد گفت: آمريكا راكتور را كامل نداده است . مذاكرات به هم خورد و گفت حالا كه اين طور است من تعهدات را پس مي گيرم هنوز هم مي گويد اگر بر گرديد به همان تفاهم، ممكن است با هم كنار بيائيم. در عين حال مساله كره جنوبي هم در اين مورد مطرح است .
نه، ما مسائل خودمان را داريم و فكر مي كنم مسير كاملا معمولي است. ما توانايي خودمان را داريم كه صلح آميز است. به هيچ عنوان دنبال بمب و تسليحات نيستيم اگر در گذشته يك مطالبي را اعلام نكرديم به خاطر تخلفات آنها از معاهده ان پي تي است كه آنچه را كه موظف بوده اند به ما بدهند نه تنها نمي دانند بلكه جلويش را مي گرفتند . بنابر اين ما ناچار بوديم يك چيزهايي را پنهان نگه داريم .
بعد به مرحله اي رسيديم كه ديگر نمي توانستند جلوي اين روند را بگيرند و آنگاه اعلام كرديم. براي آنكه آن تخلفات پوشانده شود دوره اي داريم كه آژانس بايد كار كند و اعتماد كند و اين نهايتا به نفع ماست . ما براي اين كار مدت زمان معقولي قائليم . حوصله هم داريم، صبر مي كنيم تا به نتيجه برسيم و وقتي به نتيجه رسيد ما مسير خودمان را طي مي كنيم. اگر در اين مسير با اروپايي ها تفاهمي داشته باشيم و اگر آنها دلشان مي خواهد روابطمان گسترش پيدا كند در مورد مسائل هسته اي، سوخت و نيروگاه با هم مشاركت و همكاري خواهيم كرد . بخشي از سوخت را اروپا تامين كند وبخشي را خودمان و شايد بخوايم سوخت را مبادله كنيم و ما فكر مي كنيم مذاكرات بايد به اين سمت برود.
الهام از تورنتو: درست است ما كره شمالي نيستيم ولي ما از بيرون اين طور مي بنيم كه سابقه غرب نشان مي دهد كه به هيچ عنوان قابل اعتماد نيست چرا ما نبايد از يك نيروي بازدارند قوي برخوردار باشيم و اعلام كنيم كه بمب هسته اي مي خواهيم ما بايد داشته باشيم و آيا ممكن است به جايي برسيم كه مجبور شويم اين كار را بكنيم؟ البته به عنوان يك نيروي بازدارنده.
سيدحسني از كپنهاك: سوالي دارم درباره ثبات داخلي كشور و موضوعاتي كه آقايي در همين برنامه نوشته هاي روي موشك شهاب 3 گفتند. ما چطور مي توانيم ثبات داخلي كشور را بيشتر كنيم تا به جوامع بين المللي نشان دهيم كه درما مسائل داخلي خودتان مشكلي نداريم. فرودگاه بين المللي يك روز باز شد و بسته شد. كي مي توانيم به اروپا و دنيا نشان دهيم كه هيچ مشكلي در خصوص مسائل داخلي نداريم و به تدريج آن شايستگي برخورداري از تكنولوژي هسته اي را داريم.
ناصري : در مورد سوال اول بگويم اينكه به هيچ عنوان غرب قابل اعتماد نيست ، بله ، غرب به سادگي قابل اعتماد نيست. به خصوص با سابقه اي كه در 25 سال گذشته با آن داشتيم و لذا ما حتما بايد در مذاكرات دقت داشته باشيم كه اگر به تفاهم برسيم اين تفاهم تضميناي مقابلش روشن باشد و وضعيتي داشته باشد كه اگر اروپايي ها از تعهدات خودشان بخواهند سرباز بزنند ما هم متقابلا پيش بيني كرده باشيم كه چه خواهيم كرد.
اينكه ما بايد بمب بخواهيم ، هر يك از هموطنان ما در هر جاي دنيا مي توانند نظر خودشان را داشته باشند . بله ، شايد خيلي ها اگر نگاه كنند به وضعيت ما در منطقه وضعيت هند و پاكستان و اسرائيل و ديگران بگويند ايران هم مي بايست بمب داشته باشد حتي مي گويند حق ايران است. كشور چنين تصميم ندارد.
نه به عنوان تصميم سياسي و دولتي اجازه اين كار را دارد و نه به عنوان تصميم شرعي بنابر اين جزو برنامه و بحث ما نيست. تا وقتي هم كه نيست و برنامه صلح آميز است دليلي ندارد كه ما بخواهيم از معاهده ان پي تي خارج شويم مگر اينكه به جايي برسيم كه ببينيم حقوقمان بطور روشن تضييع مي شود و ديگر معاهده براي ما فايده اي ندارد ولي هنوز به آن نقطه نرسيده ايم.
دوستمان از كپنهاك بر لزوم ثبات داخلي تاكيد كردند. بايد گفت وقايع ناگواري در كشور ما ممكن است رخ بدهد همانطور كه در بسياري از كشورهاي ديگر دنيا از جمله آمريكا رخ مي دهد. خوب نيست و بايد حتما جلوي اين رويه را گرفت ، اما اينكه ما به يك وضعيت با ثبات تري با دنيا برسيم، اين به بحث ما مربوط مي شود و همان چيزي است كه فكر مي كنيم اروپاييها به دنبالش هستند وماهم اگر زمينه را مساعد ببنيم از اين فرصت استفاده مي كنيم و روابطمان را با دنيا ارتقا بدهيم و تثبيت كنيم و بتوانيم به مسيري برويم كه از طريق آن منافعمان در درازمدت تامين شود.
مجري : از شما بسيار سپاسگزارم .
نظر شما