محمدحسین فراهانی در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک افزود: با توجه به اینکه در سال 1310 چهار اثر ارزشمند تاریخی استان مرکزی ثبت ملی شدند، 80 سالگی ثبت این آثار با برگزاری مراسمی گرامی داشته میشود.
وی از مسجد جامع ساوه، مناره مسجد جامع ساوه، مسجد سرخ ساوه و معبد خوره محلات به عنوان چهار اثر تاریخی استان نامبرد که در تاریخ 10 دیماه سال 1310 وارد فهرست میراث ملی کشور شدند.
این مسئول ادامه داد: این مراسم پس از پایان عملیات مرمت ایوان شاگرد مسجد جامع ساوه و همزمان با رونمایی از این ایوان روز دهم دیماه سال جاری برگزار میشود.
فراهانی در مورد مسجد جامع ساوه به عنوان یکی از ارزشمندترین آثار و بناهای تاریخی استان گفت: این بنا در برگیرنده مجموعهای از هنر معماری، نقاشی، خطاطی، کاشیکاری و گچبری است که از قرون اولیه اسلامی تاکنون تقریباً سالم و دستنخورده باقی مانده است.
وی اظهار داشت: اگرچه تاریخ ساخت مسجد را به دوره سلجوقیان نسبت میدهند، اما آثار و بقایای موجود بیانگر این است که مکان مسجد فعلی در دوران باستان آتشکده بوده و در دوره اسلامی تبدیل به مسجد شده است.
فراهانی افزود: مناره مسجد نیز از شاهکارهای هنر معماری و کاربرد آجر در کشور است که باستانشناسان قدمت آن را بیش از بنای مسجد میدانند و معتقدند که مناره مستقل از مسجد جامع ساخته شده است.
این مقام مسئول در میراثفرهنگی استان مرکزی در ادامه گفت: مسجد سرخ ساوه نیز از دیگر آثار دوره سلجوقی استان است و در داخل مسجد محراب بسیار با ارزشی با چند کتیبه گچبری به خط ثلث و کوفی تزئین شده است.
فراهانی مجموعه بقایا و آثار برجای مانده در منطقه تاریخی خورهه را نیز از مهمترین آثار تاریخی کشور دانست و گفت: ابهامات زیادی در خصوص قدمت، معماری، کاربرد و نوع استفاده از این بنا وجود دارد.
وی با بیان اینکه از این مجموعه به نام آتشکده، معبد، کاخ و مرکز برگزاری جشنها، مراسم ملی و مذهبی یاد شده است، خاطرنشان کرد: در کاوشهای انجام شده در این منطقه، آثار متعددی از دوره سلوکیان، اشکانیان، ساسانیان و دوران اسلامی به دست آمده است.
نظر شما