۶ خرداد ۱۳۹۰، ۱۲:۵۶

جزئیات 2موفقیت پزشکی اعلام شد؛

موفقیت محققان ایرانی در کشف شکل جدید سل مقاوم و ژن جذام

موفقیت محققان ایرانی در کشف شکل جدید سل مقاوم و ژن جذام

میکروبیولوژیست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در تحقیق علمی و بررسی بر روی میکروب سل مقاوم موفق شد علل بروز مقاومت در میکروب پدیدآورنده سل (باسیل توبرکلوزیس) و تغییر شکل آن را کشف کند.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر پریسا فرنیا روز گذشته در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی مسیح دانشوری با اشاره به موفقیت علمی که در این زمینه بدست آمده است، گفت: در این تحقیق که چهار سال به طول انجامید رفتار زیستی باسیل سل مقاوم به دارو، در شرایط بی هوازی مورد بررسی قرار گرفت.

وی افزود: پیش از این دانشمندان تا 12 ماه تحقیق را بر روی این میکروب در مجلات پزشکی به ثبت رسانده بودند.

فرنیا خاطرنشان کرد: ما توانستیم در این تحقیق به این نتیجه برسیم که میکروب سل مقاوم در شرایط زیستی خاصی به اندازه یک ویروس تغییر شکل می دهد و امکان تقسیم سلولی نیز دارد و همین باعث می شود که زنده بماند و عامل بیماری زایی شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی افزود: ما ثابت کردیم که اندازه باسیل سل مقاوم در این شرایط در آزمایش های ساده قابل تشخیص نیست و همین مسئله موجب می شود که آزمایش های تشخیصی بیشتری بر روی افرادی که ممکن است به این بیماری مبتلا شوند، انجام گیرد و قدم مهمی در درمان بیماری سل مقاوم برداشته شود.

وی افزود: نتایج اولیه تحقیقات بر روی رفتار زیستی باسیل سل مقاوم به دارو، حاکی از آن بود که این باسیل در شرایط بی هوازی و آزمایشگاهی و در دوره نهفته یا کمون خود برای زنده ماندن و تطبیق با شرایط سخت، تغییراتی در شکل، اندازه و روش تکثیر خود ایجاد می کند که این مسئله موجب بروز مقاومت باسیل سل در برابر داروهای رایج می شود.

فرنیا گفت: در بررسی های به عمل آمده بر روی باسیل سل در دوره کمون و در شرایط آزمایشگاهی مشخص شد قطر دیواره مایکوباکتریوم توبرکلوزیس شروع به افزایش می کند که ضخیم شدن دیواره مایکوباکتریوم یکی از مهم ترین علل کاهش ضریب نفوذ داروها به داخل باسیل و در نتیجه افزایش مقاومت در برابر داروها محسوب می شود.

وی افزود: تصاویر میکروسکوب الکترونی و اتمی گرفته شده از این باسیل، افزایش ضخامت در دیواره باسیل سل، نظریه ما را تأیید می کند همچنین این تصاویر تغییر شکل باسیل سل از شکل میله ای به شکل کروی و تکثیر به روش جوانه زدن را نیز نشان می دهد. 

میکروبیولوژیست مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی مسیح دانشوری همچنین با اشاره به موفقیت دیگری در کشف ژن جذام در یک خانواده گفت: ما در یک مورد نادر ژن جذام را در یک خانواده کشف کردیم و آن را به بانک ژن گزارش کردیم.

وی افزود: بیمار پسر 13 ساله ای از اهالی سیستان و بلوچستان با زخمی در پا در مرکز بستری شد که مشخص شد این بیمار دچار جذام شده است. بررسی های بیشتر نشان داد که مردی 50 ساله دایی این پسر، خواهرش دختری 25 ساله و برادرش پسری 5/1 ساله نیز دچار این مشکل هستند و از یک خانواده 20 نفره 4 نفر جذام دارند که همین مسئله به بررسی ژنتیکی این موضوع منجر شد.

فرنیا خاطرنشان کرد: گزارش این ژن به معتبرترین مجلات در این زمینه ارائه و در بانک ژن نیز ثبت شد.

کد خبر 1321809

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha