خبرگزاری مهر ـ گروه دین و اندیشه: شیخ شهابالدین سهروردی از جمله مهمترین و تأثیرگذارترین فیلسوفان جهان اسلام و ایران و مؤسس و مدون حکمت اشراق بوده است؛ مکتبی که در مواجهه و چالش با مکتبهای فلسفی مشائی و کلامی و تحت تأثیر حکمت ذوقی و مشرقی ایرانیان قدیم، سقراط و افلاطون، حکمت زرتشتی، حکمت بودایی و هندی، عرفان و تصوف اسلامی و بیش از همه، ذوق سرشار و روح حقیقتخواه خود سهروردی بروز و ظهور یافت.
در باب اهمیت حکمت اشراق سهروردی همین بس که میتوان گفت حکمت متعالیه صدرایی در پیدایش خود، بیش از همه مرهون حکمت اشراقی سهروردی است؛ چه در نظریهها و مبانیای که مستقیماً از سهروردی برگرفته است و چه در الهامات و بارقههایی که بر اثر مطالعه، سنجش و نقادی این دستگاه فلسفی در نظامواره حکمت صدرایی وجود دارد.
با این حال متأسفانه حکمت اشراقی تا به امروز در مقایسه با حکمت مشائی و حکمت صدرایی با اقبال کمتری مواجه بوده است. یکی از دلایل این امر شاید اجمال، ابهام و دشواری کتابها و آثار شیخ اشراق باشد تا بدانجا که شروح ارزشمندی چون شرح شهرزوری و شرح قطبالدین شیرازی نیز نتوانستهاند این معضل را حل کنند. از سوی دیگر هر چند انجمن حکمت و فلسفه ایران در سالهای 56-1355 مجموعه مصنفات شیخ اشراق به تصحیح و تحقیق هانری کربن و سید حسین نصر را یکجا منتشر کرده، اما این امر باز هم چندان تأثیری در توجه چشمگیر به این فیلسوف اشراقی نداشته است.
کتاب «حکمت اشراق» گزارش، شرح و سنجشی از دستگاه فلسفی شیخ شهابالدین سهروردی برگرفته از درسهای حجتالاسلام و المسلمین سید یدالله یزدانپناه است که به کوشش دکتر مهدی علیپور و با همکاری برخی دیگر از محقاان، زیر نظر استاد، پیاده، تنظیم و بر اساس این درسها تحقیق و نگارش یافته است.
جلد نخست این کتاب به خاستگاه پیدایش حکمت اشراق، تحلیل کلی از سیر تاریخی این مکتب فلسفی و نیز دیدگاههای کلی دیگر سهروردی که در نظام اشراقی مطرح نمیشود، مانند اصالت وجود و ماهیت، تشکیک در ماهیت، تشخص، معقولات ثانیه، طبیعیات و... میپردازد. جلد دوم نیز که کل مباحث نظام نوری و علم اشراقی را در بر میگیرد، در واقع نمایاننده نظامواره مکتب اشراقی است.
کتاب «حکمت اشراق» که بر اساس درسهای حجتالاسلام و المسلمین سید یدالله یزدانپناه توسط دکتر مهدی علیپور گردآوری و نگارش یافته، در دو جلد با شمارگان 3000 نسخه و قیمت 11450 تومان از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با همکاری سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت) و مرکز تحقیق و توسعه علوم انسانی منتشر شده است.
نظر شما