۶ تیر ۱۳۹۰، ۱۵:۱۹

به بهانه فاجعه شیمیایی سال 66/

24 سال؛ هر روز هفتم تیر در سردشت تکرار می‌شود

24 سال؛ هر روز هفتم تیر در سردشت تکرار می‌شود

سردشت - خبرگزاری مهر: 24 سال از فاجعه شیمیایی سردشت می گذرد،مشکلات مردم این دیار تمامی ندارد، حکایت غریبی از روزها وشبهای مردمی که تنها مونسشان سرفه های مکرر خونین وتاول های قدیمی به جای مانده بر دست و صورت هایی که است که گاه و بی گاه زبان بازمی کنند، 24 سال است، هر روز هفتم تیر در سردشت تکرار می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، متاسفانه با گذشت بیش از دو دهه از این فاجعه انسانی در اولین شهر شیمیایی شده جهان مردم از مشکلات بیشماری از جمله نبود امکانات بهداشتی، درمانی، تعطیلی تنها کلینک تخصصی درمانی هدیه مقام معظم رهبری با گذشت 15 سال از راه اندازی آن، کمبود امکانات رفاهی، عدم اطلاع رسانی مناسب این فاجعه توسط رسانه های داخلی و خارجی و عدم احقاق حق مردم، نداشتن سالن اجتماعات مناسب برای برگزاری همایش بزرگداشت هفتم تیر و... دست و پنجه نرم می کنند.

پس از گذشت 24 سال فردا در روز هفتم تیر ماه همه ساکنان این شهر مرزی خاطره ‌ای تلخ را با طعم گس خردل مرور می‌ کنند و تنها ساختمانی سنگی در شهر دارند که دردی از آمال شان درمان نمی‌کند و هنوز رحیم صداقت، معصومه، پروین واحدی و همسرش و ... باید برای مداوا راهی ارومیه، تبریز یا پایتخت شوند.

سردشت شهر کردنشین آذربایجان غربی است که 96 کیلومتر نوار مرزی مشترک با کشور عراق دارد، این شهر در سال‌های جنگ تحمیلی همواره مورد حمله‌های رژیم بعثی قرار می‌گرفت.

ساعت ۴:۳۰ بعد از ظهر هفتم تیرماه سال ۱۳۶۶ مردم بی‌ دفاع این شهر مورد حمله شیمیایی قرار گرفت،هفت بمب شیمیایی به این شهر اصابت کرد که چهار عدد از آنها به مرکز شهر وسه بمب دیگر در یک دره نزدیک روستاهای سردشت فرود آمد.

بمب‌های اصابت کرده به شهر سردشت راه خروج از شهر را بر مردم بست و این گام نخست تشدید فاجعه بود که امداد‌رسانی به مردم را با موانع زیادی روبه‌ روکرد.

براساس آمارهای منتشر شده 109 نفر از ساکنان شهر در دم شهید شدند، همان سال وزارت امورخارجه در نامه‌ای به سازمان ملل تعداد کشته، مجروح و بازماندگان بمباران را چهار هزار و ۶۰۰ نفر اعلام کرد.

در حال حاضر 24 سال از آن روز شوم می گذرد و متاسفانه سه نسل و شاید بیشتر مردم این دیار به دلیل ماندگاری 150 ساله گاز خردل با درد و رنج حاصل از آثار سلاحهای شیمیایی، صبوری پیشه کنند و سالهای سال با زخمهایی که تمدن بیمار بر پیکر آنها زده بسوزند و بسازند.

وضعیت مصدومان شیمیایی سردشت بدتر از 24 سال گذشته

نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر همانند سالهای قبل با انتقاد شدید از بی توجهی به وضعیت وخیم مصدومان شیمیایی سردشت به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه پس از گذشت 24 سال از این فاجعه انسانی وضعیت مصدومان خیلی بدتر از سالهای قبل شده است.

محمدعلی پرتوی ادامه داد: تا سال گذشته اگر مصدومان شیمیایی با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می کردند یک دلیل موجه با عنوان " نبود قانون مدون" تا حدودی پاسخگو بود ولی از سال گذشته با تصویب قانون جامع در خصوص جانبازان شیمیایی هیچ دلیل و بهانه در این زمینه قابل قبول نیست.

قانون جامع شناسایی جانبازان شیمیایی با گذشت یکسال اجرایی نشد

وی همچنین با انتقاد از عدم اجرای قانون شناسایی جانبازان شیمیایی با گذشت یکسال از تصویب آن در مجلس گفت: در حال حاضر این قانون در هیچ جای کشور که مورد حمله شیمیایی قرار گرفته است اجرا نمی شود.

پرتوی عدم ابلاغ صریح این قانون به مسئولان این مناطق را از دلایل عدم اجرایی نشدن این قانون عنوان کرده و اظهارداشت: اگر این قانون اجرایی  شود  مشکلات 15 هزار  مصدومیت و جانبازی شیمیایی در کشور تا حدودی برطرف می شود.

سردشت هنوز فاقد امکانات درمانی و کادر متخصص درمانی است

نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با گذشت 24 سال از فاجعه شیمیایی سردشت به عنوان اولین شهر شیمیایی شده جهان هنوز این شهرستان با کمبود و کاستی های زیادی در بخش درمانی مواجه است گفت: متاسفانه تنها کلینک درمانی که هدیه مقام معظم رهبری به مردم این شهرستان بود تعطیل شده و در زمان حاضر نیز این شهرستان پزشک متخصص درزمینه چشم، ریه و پوست ندارد.

پرتوی با بیان اینکه مراجعه مصدومان شیمیایی برای درمان به شهرهای ارومیه، تبریزو تهران با توجه به مظلومیت مردم این شهرستان قابل قبول نیست بیان داشت: با توجه به رشادت های مردم این منطقه در دوران هشت سال دفاع مقدس و تحمل رنج و زخم 24 ساله مراجعه بیماران با تحمل مشقت های فراوان به سایر استانها در شان اهالی این دیار نیست.

وزارت امور خارجه در اخذ غرامت مردم سردشت از کشور عراق کوتاهی می کند

وی در ادامه با اشاره به تشکیل دادگاه محاکمه سران بعثی در رابطه با بمباران شیمیایی در عراق گفت: با تشکیل این دادگاه مردم حلبچه با طرح شکایت به این دادگاه و دفاع از حقوق خود توانستند احقاق حق کنند ولی متاسفانه شکایت انجمن حمایت از مصدومان شیمیایی سردشت به این دادگاه نتیجه در خوری در برنداشته است.

پرتوی با بیان اینکه کمتر از دو ماه از وقت قانونی این دادگاه باقی مانده است گفت: برای احقاق حق مصدومان شیمیایی سردشت نمایندگان مناطق کردنشین نامه ای خطاب به وزیر امور خارجه و کمیسیون امنیت ملی مجلس ارائه داده اند ولی هنوز تاکنون جوابی در این زمینه دریافت نشده است.

به گفته نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی این قانون اعلام داشته است در صورت شکایت دولت جمهوری اسلامی ایران در خصوص بمباران شیمیایی سردشت این دادگاه پاسخگو خواهد بود نه یک انجمن حمایت از مصدومان شیمیایی سردشت.

فرماندار:مردم سردشت اسطوره مقاومت هستند

فرماندار سردشت در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مقاومت مردم شهر سردشت در برابر تهاجم دشمنان، مردم این شهر را اسطوره مقاومت دانست و گفت: مردم این شهرستان از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون با تمام توان از مرزهای ایران اسلامی حفاظت کرده و شهدای زیادی را تقدیم آرمان های مقدس انقلاب اسلامی کرده اند. .

ذبیح الله کاظمی مردم سردشت را مردمی مقاوم و انقلابی دانست و بیان داشت: مردم این شهرستان آماده اند با تمام جان و مال خود از آرمان های مقدس انقلاب اسلامی حفاظت کنند.

وی با اشاره به فرارسیدن سالروز بمباران شیمیایی سردشت گفت : مظلوم ترین لحظه تاریخی مردم سردشت، هفتم تیر ماه 66 بود که برای نخستین بار در جهان در معرض بمباران شیمیایی رژیم بعث عراق قرار گرفت و در آن تاریخ 65 نفر مرد، 27 نفر زن و 24 کودک، مظلومانه به شهادت رسیدند.

کاظمی در ادامه خوستار توجه جدی رسانه های داخلی و خارجی به ابعاد مختلف این فاجعه انسانی و معرفی جنایات رژیم بعث عراق در منطقه و پاسخگویی مدعیان حقوق بشر و کشور های غربی شد.

رسانه های داخلی در اطلاع رسانی فاجعه شیمیایی سردشت کوتاهی کردند

فرماندار سردشت با انتقاد از عملکرد رسانه ها به خصوص رسانه های داخلی در انعکاس مظلومیت مردم سردشت و فاجعه بمباران شیمیایی این شهرستان تاکید کرد: رسانه های داخلی فاجعه های هیروشیما، ناکازاکی و حلبچه را بیشتر از فاجعه بمباران شیمیایی سردشت منعکس کرده اند در حالیکه سردشت سند زنده و بارز جنایات غرب علیه مردم بی دفاع ایران است و پرداختن به این مسئله می تواند وجهه دیگر انقلاب ما را  که همانا حقانیت و مظلومیت مردم کشور در برابر استبداد است  به جهان صادر کند.

وی یادآور شد: رسانه‌های داخلی به ویژه رسانه ملی طی این چند سال پس از بمباران شیمایی سردشت، هیچ گاه توجه خاصی به این شهرستان نداشته‌ و پیگیری های لازم را از وضعیت کنونی آن ندارند ،به طوری که  گرامیداشتی برای شهدا و جانبازان بمباران شیمایی هفت تیر ماه سردشت با حضور شخصیت ها و چهرهای فرهنگی از بخش های مختلف کشور در اینجا برگزار شد اما هیچ گونه اطلاع و اخباری از آن در رسانه ها منتشر نشد و رسانه ملی نیز تنها 16 ثانیه برای این موضوع وقت گذاشت که جای تاسف است.

کاظمی عنوان کرد: متاسفانه رسانه های ما تبلیغات پفک نمکی را ارجح بر پرداختن به مساله بمباران شیمیایی سردشت و وضعیت کنونی مصدومان آن می دانند، معتقدم خیلی از رسانه ها اعتقاد چندانی به ارزش های انقلاب اسلامی ندارند و تنها برای اینکه متهم به مخالفت نشوند،‌هر از گاهی به مسائل ارزشی انقلاب پردازش می‌کنند.

کاظمی افزود: پایداری مردم مرزنشین سردشت در برابر تجاوز نیروهای بعثی عراق و پشتیبانی آنان در طول دوران جنگ تحمیلی از رزمندگان اسلام ستودنی و مثال زدنی است و همین پایداری موجب بمباران شیمیایی ساکنان آن شد .

این مسئول با اشاره به اینکه مردم شهرستان سردشت 832 شهید و هزاران جانباز تقدیم انقلاب به کشور کرده اند افزود: هنوز از کوچه پس کوچه های این شهر بوی شهادت به مشام می رسد و هر وجب از خاک مقدس آن به خون شهیدی آغشته است که با دست های پلید دژخیمان بعثی به شهادت رسیده اند .

همایش "داغ لاله" در سردشت به ماسبت هفتم تیر برگزار می شود

فرماندار سردشت از برگزاری همایش "داغ لاله ها" برای بزرگداشت شهدای نخستین بمباران شیمیایی جهان با حضور زریبافان، معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در هفتم تیرماه خبر داد و گفت: برای گرامیداشت یاد و خاطره شهدای بمباران شیمیایی سردشت برنامه های متنوع فرهنگی و هنری از اول تیرماه به مدت یک هفته برگزار خواهد شد.

وی همچنین به رفع مشکل حضور پزشکان متخصص در سردشت برای درمان جانبازان شیمیایی اشاره کرد و افزود: افتتاح دو کلینیک تخصصی چشم و گوش،حلق و بینی در کنار بیمارستان امام خمینی و استقرار دستگاههای مرتبط با درمان جانبازان از جمله اقدامات انجام شده برای رفاه حال جانبازان شیمیایی است.

‌کاظمی در ادامه از پاک سازی 24 منطقه مین ‌گذاری شده شهرستان سردشت که از زمان دفاع مقدس در این شهرستان برجای مانده بود خبر داد و گفت: سال گذشته با دعوت از گروه مین روب کشورمان این تعداد منطقه پاکسازی شد اما با توجه به نوع شیب ‌دار بودن و سیلاب های خاص سردشت، کارشناسان این گروه مین روب معتقد بودند که مین‌های کاشته شده در مابقی مناطق جا به جا شده اند که بر همین مبنا پیشنهاد دادند به جای پاک سازی عمق 30 متری که حداکثر مین یابی آنها ست عمق 75 متری را پاکسازی کنند.

این مسئول بیان داشت: در همین راستا 41 منطقه دیگر مین گذاری شده نیز در دستور پاکسازی هستند که تا چند هفته آینده مورد پاکسازی قرار می گیرد.

تشریح بمباران شیمیایی سردشت در وبلاگ‌ها

فرماندار سردشت در ادامه خواستار انتشار فاجعه بمباران شیمیایی سردشت در هفتم تیر 66 در وبلاگ ها شد و اظهارداشت: وبلاگ‌ نویسان باید با توجه به مخاطبان گسترده اینترنت، زوایای مختلف این اقدام ناجوانمردانه را در فضای مجازی تشریح کنند به طوری که با بهره‌ گیری از فن‌آوری نوین به احقاق حقوق مردم بیدفاع سردشت بپردازند و ندای مظلومیت مردم این شهرستان را به گوش مدعیان دروغین حقوق بشر در جهان برسانند.

این مسئول عنوان کرد: با توجه به اینکه بودجه مورد نیاز برای اجرای برنامه‌های فرهنگی گرامیداشت این ایام توسط مسئولان اختصاص یافته است باید مراسم بزرگداشت 7 تیر نسبت به سال‌های گذشته باشکوه ‌تر برگزار شود بر این اساس امیدواریم برای برای حضور خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی در این مراسم شرایط فراهم شود.

کلینیک تخصصی ویژه درمان جانبازان شیمیایی سردشت افتتاح می شود

کاظمی بیان کرد: با مذاکراتی که با بنیاد شهید و علوم پزشکی استان داشته ایم، مقرر شد در آینده نزدیک با اختصاص محل مناسب، کلینیک تخصصی ویژه درمان جانبازان شیمیایی افتتاح شود.

اظهارات فرماندار سردشت در حالی صورت می گیرد که  با گذشت بیش از دو دهه از این فاجعه انسانی تنها کلینک مصدومان شیمیایی سردشت بدون تجهیزات تعطیل شده است.

کلینک درمانی سردشت تعطیل شد

رئیس انجمن مصدومان شیمیایی سردشت نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات درمانی مصدومان شیمیایی سردشت اظهارداشت: متاسفانه در حال حاضر کلینیک درمانی مصدومان شیمیایی بدون پزشک، داروخانه و آزمایشگاه رها شده است.

صالح عزیز پور با اشاره به چشم انتظاری بیش از هزار و 500 جانباز شیمیایی این شهرستان برای دریافت خدمات درمانی گفت: با گذشت 15 سال از افتتاح این کلینیک مصدومان سردشت خیال نمی کردند برای درمان زخم 24 ساله راهی ارومیه و تهران شوند.

وی با تاکید بر اینکه وضعیت کلینیک تخصصی جانبازان سردشت نسبت به سال‌های گذشته نه تنها بهتر نشده بلکه بدتر شده است اظهارداشت: اگر تا دیروز نبود پزشک متخصص باعث دردسرشان بود امروز داروخانه این کلینیک هم تعطیل شده است و 1500 جانباز شیمیایی این شهر بدون پزشک و دارو و حتی اورژانس روزگار می‌ گذرانند.

عزیز پور مهمترین دلیل نبود امکانات و کادر متخصص درمانی در این شهرستان را محرومیت سردشت عنوان کرد و افزود: سردشت محرومیت‌های زیادی دارد و به همین دلیل کسی به راحتی راضی به آمدن نمی‌ شود و این طبیعی است مگر اینکه آنها را راضی کنند که گویا این کار انجام نمی‌شود که کسی نمی‌ ماند.

انتقال بیمارستان به خارج از شهرسردشت

رئیس انجمن مصدومان شیمیایی سردشت در ادامه با سایر مراکز درمانی این شهرستان اشاره و خاطرنشان کرد: متاسفانه تنها بیمارستان موجود این شهرستان نیز به هفت کلیومتر خارج از شهر منتقل شده تا خدمات رسانی درمانی به مصدومان بیش از گذشته با مشکل مواجه شود.

پیش از این نصرت‌ الله ملازاده، رئیس سابق دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی آذربایجان غربی از واگذاری کلینیک تخصصی مصدومان شیمیایی سردشت به شبکه بهداشت و درمان استان خبر داده بود در حالی که پس از گذشت چندین ماه هنوز اجرای این طرح عملیاتی نشده و کلینیک ایجاد شده توسط بنیاد شهید در سردشت همچنان بدون پزشک خاک می خورد.

24 سال است بمبهای شیمیایی و گاز خردل صدای تنفس سردشت را کند و کندتر می کند با این همه زندگی در این دیار ادامه دارد در کوچه ها و خیابان ها در قلب های پرخروش مردمانی که سالهاست حق زیستن را در لابه لای سرفه ها و دردها می جویند، مردمانی که اشک و سرفه تنها واژه های قاموس سراسر درد زندگی شان است.

مردم این سردشت هنوز امیدوارند بهار در کوچه های پر از بوی خردل آهنگ آرامش سرداده و در دشت های سرسبزاش اردو بزند...

شهرستان مرزی سردشت در هفتم تیرماه سال 66 در چهار نوبت توسط هواپیماهای رژیم بعثی مورد حمله شیمیایی قرار گرفت که طی آن بیش 110 نفر شهید و پنج هزار نفر شیمیایی شدند.

شهر مرزی سردشت در جنوب آذربایجان غربی واقع شده است و در حال حاضر دارای بیشترین تعداد مصدومین شیمیایی در کشور است.

گزارش: سکینه اسمی

کد خبر 1345714

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha