به گزارش خبرنگار مهر، براساس ماده 84 قانون برنامه پنجم توسعه صندوق توسعه ملی با هدف تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی و فرآوردههای نفتی به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسلهای آینده از منابع نفت و گاز و فرآوردههای نفتی تشکیل شده است.
هیئت امناء، هیئت عامل و هیئت نظارت؛ ارکان صندوق توسعه ملی هستند. رئیس جمهور (رئیس هیئت امناء)، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور (دبیر هیئت امناء)، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر کار و امور اجتماعی، وزیر نفت، رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به عنوان عضو ناظر و بدون حق رأی، رئیس اتاق تعاون ایران به عنوان عضو ناظر و بدون حق رأی، دو نفر نماینده از کمیسیونهای اقتصادی و برنامه و بودجه و محاسبات به انتخاب مجلس شورای اسلامی و دادستان کل کشور 10 عضو هیئت امنای این صندوق نام گرفتند.
جلسات هیئت امناء حداقل سالی دو بار تشکیل میشود، ضمن اینکه جلسات هیئت امناء با حداقل دو سوم اعضاء صاحب رأی رسمیت یافته و تصمیمات آن با حداقل پنج رأی اتخاذ میگردد.
هیئت امناء به عنوان بالاترین رکن صندوق، دارای وظایف و اختیارات راهبری، تعیین سیاستها و خطمشیها، تصویب شرایط و نحوة اعطاء تسهیلات برای تولید و سرمایهگذاری به بخشهای خصوصی، تعاونی و عمومی غیردولتی، تصویب نظامنامهها، برنامههای راهبردی، بودجه سالانه، صورتهای مالی و گزارش عملکرد صندوق، انتخاب رئیس و سایر اعضاء هیأت عامل مطابق بندهای (د) و (هـ)، عزل رئیس و اعضای هیئت عامل با پیشنهاد هر یک از اعضای هیئت امناء و تصویب هیئت امناء و اتخاذ تصمیم درباره ارجاع دعاوی به داوری و صلح دعاوی با رعایت اصل یکصد و سی و نهم (139) قانون اساسی است.
تعیین انواع فعالیتهای مورد قبول و واجد اولویت پرداخت تسهیلات در بخشها و زیربخشهای تولیدی و خدماتی زاینده و با بازده مناسب اقتصادی و تعیین حداقل نرخ بازده مورد انتظار از منابع صندوق و همچنین نرخ بازده مورد قبول طرحهای تولیدی و سرمایهگذاری برای پرداخت تسهیلات و تعیین نرخ سهم مشارکت در طرحهای سرمایهگذاری به نحوی که میانگین این نرخها کمتر از متوسط نرخ بازده سپردههای بانک مرکزی در بازارهای خارجی نباشد، از دیگر وظایف و اختیارات هیئت امنای این صندوق به شمار می شود.
در این میان، به منظور اداره امور صندوق در چهارچوب مفاد اساسنامه و مصوبات هیئت امناء، هیأت عامل مرکب از پنج نفر از افراد صاحب نظر، با تجربه و خوشنام در امور اقتصادی، حقوقی، مالی، بانکی و برنامهریزی با حداقل ده سال سابقه مرتبط و مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد توسط هیئت امناء انتخاب و با حکم رئیسجمهور منصوب میشوند.
برکناری و قبول استعفای اعضای هیئت عامل مشروط به تأیید دو سوم اعضای صاحب رأی هیئت امناء خواهد بود. اعضای هیئت عامل باید تمام وقت بوده و هیچگونه فعالیت اقتصادی و شغل دیگری به استثناء تدریس نداشته باشند. دوره تصدی هیئت عامل پنج سال بوده و انتخاب مجدد اعضاء بلامانع است.
در این باره گفته می شود رحیم قربانی استاندار سابق آذربایجان غربی به پیشنهاد اعضای هیئت امنای صندوق توسعه ملی و صدور حکم رئیس جمهور، به عنوان رئیس هیئت مدیره این صندوق فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.
قربانی معاون برنامه ریزی و مشاور عالی شهرداری تهران در دوران احمدی نژاد بود، ضمن اینکه زمانی که احمدی نژاد استاندار اردبیل بود، وی به عنوان معاون برنامه ریزی این استان فعالیت می کرد. از قربانی در دوره های مختلف در دولتهای نهم و دهم همواره به عنوان یکی از گزینه های وزارتخانه های راه، کار و علوم نام برده شده است.
نظر شما