۲۰ تیر ۱۳۹۰، ۱۷:۰۲

ربیعی:

ایستگاه جدید راه آهن گرگان مشخص نیست

ایستگاه جدید راه آهن گرگان مشخص نیست

گرگان - خبرگزاری مهر: رئیس شورای شهر گرگان گفت: شهروندان گرگانی و فعالان اقتصادی نسبت به تأخیر در اجرای راه آهن گرگان - اینچه برون، تغییر مسیر یکباره و مشخص نشدن ایستگاه جدید گرگان اعتراض دارند.

به گزارش خبرنگار مهر، حسین ربیعی عصر دوشنبه‌ در سیصد و چهل و دومین جلسه رسمی و علنی شورای شهر گرگان، به امضای قرارداد احداث راه آهن توسط روسای جمهور سه کشور قزاقستان، ترکمنستان و ایران در سال 1386 اشاره کرد.

وی گفت: بر اساس این قرارداد مقرر شد 137 کیلومتر از طول خط 677 کیلومتری این راه آهن توسط قزاقستان، 470 کیلومتر توسط ترکمنستان و 70 کیلومتر توسط ایران ایجاد شود که طبق خبرهای دریافتی کشورهای ترکمنستان و قزاقستان تعهدات خود را انجام داده اند و مقرر است تا پایان سال میلادی جاری با اتصال راه آهن ایران به مرز ترکمنستان، این پروژه بزرگ به بهره برداری برسد که تغییر بزرگی در زیرساخت منطقه ای و اتصال به بخش بزرگی از دنیا است.

وی با اشاره بر اینکه آخرین گزارش ها از وضعیت اجرای این طرح حاکی از تغییر مسیر راه آهن از گرگان - اینچه برون به گنبد - اینچه برون یا داشلی برون است، عنوان کرد: با توجه به زمان کم باقی مانده از تعهد ایران برای اجرای این طرح و انجام نشدن مسیر 70 کیلومتری اولیه و متصل نبودن گنبد به راه آهن سراسری، این تغییر مسیر منطقی نیست چرا که همزمان می‏باید راه آهن گرگان - گنبد هم اجرایی شود که مسیر را به دو برابر افزایش می دهد و در این زمان کوتاه قابل انجام به نظر نمی رسد.

ربیعی تأکید کرد: پوشش کامل حمل و نقل ریلی تمام شهرهای استان یکی از کلیدهای توسعه استان و از آرزوهای ماست و باید به جد پیگیر این موضوع باشیم اما سیر غیرمنطقی در اجرای چنین پروژه‏هایی جای سوال جدی دارد.

ربیعی با اشاره به احداث پروژه های مسکن مهر در اراضی راه آهن گرگان یادآور شد: این واگذاری به دلیل پاسخگو نبودن ایستگاه فعلی و برای مرکزیت یافتن آن صورت گرفت تا مکان‏یابی جدیدی خارج از شهر صورت گیرد اما تاکنون اطلاعی از مکان جدید این ایستگاه نداریم.

رئیس شورای شهر گرگان در ادامه با تاکید بر این که راه آهن گرگان - گنبد - اینچه برون برای اتصال کشورهای آسیای میانه به خلیج فارس (از طریق ایران) و در نهایت به آسیای شرقی و جنوب شرقی کاربرد ویژه ای دارد، عنوان کرد: احداث طول مسیر این راه آهن از کشور قزاقستان (در ناحیه اوزن) شروع شده و پس از عبور از ناحیه شرق دریای خزر به کشور ترکمنستان (در ناحیه برکت) رسیده و در محدوده اترک واقع در منطقه داشلی برون و اینچه برون از خاک ترکمنستان خارج می شود.

ربیعی در پایان با اشاره به لزوم پاسخگویی به افکار عمومی، ضمن درخواست از کمیسیون توسعه عمران و حمل و نقل شهری برای بررسی دقیق‎‏تر موضوع، از پیگیری این طرح توسط شورای شهر در نشست مشترک با مسئولان تراز اول استان خبر داد.

کد خبر 1357136

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha