به گزارش خبرنگار مهر، امامزاده ابواحمد موسی مبرقع(ع)، ابن الامام محمد التقی الجواد(ع) از روات محدثین شیعه است که ملقب به مبرقع(ع) است. بدان جهت او را مبرقع (ع) میخواندند که به خاطر زیبایی و درخشندگی صورت، برقع بر روی خود میافکند، از این رو به موسی مبرقع(ع) ملقب شد، وی جد سادات برقعی، رضایی، ابن الرضایی، تقوی، نقوی و رضوی است.
ابواحمد موسی مبرقع(ع)، در سال ۲۱۴ هـ. ق، دو سال بعد از میلاد علی بن محمد، امام هادی(ع) در مدینه متولد شد.
پرهیزکاری، امانت و تقوای موسی مبرقع(ع) نزد پدر بزرگوارش، امری مسلم بود تا به آنجا که حضرت امام جواد(ع) او را بعد از برادرش امام هادی(ع) متولی موقوفات خود کرد، بیآنکه ناظری بر وی بگمارد.
حضرت موسی مبرقع(ع) در سن ۴۲ سالگی وارد قم شد و ۴۰ سال در این شهر مقیم بود و به عنوان یکی از شخصیتهای برجسته از خاندان امامت و ولایت مورد تکریم علماء و بزرگان و اهالی قم قرار داشت تا اینکه در سال ۲۹۶ هـ. ق در سن ۸۲ سالگی دارفانی را وداع و روح بلندش به ملکوت اعلی پیوست.
امیر قم، عباس بن عمرو غنوی بر پیکر وی نماز خواند و در سرای خودش موضعی که امروزه به مشهد موسی مبرقع(ع) در محله چهل اختران قم معروف است به خاک سپرده شد. از همان روز تاکنون مزار وی مورد احترام مؤمنین و دوستداران اهل بیت(ع) است.
توجه شیعیان هند و پاکستان به موسی مبرقع(ع)
حتی شیعیان دور از قم، مانند اهالی هندوستان، پاکستان و دیگر کشورها نیز وقتی به قم مشرف میشوند به زیارت این یادگار امام جواد(ع) میروند و احترام مرقد و ضریح موسی مبرقع(ع) را بر خود لازم میدانند.
در کنار مرقد مطهر موسی مبرقع(ع)، یکی از نوادگان وی به نام "ابوعبدالله احمد بن محمّد بن موسی مبرقع (ع)" مدفون میباشد.
او در سال ۳۱۱ ه. ق در قم متولّد شد و به عنوان نقیب سادات علویه قم خدمت میکرد تا اینکه سرانجام در سال ۳۵۷ هـ. ق وفات یافت و در کنار جدش به خاک سپرده شد.
بازسازی گنبد
بارگاه امامزاده موسی مبرقع(ع) هم اکنون در محلهای قدیمی به نام چهل اختران در خیابان آذر قم قرار دارد.
با توجه به اینکه ساختار گنبد این امامزاده دچار مشکل مهندسی بود در سال جاری بازسازی شد اما امروزه وضعیت ظاهری و نمای این امامزاده همانند سازهای نیمه کاره با داربستهای نصب شده رها شده است، این وضعیت کنونی شایسته این امامزاده که فرزند بلافاصل امام جواد(ع) و برادر امام هادی(ع) است، نیست و در زیبا سازی بنای بیرونی این مکان متبرکه اقدام خاصی صورت نگرفته است.
با توجه به حضور بسیار زیاد زائرین در امامزاده موسی مبرقع(ع) اما راه ورودی این مکان مقدس بسیار نامناسب است و کوچه منتهی به این امامزاده همواره مملو از جمعیت و با ترافیک همراه است و شایسته نیست امامزادهای مقدس با حجم زائر بسیار اینگونه وضعیت نابسامانی داشته باشد.
گفتنی است گنبد احداثی جدید به شکل عرقچین و بر روی دایرهای از آجر است که خود ابتدای گنبد را تشکیل میدهد و ارتفاع تقریبی گنبد و پایه آن ۹ متر از سطح بام است به نظر میرسد که بنای ساختمان این زیارتگاه از آثار قبل از صفویه باشد. اما اکنون اثری از گذشت زمان بر چهره آن مشاهده نمیشود و در آن عملیات تجدید بنا صورت گرفته است.
طرح توسعه حرم امامزاده مبرقع(ع) آغاز خواهد شد
مدیر آستان مقدس امامزاده موسیمبرقع(ع) در گفتگو با خبرنگار مهر از آغاز طرح توسعه حرم امامزاده مبرقع(ع) خبرداد و افزود: در این طرح جدید صحن جدید امامزاده تا خیابان آذر امتداد پیدا خواهد کرد.
حجتالاسلام محمد حسین مرالی در خصوص کارهای عمرانی انجام گرفته در امامزاده مبرقع(ع) در سال جاری افزود: ساخت کتابخانه، زائر سرا، توسعه شبستان و حرم و کاشی کاری گنبد از جمله کارهای عمرانی در سال جاری است.
وی گفت: از تمام خیرین و همچنین مسئولان استان در خواست داریم برای تسریع در ساخت بنا و صحن امامزاده ما را کمک کنند.
وی ابراز داشت: تا کنون هزینه ساخت گنبد و کارهای عمرانی امامزاده توسط نزورات مردم، افراد خیر و اوقاف استان و استانداری قم تأمین شده است.
وی با اشاره به اینکه گنبد قدیمی امامزاده موسی مبرقع(ع) در طول یکسال با مهندسی جدید دوباره بازسازی شد، اضافه کرد: در حال حاضر طرحهای داخلی امامزاده از جمله آیینه کاری، سنگ مرمر و زیباسازی انجام شده است و ضریح این امامزاده شبیه ضریح حرم جد بزرگشان امام رضا(ع) ساخته شده است.
وی افزود: امامزاده موسیمبرقع(ع) فرزند بلافاصل امام جواد (ع) و برادر امام هادی(ع) است و در کنار مزار شریف ایشان چهل تن از امامزادگان دیگر دفن شدهاند.
۱۲۰ میلیون تومان به بازسازی امامزاده مبرقع(ع) کمک شده است
مدیر کل اوقاف و امور خیریه قم نیز درگفتگو با خبرنگار مهر میزان کمک این سازمان به آستان امامزاده موسی مبرقع(ع) را ۱۲۰ میلیون تومان عنوان کرد.
حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا ناظمی اظهار داشت: گنبد این آستان مقدس دچار مشکل بود که جهت بازسازی آن به ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار احتیاج بود که با تامین اعتبار از استان و سازمان اوقاف این گنبد در سال ۸۹ ساخته شد.
وی گفت: بیش از ۱۰ میلیارد تومان برای آزاد سازی ورودی امامزاده موسی مبرقع (ع) اعتبار نیاز است که با تلاش و کوشش و پیگیری امیدواریم این امر در سال جاری تحقق پیدا کند.
۱۲ امامزاده قم با اعتبار ۱۳ میلیارد تومان بازسازی خواهد شد
مدیرکل اوقاف و امور خیریه قم در خصوص برنامههای این اداره برای امامزادگان قم اضافه کرد: در سال جاری ۱۲ امامزاده استان بویژه در مناطق محروم قم با اعتبار ۱۳ میلیارد تومان مرمت و بازسازی خواهد شد.
...................................................
گزارش و عکس از مهدی دهقان
نظر شما