مهندس عباس جعفری جید، مدیر پروژه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به روش عصاره گیری افزود: برای تولید مواد موثره گیاهی و عصاره ها ابتدا حلالها را در مخازن مخصوص نگهداری می کنیم و پس از تزریق مبدلهای ویژه، عملیات پیش گرم سازی بر روی آنها انجام می شود.
وی اظهار داشت: این مواد پس از پیش گرم سازی به مخزن استخراج انتقال می یابد تا از طریق امواج فراصوت عمل استخراج انجام شود. سپس برای بازیابی حلالها، آنها را به تبخیر کننده تحت خلاء انتقال می دهیم تا در دمای حدود 35 درجه سانتیگراد عمل تبخیر و بازیابی حلال انجام شود.
مدیر پروژه با بیان اینکه پس از تبخیر، عملیات خنک سازی و بازیابی حلال توسط دو مبدل بزرگ صورت می گیرد، ادامه داد: تفاله های گیاهان مورد نظر توسط فیلتر پرسهای موجود گرفته و پس از گرفتن مواد زائد مانند فلزات سنگین چون "آرسنیک" در نهایت عصاره خالص و شفاف استحصال می شود.
جعفری در خصوص چگونگی انجام فرآیند استخراج عصاره ها و مواد موثره گیاهی از طریق امواج فراصوت خاطر نشان کرد: امواج فراصوت باعث ایجاد حبابهای بسیار ریز در حلال و نفوذ حلالها به داخل برگ گیاه می شود که این امر موجب می شود که ماده موثره و عصاره به راحتی استخراج شود.
عضو هیئت علمی پژوهشکده توسعه صنایع شیمی ایران با بیان اینکه این پروژه با همکاری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی اجرایی شد، اضافه کرد: با تکمیل این پروژه موفق شدیم واحد نیمه صنعتی تولید عصاره ها و مواد موثره گیاهی را با استفاده از امواج اولترا سونیک راه اندازی کنیم.
وی با تاکید بر اینکه در این واحد مواد موثره گیاهی مورد نیاز صنایع مختلف تولید می شود، گفت: در این مرکز می توان عصاره ها و مواد موثره گیاهی را به صورت های مایع و پودر خشک تولید کرد و از آنجا که انجام این عملیات به صورت خودکار و با حداقل دخالت نیروی انسانی انجام می شود، کاهش آلودگی میکروبی عصاره ها را در پی دارد.
جفعری با اشاره به کاربردهای عصاره های گیاهی این واحد نیمه صنعتی، گفت: مواد موثره و عصاره های گیاهی تولید شده در این واحد نیمه صنعتی در صنایع مختلف دارویی، آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد.
نظر شما