۱۰ مرداد ۱۳۹۰، ۸:۳۷

نشست واکاوی شنود گیت انگلیس/

نقش مرداک در عزل و نصبها/ شنود مکالمات مردم در غرب بی پایان است

نقش مرداک در عزل و نصبها/ شنود مکالمات مردم در غرب بی پایان است

کارشناسان در نشست "واکاوی رسوائی رسانه ای در انگلیس" این رسوایی را یک رسوایی رسانه ای و سیاسی دانسته و اعلام کردند: واکنش جامعه سیاسی که با رابرت مرداک رابطه خوبی دارد، واکنش طبیعی نیست و انگلیسی ها از این آزمون سربلند بیرون نیامدند.

نشست واکاوی "شنود گیت" در انگلیس با حضور شماری از کارشناسان مسائل رسانه ای و سیاسی در خبرگزاری مهر برگزار شد. دکتر "سید رضا میرطاهر" محقق و کارشناس مسائل استراتژیک، "عطا بهرامی" کارشناس مسائل سیاسی و پژوهشگر رسانه و "مرتضی مکی" کارشناس مسائل اروپا از جمله این کارشناسان بودند.

بهرامی در ابتدای نشست در پاسخ به این پرسش که "آیا انگلیس یک جامعه دموکراتیک است و از آنجا که جوامع دموکراسی خودترمیم هستند، آیا افشای شنود غیرقانونی مکالمات شهروندان انگلیسی معلول دموکراسی است یا ضربه ای به آن تلقی می شود؟" گفت: آزمون دموکراسی نوین به معنی واکنش آن در برابر رویدادها است. این واکنش نشان می دهد که آیا آن نظام قادر به پاسخگویی مناسب به واکنش است یا نه. در مورد رسوایی انگلیس نیز باید دید آیا این واکنش در خور هست یا نه.
 
 
تاکنون هیچ سیاستمدار انگلیسی به این رسوایی واکنش شدیدی نشان نداده و هرچند مسئله دست داشتن  نخست وزیر در این پرونده مورد انتقاد قرار گرفته، اما پیامدی همچون وا داشتن "دیوید کامرون" به استعفا و درخواست برای برگزاری انتخابات زودهنگام رخ نداد است.
مرتضی مکی

وی افزود: واکنش جامعه سیاسی که با رابرت مرداک رابطه خوبی دارد، واکنش طبیعی نیست و انگلیسی ها از این آزمون سربلند بیرون نیامدند. اگر اتفاقی در بعد کوچکتر در انگلیس روی می داد که خارج از دایره کارتل رسانه ای بود، برخوردها شدیدتر بود. واکنش جامعه انگلیس به این رسوایی یک واکنش طبیعی مورد انتظار از این جامعه نیست زیرا "شان هور" روزنامه نگار سابق هفته نامه "نیوز آو د ورلد" که مسئله رسوایی هک تلفن ها را در انگلیس لو داد، کشته می شود.

مرتضی مکی نیز در این باره گفت: رسانه ها و احزاب از ارکان لیبرال دموکراسی هستند. رسانه ها شکل دهنده افکار عمومی اند و نقش اصلی را در بزرگ و کوچک کردن موضوعی دارند. در مورد رسوایی رسانه ای انگلیس به خاطر آنکه رسانه های بسیاری تحت مالکیت رابرت مرداک هستند واکنش به گونه ای دیگر است و مقامات با احتیاط بسیار زیادی به این موضوع واکنش نشان می دهند.
 
این کارشناس مسائل اروپا تاکید کرد: تاکنون هیچ سیاستمدار انگلیسی به این رسوایی واکنش شدیدی نشان نداده و هرچند مسئله دست داشتن نخست وزیر انگلیس در این پرونده مورد انتقاد قرار گرفته است اما پیامدی همچون وا داشتن "دیوید کامرون" به استعفا و درخواست برای برگزاری انتخابات زودهنگام رخ نداد و تنها به عذرخواهی محدود شده و نمی توان گفت این واقعه نقطه عطفی بوده است.
 
 
دکتر سید رضا میرطاهر نیز گفت: این رسوایی تنها یک رسوایی رسانه ای نیست بلکه یک رسوایی سیاسی نیز هست. آزادی مهمترین عنصر وجود یک نظام دموکراتیک است و آزادی رسانه ای شاخه ای از آزادی بیان و آزادی اجتماعی است.
 
وی افزود: هفته نامه نیوز آو د ورلد با توجه به تیراژ میلیونی خود سعی داشته تا رسوایی و زندگی خصوصی افراد را به تصویر بکشد و بنابراین در پی کسب اطلاعات دست اول بوده است. در اینجا این سوال مطرح می شود که آیا آزادی باعث نفوذ رسانه ها به حریم شخصی افراد می شود یا برعکس.
 
این محقق و کارشناس مسائل استراتژیک تاکید کرد: این موضوع که هفته نامه ها از حریم شخصی افراد و مقامات استفاده می کنند ربطی به آزادی بیان و نقض آن ندارد.
 
وی در ادامه با اشاره به ارتباط کامرون با مرداک گفت: مرداک در عزل و نصب مقامات نقش داشته است، رئیس پلیس ضد تروریسم لندن از رسانه ها رشوه گرفته و مانع رسیدگی به پرونده شنود غیرقانونی مکالمات شهروندان از سال 2006 شده است.
 
دکتر سید رضا میرطاهر تاکید کرد: هم اکنون مباحث مختلفی از جمله ارتباط میان انتصاب سردبیر سابق هفته نامه نیوز آو د ورلد به عنوان مشاور رسانه ای کامرون، اخلاق رسانه ای در غرب و ارتباط ارگانیک سیاست و رسانه در غرب قابل بررسی است.
 
بهرامی در ادامه نشست در رابطه با نقش سازمانهای دولتی و ساختار امنیتی و اطلاعاتی بریتانیا در پرونده شنود غیرقانونی مکالمات شهروندان انگلیسی گفت: نیازی به توافق نهادهای امنیتی برای شنود نیست. در زمان بحران پیوندهای پشت پرده بین احزاب و کارتل های رسانه ای که حامی احزاب هستند، به گونه ای شکل می گیرد که جلوی انتشار حقایق را می گیرد و محدود کردن بحث به یک نشریه حکایت از اتفاق های بدتری دارد.
 
 
میرطاهر نیز گفت: مسئله شنود غیرقانونی مکالمات چهار هزار انگلیسی از زمان های گذشته وجود داشته اما از سال 2006 شکایت در این مورد به پلیس ارائه شد و رئیس دایره ضد تروریسم پلیس لندن با اعمال نفوذ این پرونده ها را در سال 2009 مختومه اعلام کرد.
 
بهرامی اظهار داشت: آمریکایی ها با استناد به قانون ضد تراست در سال 2001 خواستند تا شرکت "مایکروسافت" را تجزیه کنند زیرا این شرکت بازار نرم افزار را در اختیار گرفته، اما هم اکنون این سوال مطرح می شود چرا این وضعیت برای کنترل افکار عمومی وجود ندارد.
 
این کارشناس مسائل سیاسی و پژوهشگر رسانه افزود: مرداک حامی جنگ عراق بود و فاکس نیوز اولین رسانه ای بود که خبر پیروزی "جرج بوش" رئس جمهوری سابق آمریکا را منتشر کرد. همچنین دیدار مرداک با "تونی بلر" نخست وزیر اسبق انگلیس در زمان حمله به عراق نشان از حساسیت نقش مرداک در سیاست غرب دارد و سیاسیون وحشت بسیاری را از این غول رسانه ای دارند.
 
دیدار مرداک با  بلر در زمان حمله به عراق نشان از حساسیت نقش وی در سیاست غرب دارد و سیاسیون وحشت بسیاری را از این غول رسانه ای دارند.
عطا بهرامی
وی افزود: بخشی از حقایق افشا شده است و مقامات بر سر آن بخشی که منتشر شده دعوا می کنند و به نوعی تایید ضمنی مطلع بودن سیستم حاکمیتی در انگلیس از زد و بندهای رسانه ای است. در داستان رسوایی انگلیس نباید هماهنگی کامل و از پیش تعیین شده ای میان پلیس و احزاب و مرداک وجود داشته باشد بلکه تنها افرادی که تحت کنترل این شخص با نفوذ هستند، در مواقع لزوم نظارت نمی کنند.
 
بهرامی تاکید کرد: پلیس انگلیس پرونده شنود غیرقانونی مکالمات را مختومه اعلام کرد و هم اکنون مرگ "شان هور" روزنامه نگار سابق هفته نامه "نیوز آو د ورلد" که مسئله رسوایی هک تلفن ها را در انگلیس لو داد، طبیعی می داند. در حقیقت پلیس نقش خود را به خوبی ایفا نکرده است.
 
مرتضی مکی نیز در این باره گفت: پایه نظام های لیبرال دموکراسی بر اساس رقابت است و در عرصه رسانه کسب مخاطب هدف اصلی و کار رسانه ها سودآوری برای صاحبان خود است. درآمد سالانه مرداک 34 میلیارد دلار برآورد شده است و این رقابت برای کسب خبر اول همیشه از راه قانونی صورت نمی گیرد و بخشی از آن از روشهای غیرقانونی است. 
 
این کارشناس مسائل اروپا تاکید کرد: رسوایی امروز به خاطر گستردگی فعالیت رسانه ها است و در این سطح از رسوایی مسئله مربوط به فردی است که در عرصه سیاسی انگلیس بسیار تاثیر گذار است و اگر این مسئله مربوط به فرد دیگر یا رسانه ای بسیار کوچکتر بود رسوایی در این سطح گسترده نمی شد و عوامل آن بسیار سریعتر دستگیر می شدند و پیگیری قضایی و تحقیقاتی صورت می گرفت.
 
 استعفا و بازداشت جمعی از مدیران و مقامات ارشد انگلیسی در سطوح مختلف، کاهش سهام شبکه ماهواره‌ ای اسکای و زیر سوال بردن مرداک و فعالیت های وی، تاثیرات اقتصادی و رسانه ای بر گروه مطبوعاتی نیوز کورپوریشن در سطح جهان، تزلزل و بی ثباتی بسیار شدید دولت فعلی انگلیس، کاهش شدید محبوبیت احزاب ائتلافی به ویژه حزب محافظه کار و موفقیت احزاب اپوزیسیون از پیامدهای رسوایی شنود گیت است.
سید رضا میرطاهر 
وی تاکید کرد: شنودهای غیرقانونی سازماندهی شده نیست اما روشی است که مورد استفاده رسانه های غربی قرار می گیرد و پایان نیز نمی یابد و بعد از مدتی رسانه ها کار خود را از سرمی گیرند و برای حفظ جایگاه خود به عنوان یک رسانه پر مخاطب باید فعالیت خود را ادامه بدهند.
 
مکی گفت: وظیفه اصلی دولت حفظ حریم خصوصی شهروندان است و سوء استفاده از آزادی و نقض حریم شخصی افراد می تواند برای آن جامعه به خصوص سیاستمداران بحران ساز باشد و این مسئله باعث شد تا رسوایی رسانه ای مرداک به این نقطه برسد و اگر دولت نتواند حریم خصوصی افراد را که مهمترین کارکرد یک دولت در نظام های لیبرال دموکراسی است، حفظ کند، یک نقص عمده در کارکرد دولت وجود دارد که می تواند باعث ایجاد یک بحران در کشور شود.
 
دکتر سید رضا میرطاهر در رابطه با پیامدهای این رسوایی در ساختار سیاسی انگلیس اظهار داشت: پدیده های این چنینی در سطح خود متوقف نشده و ماهیت این بحث در ابتدا یک ماهیت رسانه ای حقوقی بود اما مسلما پیامدهای جدی سیاسی و امنیتی  نیز به دنبال خواهد داشت.
 
این محقق و کارشناس مسائل استراتژیک گفت: اولین اثر سیاسی این بحث استعفای جمعی از مدیران و مقامات ارشد انگلیسی در سطوح مختلف بود که از جمله آنها می توان به استعفای رئیس پلیس لندن و رئیس دایره ضد تروریسم، "ربکا بروکز" مدیر عامل شرکت "نیوز اینترنشنال" و "اندی کالسون" مشاور ارتباطاتی دیوید کامرون اشاره کرد.
 
 
وی افزود: در حقیقت اولین موج بازداشت عاملان هفته نامه نیوز آو د ورلد و نیوز اینترنشنال و کناره گیری مقامات این شرکت بود. مرحله بعدی که سه شنبه 19 ژوئیه رخ داد ارائه توضیحات رابرت و جیمز مرداک و یکی از نمایندگان در مجلس عوام بود.
 
این محقق و کارشناس مسائل استراتژیک گفت: پس از آن گروه مطبوعاتی شرکت "نیوز کورپوریشن" اعلام کرد تاکنون 39 درصد از سهام شبکه ماهواره‌ ای اسکای که مرداک در صدد خرید آن بود، کاهش یافت و پس از آن "اد میلیبند" رهبر حزب کارگر با صراحت از این مسئله به عنوان یک پیروزی بزرگ برای مردم انگلیس یاد کرد که ضرر مالی هنگفتی را به این امپراتور رسانه ای جهان وارد کرد.
 
شنود غیرقانونی سازماندهی شده نیست اما روشی است که مورد استفاده رسانه های غربی قرار می گیرد و پایان نمی یابد. وظیفه اصلی دولت حفظ حریم خصوصی شهروندان است و سوء استفاده از آزادی و نقض حریم شخصی افراد می تواند برای آن جامعه به خصوص سیاستمداران بحران ساز باشد.
مرتضی مکی

وی تاکید کرد: بنابراین اولین موج این رسوایی افراد دست اندکار مستقیم را در برگرفت، دومین موج استعفای مقامات عالیرتبه ذیربط بود، سومین پیامد این رسوایی زیر سوال بردن مرداک و فعالیت های وی بود و چهارمین پیامد تاثیرات اقتصادی و رسانه ای بر گروه مطبوعاتی نیوز کورپوریشن در سطح جهانی است، چنانچه این مسئله در رابطه با شنود خانواده قربانیان 11سپتامبر به آمریکا نیز کشیده شد و موج بعدی دامن دولت انگلیس را می گیرد.

وی در رابطه با تاثیرات سیاسی رسوایی در انگلیس و جایگاه محافظه کاران و بازگشت حزب کارگر به قدرت اظهار داشت: اولین تاثیر این رسوایی بر کاهش شدید محبوبیت احزاب ائتلافی دولت انگلیس و حزب لیبرال دموکرات و حزب محافظه کار است و حزب کارگر انتظار دارد که در انتخابات بعدی آرای بیشتری را کسب کند.
 
میرطاهر تاکید کرد: البته با تعمیق بیشتر این مسئله دیوید کامرون تا حد زیادی زیر سوال می رود، چنانچه نخست وزیر انگلیس سفر یک هفته آفریقایی خود را نیمه تمام گذاشت و با عجله به انگلیس بازگشت تا در جلسه استماع مرداک در مجلس عوام حضور داشته باشد که این مسئله نشان می دهد بحث شنود گیت برای وی اهمیت بسیاری را دارد.
 
وی گفت: بنابراین پیامدهای سیاسی این مسئله را می توان تزلزل و بی ثباتی بسیار شدید دولت فعلی انگلیس و در مرحله بعدی کاهش شدید محبوبیت احزاب ائتلافی به ویژه حزب محافظه کار دانست و نتیجه آن را در انتخابات آتی و موفقیت احزاب اپوزیسیون دید. 
کد خبر 1372292

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha