به گزارش خبرنگار مهر، این کتاب را امام خمینی (ره) در سال 1321 شمسی برابر با 1361 هجری در قم تالیف کرده که در 424 صفحه و در قطع وزیری به چاپ رسیده است.
قبل از تالیف کتاب آداب الصلوة (آداب نماز)، امام خمینی (ره) اقدام به تالیف کتابی با عنوان اسرار الصلوه کردند که در مقدمه کتاب آداب نماز میفرمایند: «چون آن را با حال عامه تناسبی نیست در نظر گرفتم که سطری از آداب قلبیة این معراج روحانی را در سلک تحریر درآورم».
حدود 40 سال از تألیف این کتاب گذشت تا اینکه امام در سال 1363 آن را به مرحوم حاج احمد خمینی و همسرش فاطمه طباطبایی تقدیم کردند. هدیه این کتاب همراه میشود با یادداشتی که توسط امام خمینی (ره) در صفحات اول این کتاب چاپ و منتشر شده است و روح لطیف امام خمینی به همراه بندگی خالصانه در این نوشتهها موج میزند.
کتابهای زیادی در باب نماز و آداب و فلسفه آن به رشته تحریر درآمده است. به ویژه ستاد اقامه نماز تالیفات و تحقیقات متعددی را به چاپ رسانده است. سخنرانان و اندیشمندان در اجلاسهای سراسری به بیان زوایای مختلف نماز پرداخته اند و پس از انقلاب اسلامی توجه به نماز از طریق رسانه ها و دستگاهها مورد تاکید بوده است اما کتاب «آداب الصلوة» امام خمینی حال و هوای خاصی دارد.
در این کتاب، به عنوان مقدمه از جایگاه نماز و ظاهر و باطن نماز سخن گفته شده و در باب اول مقاله اول، امام خمینی در باب آداب قلبیه و وظایف باطنیه نماز و سایر عبادات سخن گفته است که جمعاً در 12 فصل موضوعات مهمی نظیر آداب حضور قلب، آثار خشوع و اعراض از دنیا مورد بحث قرار گرفته است.
در باب دوم یا مقالة ثانیه، امام خمینی به مباحثی پیرامون مقدمات نماز از جمله مبحث طهارت و آداب سالک، آداب لباس نمازگزار، آداب مکان نمازگزار، مراعات و مراقبت در وقت نماز پرداختهاند.
مقاله سوم یا باب سوم کتاب به موضوع مقارنات نماز پرداخته که در آن به طور مفصل درباره اذان و اقامه و موضوع قیام و نیت در نماز سخن به میان آمده است.
در باب چهارم به بهانه ورود به مبحث قرائت نماز به تفسیر سورههای حمد، توحید و قدر پرداخته شده است. شاید گستردهترین بخش کتاب همین قسمت تفسیر سورههای مذکور باشد که حدود 166 صفحه از کتاب را به خود اختصاص داده است.
باب پنجم کتاب به آداب و اسرار رکوع پرداخته و در باب ششم، آداب و اسرار سجود به بحث گذاشته شده است.
باب هفتم و هشتم کتاب به مبحث تشهد و سلام اختصاص دارد و بالاخره کتاب با موضوعاتی نظیر تعقیبات، تسبیحات اربعه و قنوت به پایان میرسد.
نظر شما