۲۹ آذر ۱۳۸۳، ۱۰:۰۴

گزارش خبرگزاري" مهر " از ضرورتهاي برگزاري دوره پيش دبستاني :

پيش دبستاني ؛ دوره اي كه از آن غفلت كرده ايم

بر اساس آمار ارايه شده بيش از 75 درصد از نوآموزان كلاس اولي دوره پيش دبستاني را نمي گذرانند و اين در حالي است كه دوره پيش دبستاني تا 85 درصد سبب افزايش يادگيري در نوآموزان مي شود ، وزارت آموزش و پرورش چندي است كه تنها متولي دوره پيش دبستاني معرفي شده است و بر عملكرد مراكز برگزار كننده اين دوره نظارت مي كند ، اما به راستي چرا آمار محدودي در اين دوره شركت مي كنند و گروه شركت كننده با چه مشكلاتي رو به رو هستند؟

به گفته كارشناسان بين يادگيري نوآموزاني كه دوره پيش دبستاني را سپري كرده اند و آنهايي كه سپري نكرده اند چهار نمره اختلاف وجود دارد و اين دوره سبب آمادگي بيشتر نوآموزان براي حضور در مدرسه مي شود.

يك كارشناس تعليم و تربيت با تاكيد بر اينكه درصد مردودي نوآموزاني كه دوره پيش دبستاني را گذرانده اند بسيار كم است ، مي گويد : بيشترين آمار مردودي دانش آموزان در مقطع ابتدايي و خصوصا در پايه اول ابتدايي است.

دكتر علي سخندان در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر اشاره به اينكه تحقيقات نشان مي دهد  نوآموزاني كه دوره پيش دبستاني را گذرانده اند، از توانايي هاي بهتري نسبت به ساير نوآموزان در خواندن برخوردارند ، مي افزايد : مهم ترين عامل پيشرفت نوآموزان در مدرسه خصوصا در پايه اول ميزان تحصيلات خانواده و حضور دانش آموز در دوره هاي پيش دبستاني است.

وي اظهار كرد : يادگيري مهارت هايي همچون سازگاري با محيط ، دقت در تمركز حواس ، پيروي از برنامه هاي منسجم براي نوآموزان قبل از ورود به مدرسه الزامي است و اين مهارت ها سبب افزايش يادگيري در نوآموزان مي شود.

زمان از دست رفته دوره پيش دبستاني قابل جبران نيست

كارشناس تعليم و تربيت ديگري نيز با اشاره به اينكه هر سال بيش از 6 درصد از دانش آموزان پايه اول ابتدايي مردود مي شوند ، مي گويد : گذراندن دوره پيش دبستاني ضمن اينكه نوآموزان را با فضاي آموزشي مدرسه آشنا مي كند سبب افزايش مهارت يادگيري نوآموزان مي شود.

ابراهيم حسيني در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با تاكيد بر اينكه در سال تحصيلي گذشته  71 / 94 درصد از دانش آموزان پايه اول ابتدايي قبول شدند ، مي افزايد : يكي از اهداف دوره پيش دبستاني برقراري ارتباط بين چشم ها و دست هاي كودكان است و همچنين يادگيري مفاهيمي همچون بالا و پايين ، راست و چپ ، كوچك و بزرگ و ... را نيز كودكان بايد قبل از ورود به مدرسه بياموزند تا بتوانند خودشان را با مفاهيمي كه در مدرسه به آنها آموزش داده مي شود ، هماهنگ كنند.

وي با اشاره به اينكه 70 درصد رشد ذهني كودكان در سنين 5 تا 8 سال صورت مي پذيرد ، اظهار مي كند : اگر زمان رشد ذهني كودكان بگذرد، به هيچ وجه حتي با بهترين امكانات نيز نمي توان زمان از دست رفته را جبران كرد.

استاد دانشگاه پيام نور با تاكيد بر اينكه 50 درصد از رشد ذهني كودكان از تولد تا 4 سالگي و 30 درصد از 4 تا 8 سالگي است ، مي گويد : فقط 20 درصد از رشد ذهني افراد پس از 8 سالگي صورت مي پذيرد.

كارشناسان از لزوم گذراندن دوره پيش دبستاني مي گويند و مردم از مسايل و مشكلات اين دوره آموزشي ، مادر نوآموزي كه سال تحصيلي آينده به مدرسه مي رود ، مي گويد : در منطقه ما فقط يكي از مهدهاي كودك كه در يك مدرسه ابتدايي است دوره پيش دبستاني را برگزار مي كند و اين مهد نيز فقط گنجايش 20 نوآموز را دارد و اگر همسرم با مدير مدرسه آشنايي نداشت قطعا نمي توانستم فرزندم را در اين مهد ثبت نام كنم.

حميرا ذاكر با اشاره به اينكه دخترش كنجكاو است و سوالات زيادي مي پرسد ، مي افزايد : متاسفانه هيچ نظارتي بر عملكرد دوره هاي پيش دبستاني وجود ندارد و معلماني كه در اين دوره آموزشي فعاليت مي كنند هيچ تخصصي در اين زمينه ندارند به طوريكه در بسياري از مواقع مربي دوره پيش دبستاني دخترم به جاي پاسخگويي به سوالات ، فرزندم را از پرسيدن منع مي كند.

پدر نوآموزي نيز با تاكيد بر اينكه هيچ نرخ ثابتي براي دوره هاي پيش دبستاني وجود ندارد ، مي گويد : زمان ثبت نام پسرم در دوره پيش دبستاني نرخ اين دوره در محله هاي اطراف منزل ما بين 60 تا 150هزار تومان بود و تمام مراكز نيز از ارايه خدمات تقريبا يكسان خبر مي دادند.

آرش كاظمي نيز با اشاره به عدم تخصص مربيان دوره پيش دبستاني مي افزايد : كودكان در اين دوره سني بسيار تاثير پذيرند و وقتي نظارتي بر عملكرد و ميزان تخصص مربيان دوره پيش دبستاني وجود ندارد والدين براي سپردن كودكانشان كمي ترديد دارند چرا كه كوچكترين واكنش مي تواند سبب ايجاد اختلال شود.

سالها بود كه دوره پيش دبستاني يك دوره يك ساله بدوم نظارت يك وزارتخانه يا ارگان خاص برگزار مي شد اما از سال گذشته  بر اساس مصوبه شوراي عالي آموزش و پرورش دوره پيش دبستاني دو ساله شده و سن آغاز اين دوره از 6 سال به 4 سال كاهش يافت.

دبير كل شوراي عالي آموزش و پرورش در اين زمينه با تاكيد بر اينكه بر اساس مصوبه 699 شوراي عالي آموزش و پرورش دوره  پيش دبستاني دوساله مي شود، مي گويد : دوره پيش دبستاني دوره دو ساله اي است كه كودك 4 سال تمام تا 6 سال تمام را تحت پوشش تعليم و تربيت قرار مي دهد.

مهندس نويد ادهم در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر درباره اهداف دوره پيش دبستاني اظهار مي كند : پرورش قابليت هاي جسماني و ذهني ، هماهنگ سازي و رشد مهارت هاي حركتي كودكان ، كمك به رشد عاطفي كودكان ، افزايش حس اعتماد به نفس و درك شرايط محيطي از اهداف دوره پيش دبستاني است

دبير كل شوراي عالي آموزش و پرورش با تاكيد بر اينكه در استان هايي كه امكانات كافي براي برگزاري دوره پيش دبستاني وجود ندارد دوره پيش دبستاني يك ساله برگزار مي شود ، مي افزايد : هماهنگي و همسويي با اهداف دوره ابتدايي ، اولويت دادن به بازي و فعاليت هاي نشاط آور ، توجه به ويژگي هاي مراحل رشد و پرورش حواس كودك از اصول دوره پيش دبستاني است.

سخن دبير كل شوراي عالي آموزش و پرورش از دو ساله شدن دوره پيش دبستاني در حالي است كه فقط كمتر از 25 درصد از نوآموزان شهر هاي بزرگ و كمتر از 5 درصد از نوآموزان مناطق محروم اين دوره را سپري مي كنند ، و مسايل و مشكلاتي همچون عدم توانايي مالي ، كمي تعداد مراكز دوره هاي پيش دبستاني ، عدم تخصص مربيان اين دوره و مشكلات فرهنگي مجالي براي سپري كردن دوره يك ساله پيش دبستاني نمي گذارد چه برسد به دو ساله كردن اين دوره!

بيشترين آمار مردودي كلاس اولي ها در مناطق دو زبانه است چرا كه نوآموز به دليل عدم تسلط به زبان فارسي نمي تواند به راحتي با مفاهيم آموزشي كتاب هاي درسي و حتي معلم خود ارتباط برقرار كند به همين دليل در حال حاضر در مناطق دو زبانه يك دوره يك ماهه پيش دبستاني برگزار مي شود كه آن نيز به دليل نزديكي به آغاز سال تحصيلي در بسياري از مناطق برگزار نمي شود.

دوره پيش دبستاني مناطق دو زبانه يك ساله و اجباري مي شود

مديركل دفتر آموزش ابتدايي وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اينكه وزارت آموزش و پرورش نتوانسته است تمام مناطق دو زبانه را تحت پوشش دوره يك ماهه پيش دبستاني قرار دهد ، مي گويد : با وجود حضور نوآموزان در شهرهاي بزرگي همچون تهران و يزد اين شهرها فاقد دوره يك ماهه پيش دبستاني هستند ، در نتيجه نوآموزاني كه از استان هاي ديگر به اين شهرها مهاجرت مي كنند به دليل عدم گذراندن اين دوره يك ماهه در بدو ورود به مدرسه مشكلات زباني فراواني دارند.

مهندس علي زرافشان در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با تاكيد بر اينكه تا دو سال آينده دوره پيش دبستاني مناطق دو زبانه يك ساله و اجباري مي شود ، مي افزايد :  بر اساس تحقيقات صورت گرفته، يادگيري در كودكان ترك زبان با دو ماه تاخير و در كودكان عرب زبان با سه ماه تاخير صورت مي پذيرد يعني كودكان مناطق دو زبانه حداقل تا دو يا سه ماه نمي توانند با كتاب هاي درسي ، معلم و محيط آموزشي ارتباط برقرار كنند.

وي با اشاره به اينكه دوره يك ماهه پيش دبستاني در مناطق دو زبانه پاسخگوي نياز نوآموزان نيست ، اظهار مي كند : در حال حاضر راهنماي برنامه درسي دوره پيش دبستاني در دفتر تاليف كتب درسي توليد شده است و پس از تاييد كارشناسان و نهايي شدن به مرحله تاليف مي رسد.

 افزايش 8 درصدي آمار شركت كنندگان در دوره هاي پيش دبستاني

كارشناس مسوول واحد آموزش پيش دبستاني با اشاره به اينكه در سال 83 - 82 تعداد نوآموزان شركت كننده در دوره پيش دبستاني نسبت به سال قبل 7/8 درصد رشد داشته است ، مي گويد : حضور نوآموزان در دوره پيش دبستاني در مناطق روستايي 3/11 درصد و در مناطق شهري 2/8 درصد طي دو سال گذشته رشد داشته است.

سهيلا نظري در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با تاكيد بر اينكه در سال 83 - 82 در مناطق شهري و روستايي 438 هزار و 779 نفر تحت پوشش دوره پيش دبستاني قرار گرفتند ، مي افزايد : در سال 83 - 82 ، 75 هزار و 75 نوآموز در مناطق روستايي و 363 هزار و 704 نوآموز در مناطق شهري تحت پوشش دوره پيش دبستاني قرار گرفتند.

وي با اشاره به اينكه در سال 82 - 81 كل ثبت نام شده ها 403 هزار و 654 نوآموز بودند كه از اين تعداد 67 هزار و 433 نوآموز در مناطق روستايي و 336 هزار و 221 نوآموز در مناطق شهري جذب شده اند ، اظهار مي كند : جذب نوآموزان مناطق محروم در دوره پيش دبستاني جزء برنامه هاي اصلي دفتر آموزش و پرورش ابتدايي درنظر گرفته شده است.

كارشناس مسوول واحد آموزش پيش دبستاني با تاكيد بر اينكه شرايط ثبت نام بر اساس فصل 4 دستورالعمل اجرايي در دوره پيش دبستاني به سازمان هاي آموزش و پرورش استان ها واگذار شده است ، مي گويد : در سال گذشته بيش از 46درصد از نوآموزان در دوره پيش دبستاني شركت كردند كه از اين تعداد بيش از 35 درصد در آموزش و پرورش و 10 درصد در مراكز پيش دبستاني بهزيستي اين دور را سپري كرده اند.

عدم ارايه مفاهيم آموزشي لازم ، عدم تخصص مربيان ، كمي تعداد مراكز ، بي توجهي خانواده ها و عدم آشنايي آنها ، عدم وجود استانداردهاي آموزشي و هزاران مشكل ديگر دست هايي هستند كه اجازه پيش روي در دوره پيش دبستاني را نمي دهد و در عين حال تاكيد متخصصان روز به روز بر گذراندن اين دوره آموزشي بيشتر مي شود و در عين حال نظارت بر عملكرد اين دوره توسط وزارت آموزش و پرورش كم و كمتر ، به راستي كدام حرف اصلي هستند ، كميودها يا عدم نظارت؟

کد خبر 140291

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha