به گزارش خبرنگار مهر، مهندس محسن عابدینی پور ظهر یکشنبه در مراسم تودیع و معارفه شهرداران قدیم و جدید قم که با حضور رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور در سالن همایشهای دانشگاه علوم پزشکی قم برگزار شد، با اشاره به انجام نهضت آسفالت در قم اظهار داشت: در آن زمان وضعیت آسفالت قم آزاردهنده و حفاریهای زیاد، ناهمواریهایی را در سطح خیابانها به وجود آورده بود.
وی ادامه داد: در زمان اجرای نهضت آسفالت در قم 60 هزار تن قیریارانهای از مرکز به قم منتقل شد و قم بیشترین حجم قیرآوری را در کشور داشت و همزمان با احداث دو دریاچه قیر در کارخانه امیرکبیر و قمرود، قیرها ذخیره میشد.
آسفالت قم نسبت به دیگر شهرها از وضعیت خوبی برخوردار است
عابدینیپور یادآور شد: این حجم سه چهارم شهر قم را پوشش داد و این کار با تلاش نمایندگان قم در مجلس شورای اسلامی به ویژه حجت الاسلام بنایی انجام شد و در حال حاضر آسفالت قم نسبت به دیگر شهرها از وضعیت خوبی برخوردار است.
وی تاکید کرد: باید برای سالم ماندن و زیبایی خیابانها، بهبود وضعیت آسفالت شهر و صرفهجویی در هزینهها باید تونل مشترک احداث شود.
لزوم اهمیت احداث کمربند سبز در اطراف قم
شهردار سابق قم همچنین به احداث کمربند سبز در استان اشاره کرد و گفت: قم در حاشیه کویر واقع شده و گرد و غبار زیادی به شهر وارد میشود که لازم است تا برای مرتفع کردن این مشکل، شهرداری، شرکت آب منطقهای و آب و فاضلاب شهری قم جدیت داشته باشند.
وی توضیحاتی در خصوص پروژه پمپاژ فاضلاب شهر قم برای احداث کمربند سبز در اطراف شهر ارائه داد و تصریح کرد: احداث کمربند سبز در اطراف شهر قم هم از توسعه بی رویه شهر و هم از ورود گرد و غبار از سمت کویر به قم جلوگیری میکند، به علاوه باعث تلطیف هوا میشود.
عابدینی پور یادآور شد: با افزایش پمپاژ آب فاضلاب قم، امسال آماده راه اندازی نهضت بزرگ فضای سبز هستیم.
تونل الغدیر در کشور منحصر به فرد است
وی در بخش دیگری از سخنان خود به احداث تونل الغدیر اشاره کرد و گفت: حجم خاکبرداری این تونل 2.5 میلیون مترمکعب بود و به چند دلیل از جمله تونلهای منحصر به فرد کشور است.
شهردار سابق قم تصریح کرد: این تونل با کمترین رقم ریالی احداث شد و رقم ریالی آن 7.5 میلیارد تومان و رقم غیر نقدی آن 7.5 میلیارد تومان بود، به علاوه تهویه این تونل به صورت طبیعی انجام میشود و با ادامه آن تا بلوار جمهوری طول آن به 2.5 کیلومتر میرسد.
قم - خبرگزاری مهر: شهردار سابق قم با اشاره به این که در زمان نهضت آسفالت در قم 60 هزار تن قیر یارانهای از تهران به قم منتقل شد، گفت: با انتقال این مقدار قیر، بیشترین حجم قیرآوری یارانهای کشور به قم انجام شد.
کد خبر 1422520
نظر شما