به گزارش خبرگزاری مهر، مرگ ولیعهد عربستان سعودی در حالی امروز صبح روی تلکس خروجی خبرگزاریها و شبکه های عربی قرار گرفت که پیش از این منابع مستقل سعودی از مرگ وی پس از یک عمل جراحی در آمریکا خبر داده بودند.
اعلام دیرهنگام خبر مرگ
برخی رسانه های عربی در اواسط تیرماه گذشته، قریب به چهار ماه پیش در گزارشهایی از مرگ "سلطان بن عبدالعزیز آل سعود" ولیعهد عربستان که برای درمان به نیویورک سفر کرده بود، خبر دادند.
پایگاه خبری العربیه که هیچ ارتباطی با شبکه سعودی العربیه ندارد در آن ماه اعلام کرده بود سلطان بن عبدالعزیز 86 ساله که اخیرا برای معالجه به آمریکا سفر کرده بود، در یکی از بیمارستانهای نیویورک فوت کرده است. در آن زمان اعلام شد ولیعهد عربستان که همزمان معاون رئیس شورای وزیران، وزیر دفاع و نیروی هوایی و بازرس کل کشور بوده است در پی افزایش و بدخیم شدن غده های سرطانی بدنش به ویژه در قسمت مغزی، فوت کرده است.
این منابع وابسته به مخالفان آل سعود در عربستان تاکید کردند: خبر مرگ ولیعهد عربستان فعلا منتشر نمی شود و برای انجام برخی امور بعدا اعلام خواهد شد. خاطرنشان می شود ولیعهد عربستان اخیرا در پی دگرگونی شرایط جسمانی برای معالجه به آمریکا سفر کرده بود. وی پانزدهمین فرزند ذکور "ملک عبدالعزیز" محسوب می شود که مادرش "حصه بن احمد السدیری" است. این افراد در عربستان موسوم به سدیریها هستند.
پر مشغله ترین شاهزاده سعودی
سلطان بن عبدالعزیز در روز پنجم ژانویه 1931 در ریاض (پایتخت عربستان) به دنیا آمد. وی در سالهای حکومت آل سعود پستها و عناوین مختلفی را داشت. برخی منابع وی را با توجه به این پستها پرمشغله ترین شاهزاده آل سعود می دانند. وی همزمان ولیعهد عربستان (جانشین ملک عبدالله)، رئیس هیئت وزیران، وزیر دفاع و هوانوردی، بازرس کل عربستان، حاکم ریاض، وزیر کشاورزی و وزیر ارتباطات بود که با مرگش این پستها احتمالا بین شاهزاده های سعودی تقسیم می شود.
پدر وی "ملک عبدالعزیز" و مادرش ما "حصه بنت احمد بن محمد السدیری " بود. سلطان بن عبدالعزیز تا زمان مرگ 17 باز ازدواج کرد و ۱٨ پسر و ۱۵ دختر دارد. سلطان بن عبدالعزیز پانزدهمین فرزند عبدالعزیز آل سعود بنیانگذار عربستان جدید و برادر ناتنی ملک عبدالله پادشاه کنونی عربستان سعودی است.
وی در سال ۱۹۴۷ به عنوان حاکم ریاض منسوب شد. در ۱۹۵۳ وزیر کشاورزی و دو سال بعد وزیر ارتباطات شد. در سال ۱۹٦۲ ملک فیصل وزارت دفاع و هوانوردی را به او سپرد. او در این مقام به توسعه ارتش و نیروی دریایی و هوایی عربستان سعودی پرداخت. در سال ۲۰۰۴ تشخیص داده شد که به سرطان روده بزرگ مبتلاست و از این رو عملهای جراحی متعددی بر روی او انجام گرفت. مجددا در سال ۲۰۰۹ گزارش شد که به شدت بیمار می باشد و چندین ماه در بیمارستانی در شهر نیویورک بستری شد. سلطان بن عبدالعزیز پس از مرگ برادرش فهد بن عبدالعزیز، از تاریخ اول اگوست ۲۰۰۵ به مدت 6 سال ولیعهد عربستان بود. وی بنیانگذار "جایزه بین المللی امیر سلطان برای آب" است که به صورت دوسالانه به تحقیق برگزیده در مورد آب اهدا می شود.
پسران جنجالی ولیعهد
پسر او شاهزاده بندر بن سلطان، سفیر پیشین عربستان سعودی در ایالات متحده بود که در سالهای اخیر از جنجالی ترین شاهزداگان سعودی محسوب می شد. بندر بن سلطان چند سال پیش متهم به تلاش برای کنار زدن ملک عبدالله از تخت پادشاهی شد. دیگر فرزند وی شاهزاده خالد بن سلطان یکی از فرماندهان ارشد نظامی در جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ بود.
در این سالها منابع آگاه از آرزوی دیرینه ولیعهد عربستان برای پادشاهی در این شبه جزیره خبر می دادند. بر این اساس، گفته می شد وی که 3 تا 4 سال از "ملک عبدالله" کوچکتر است بسیار دوست دارد روزی بر جایگاه وی تکیه زند. اما شاهزاده سعودی این آرزو را به گور برد تا ملک عبدالله همچنان پادشاه بماند.
مرگ ولیعهد عربستان و بیماری ملک عبدالله که هفته گذشته مجددا بستری و تحت عمل جراحی از ناحیه کمر قرار گرفت، ابهامات درباره آینده حاکمیت این کشور را افزایش داده است. تعداد زیاد شاهزادگان سعودی که برخی آمار آنها را بیش از6هزار شاهزاده می دانند و هر کدام سودای قدرت را در سر می پرورانند بر احتمال آغاز جنگ قدرت در شبه جزیره عربستان پس از مرگ ملک عبدالله افزوده است.
نظر شما