۳ آبان ۱۳۹۰، ۱۴:۴۶

همایش روابط ایران و اروپا/

استانداردهای حقوق بشری اروپا درخاورمیانه دوگانه است

استانداردهای حقوق بشری اروپا درخاورمیانه دوگانه است

یک کارشناس مسائل بین المللی در رابطه با واکنش اتحادیه اروپا به تحولات در خاورمیانه گفت: اروپا استانداردهای دوگانه حقوق بشری را در تحولات اخیر خاورمیانه اعمال می کند.

به گزارش خبرنگار مهر سومین نشست تخصصی "همایش ملی روابط ایران و اروپا؛ تجارب پیشین چشم انداز فرارو" امروز سه شنبه در مرکز تحقیقات و مطالعات وزارت امور خارجه با موضوع تحولات شمال آفریقا و خاورمیانه و روابط جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا برگزار شد.

در این نشست تخصصی حمید زنگنه کارشناس روابط بین الملل گفت: اتحادیه اروپا سال ها روابط خوبی با دیکتاتورهای عرب منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا داشت و حتی برخی کشورهای اروپایی تسلیحات و ابزارهای سرکوب در اختیار چنین رژیم هایی قرار دادند.

وی در عین حال گفت: اما با گسترش قیام های مردمی و نزدیک شدن خطر سقوط این رژیم ها اتحادیه اروپا چاره ای جز حمایت از این حرکت های مردمی ندید.

زنگنه همچنین گفت: البته در قبال خیزش های مردمی در خاورمیانه متناسب با میزان موفقیت ها، نیروهای اپوزیسیون چشم انداز سیاسی آتی و نوع روابط پیشینی با هریک از این دولت های حاکم واکنش نشان داد و این واکنش ها با همه تحولات هم سنخ نبود، لذا کاربرد استانداردهای دوگانه از جمله با مقایسه واکنش ها به تحولات بحرین و سوریه مشخص است.

در این همایش همچنین کیوان برزگر رئیس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه که در خصوص تحولات کشورهای عربی در رابطه با اتحادیه اروپا با ایران گفت: این تحولات از 3 جهت بر روابط ایران و اروپا تأثیر می گذارد.

وی ادامه داد: از آنجا که ایران کشوری با ثبات در منطقه است می تواند گسترش روابط با ایران به نفع اتحادیه اروپا باشد.

برزگر افزود افزایش تنش میان ایران و آمریکا در خصوص تحولات منطقه در نزدیکی اروپا با ایران برای حل و فصل بحران های منطقه ای با تأکید بر یک رویکرد تعاملی موثر خواهد بود.

وی همچنین به مسأله خلع سلاح هسته ای عمومی در منطقه اشاره کرد و گفت: نزدیکی برخی کشورهای تازه هویت گرفته به ایران عاملی برای فشار بر روی رژیم اسرائیل جهت خلع سلاح هسته ای خواهد شد، از این لحاظ هم اتحادیه اروپا نیازمند همکاری نزدیک با ایران است.

بهزاد احمدی لفورکی نیز در این نشست تخصصی، خیزش های مردمی در کشورهای عربی را عاملی برای چالش های مختلف در زمینه های اقتصادی، اجتماعی، انرژی و سیاسی دانست و گفت: آلمان در قبال تحولات اخیر منطقه واکنش های ضد و نقیضی داشته است و همین مسأله موجب انتقادهای داخلی و خارجی فراوانی شده است.

وی ادامه داد: مشکل اساسی اروپا و آلمان در ابهام از اتخاذ رهیافتی است که بر اساس آن بتوانند دو مولفه تغییر و ثبات را باهم جمع کنند و حال با توجه به تحولات در کشورهای عربی اروپا مجبور است نسبت به نگاه های قبلی خود تجدید نظر کرده و به جایگاه ویژه ایران در منطقه توجه جدی تری معطوف دارد.

این دانش آموخته جغرافیای سیاسی مواضع ایران در تحولات منطقه را عامل ترس پادشاهان کشورهای منطقه و قدرت های فرامنطقه ای دوست آنها عنوان کرد.

بهزاد خوش اندام پژوهشگر مرکز استراتژیک نیز در خصوص تحولات کشورهای عربی و تأثیر آن بر روابط ایران و اتحادیه اروپا گفت: از دسامبر سال 2010 موج جدیدی از تحولات آزادی خواهانه در خاورمیانه وزیدن گرفت که عمدتاً در ادبیات روابط بین الملل تحت عنوان بهار عربی از آن یاد می شود.

وی افزود: بازیگران مختلف و موثر بین المللی و از جمله اتحادیه اروپا به عنوان یک سازمان منطقه ای مهم و ایران به عنوان یکی از کشورهای الگو و اثرگذار در عرصه معادلات خاورمیانه واکنش ها و رویکردهای ویژه ای را در قبال این تحولات در پیش گرفتند.

خوش اندام با اشاره به تحولات روابط ایران و اروپا در سال گذشته و همچنین نگرش های اتحادیه اروپا و ایران در ارتباط با تحولات جهان عرب اضافه کرد: علاوه بر اینکه این دو بازیگر کنش گری و رویکرد ویژه ای را در قبال این تحولات در پیش گرفتند به صورت مبنایی نیز روابط این دو بازیگر با یکدیگر و با دیگر قطب ها از بستر تحولات عربی منطقه متأثر شد.

کد خبر 1443064

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha