دکتر سید مهدی آقاپور در مورد تعریف اخلاق ورزشی به خبرنگار مهر گفت: اخلاق ورزشی رویکردی است که دارای زمینههای مذهبی، تاریخی، فرهنگی و روانشناختی است و در سه سطح رفتاری، ساختاری و شاخص تعریف میشود.
وی یادآور شد: اگر در سطح ورزش مدرن امروز بخواهیم از اخلاق ورزشی صحبت کنیم باید بگوییم هیچ صورت مسئلهای وجود ندارد. زیرا ورزش مدرن امروز مبتنی بر سه اصل سریعتر بودن و قویتر بودن و بالاتر پریدن است که توسط پیر کورتن پایه گذاری شد و از اواخر قرن نوزدهم که المپیک اول در یونان برگزار شد این ویژگیها برجستگی خود را نشان دادند: پول گرایی، تخصص زدگی، رکوردگیری و عقلانیت ابزاری و سازمان یافتگی و سکولاریسم و اومانیسم جزو ویژگیهای بارز ورزش مدرن شدند.
آقاپور بعد از مرحله رفتاری مرحله ساختاری را که از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است مورد تحلیل قرار داد و آموزش و پرورش، دانشگاهها و آکادمیها و رسانه ها و سازمانهای ورزشی را جزو ساختارها بر شمرد و گفت: در بعد تاریخی و دینی و علمی در دانشمندان ما نگاه تربیتی و اخلاقی به ورزش وجود دارد در ادبیات گذشته ما از فردوسی و نظامی و سعدی گرفته تا متون و احادیث دینی ما بسیار بر اخلاق ورزشی و تربیتی ورزش سخن رفته است.
این محقق و پژوهشگر حوزه جامعه شناسی ورزش ادامه داد: آموزش و پرورش و دانشگاههای ما چقدر برنامه ریزی اخلاق ورزشی داشتهاند و چقدر در این زمینه آموزش دادهاند.
وی گفت: ما در بعد دینی تاریخی دارای یک مدل و الگوی بسار قوی در ورزش هستیم ولی اینها را همه در حد شعار به اجرا در آوردهایم. آموزش پرورش و دانشگاههای ما جای کار بسیار زیادی دارند. رسانه ها و سازمانهای ورزشی ما از جمله سازمان ملی المپیک از کارشناسان متخصص در این زمینه استفاده کنند و هرچه از سطح به عمق که میرویم رعایت اخلاق ورزشی اهمیت بیشتری از جانب آنان مییابد.
وی یادآورشد: برنامه ریزیهای اصولی و شایسته سالاری در تشکیلات و سازمانهای ورزشی رعایت نمیشوند. شاخص اخلاقی و پیوند اخلاق با ورزش باید در برنامهها و ساختارهای ورزشی محور قرار نمیگیرند.
نظر شما