به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری دومین کنگره ملی علوم انسانی صبح دوشنبه 12 دی ماه با حضور دکتر حمیدرضا آیت اللهی رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و رئیس این کنگره، دکتر غلامعلی افروز دبیر علمی دومین کنگره ملی علوم انسانی و دکتر سیدمحمدرضا امیری تهرانی رئیس کمیته اجرایی و دبیر اجرایی دومین کنگره ملی علوم انسانی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.
در ابتدای این نشست آیت اللهی عنوان کرد: حدود 15 سال پیش با نظر مقام معظم رهبری برای اینکه متون علوم انسانی نقد و بررسی شوند در این پژوهشگاه شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی دانشگاه ها تشکیل شد و بر این اساس کتاب های علوم انسانی توسط اساتید دانشگاهی مورد نقد و بررسی قرار گرفت که آثار پربرکتی داشت.
وی با بیان اینکه بسیاری از نویسندگان کتاب ها از این امر استقبال کردند افزود: اینکه نگاهی از بیرون، آثار علوم انسانی که در دانشگاه ها تدریس می شود را مورد بازبینی قرار دهد امر تأثیرگذاری بود و مسائل و مشکلات را به نویسندگان اطلاع می داد که با مشورت و بررسی نکات درست در ویرایش های بعدی منعکس می شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه 12 گروه در این راستا تشکیل شد، اظهار داشت: هر گروه هم شامل 10 تا 12 عضو هیئت علمی بود که در دانشگاه های سراسر کشور تدریس می کردند. این گروه کتاب ها را بررسی، داوری و ارزیابی می کردند که در پی آن نظرات ارزیابان به صورت مدون به نویسنده و ناشر منتقل می شد.
آیت اللهی با بیان اینکه در طول این مدت 1200 کتاب مورد بررسی قرار گرفت، افزود: قرار است امسال 500 کتاب داخلی و 100 نظریه جهانی مورد بررسی قرار گیرند.
وی در مورد دومین کنگره علوم انسانی هم که قرار است 14 و 15 دی برگزار شود، گفت: اولین کنگره ملی علوم انسانی در سال 1385 برگزار شد که مورد استقبال بسیاری قرار گرفت و تمام مقالات آن در 9 جلد منتشر شد و لوح فشرده آن در دومین کنگره اهدا می شود. کنگره دوم قرار بود در سال 1388 برگزار شود اما به دلایلی به امسال موکول شد.
رئیس دومین کنگره علوم انسانی تصریح کرد: بعد از فراخوان 400 چکید مقاله دریافت شد که 292 چکیده مورد ارزیابی قرار گرفت. در داوری از اصل این مقالات هم 118 مقاله تأیید شده است که در طول برگزاری کنگره ارائه می شود. اکنون برنامه کنگره و خلاصه مقالات روی سایت دومین کنکره علوم انسانی قرار دارد و علاقمندان برای شرکت در این همایش می توانند برای ثبت نام به سایت مراجعه کنند.
در ادامه این نشست دکتر افروز گفت: هیئت داوران با نگاه علمی و فرهنگی مقالات را مورد بررسی قرار دادند و از تجربه های اولین کنگره در برگزاری بهتر این کنگره استفاده شده است.
وی با بیان اینکه صبح چهارشنبه از ساعت 8 تا 12 مراسم افتتاحیه در سالن ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی برگزار می شود، گفت: بعد از ظهر چهارشنبه و صبح پنجشنبه ارائه مقاله در شش پنل انجام خواهد شد و مراسم اختتامیه هم عصر پنجشنبه از ساعت 17:30 تا 19:30 خواهد بود.
افروز با بیان اینکه هدف از کنگره این است که معنای دقیق تحول در علوم انسانی مشخص شود، گفت: در این کنگره معیارهای بازنگری در علوم انسانی مشخص خواهد شد. علوم انسانی مبنا و فرش علوم تجربی است و در این مدت که بحث اسلامی سازی علوم انسانی مطرح شد برخی دیدگاه های افراطی خود را بیان کردند و حتی ترجمه ها را نادرست دانستند که اصلا این گونه نیست.
وی تأکید کرد: از مبنای عقلی، علمی و فرهنگی برای نقد علوم انسانی استفاده می شود، آن دسته از علوم انسانی که علمی باشد غربی و شرقی و اسلامی و غیر اسلامی ندارد و اسلام بر آن تأکید دارد؛ اما علومی که سلیقه ای و مبنای فرهنگی و غیر عقلانی دارد مورد پذیرش ما نیست.
امیری دبیر اجرایی این کنگره آخرین سخنران این نشست خبری بود که گفت: علوم انسانی و میراث تمدن اسلامی؛ نقش ادبیات فارسی و ادبیات تطبیقی در انتقال میراث فرهنگی، نقش علوم انسانی در تدوین الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت؛ چشم انداز سند راهبردی علوم انسانی، علوم انسانی و نظام آموزش و پژوهش در ایران، نظام برنامه ریزی دروس علوم انسانی در ایران، علوم انسانی؛ کارکردها و دستاوردها و چالش و چشم انداز علوم انسانی عناوین این پنل هاست.
نظر شما