به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام عبدالرضا اصغری، ظهر چهارشنبه در نشست خبری جایگاه وقف در آستان قدس رضوی در خصوص بیشترین موقوفات بیان کرد: بیشترین موقوفات مربوط به بخش بهداشت و درمان است و ساخت بیمارستان های دارالشفاء، امام رضا و رضوی از جمله بیمارستان هایی است که با درآمد موقوفات آستان قدس هزینه و اداره می شود.
43 درصد زمین های مشهد وقف آستان قدس رضوی است
معاونت امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی گفت: بین 43 تا 45 درصد زمین های مشهد وقف آستان قدس رضوی است.
حجت الاسلام اصغری با اشاره به بزرگ ترین موقوفات آستان قدس در قبل و بعد از انقلاب اسلامی تصریح کرد: موقوفه حاج حسین ملک که شامل کتابخانه، موزه و 61 پارچه مزرعه و املاک در تهران، چناران، فریمان و تربت جام یکی از بزرگ ترین موقوفات قبل از انقلاب اسلامی بوده است
وی بیان کرد: موقوفه حاج حسین ملک در مصارف خاص فرهنگی، درمانی و بهداشتی مورد استفاده قرار گرفته است.
وی افزود: موقوفه مرحوم عتیق علی بن احمد توسی در دوره صفویه با 22 رقبه یکی دیگراز بزرگ ترین موقوفات قبل از انقلاب اسلامی بوده است.
وی بیان کرد: کارخانه پیش ساخته بتنی موقوفه بجستانی مقدم در قرچک ورامین از موقوفات بزرگی است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی وقف شده است.
وی گفت: آیت الله واعظ طبسی نیز رقبات مختلفی را وقف کرده اند که حسینیه و کتابخانه هاشمی نژاد و مجتمع های مسکونی و فرهنگی از جمله رقبات وقفی ایشان است.
زمین های واگذار شده موقوفه در زمان طاغوت شناسایی شد
حجت الاسلام اصغری بیان کرد: 78 بانو اموالشان را به آستان قدس رضوی وقف کردند که آخرین بار در سال گذشته توسط یکی از بانوان وقف شده است.
وی در زمینه موقوفات در خارج از کشور بیان کرد: در کشورهای افغانستان، سوریه و هند نیز موقوفاتی به آستانه ارائه شده است.
معاونت امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی درخصوص زمین های موقوفه ای که در زمان طاغوت رایگان داده شده بود نیز اظهار کرد: برخی از این زمین ها شناسایی شده است.
وی افزود: برخی از این موقوفات نیز بزودی شناسایی می شود و با مشخص شدن مساحت اعلام حقوق می شود و جلساتی با متصرفین گذاشته می شود و بعد از تعین تکلیف و مشخص شدن حقوق موقوفه به شکل سهام و یا نقد از افراد دریافت می شود.
هزار و 89 فقره سند وقفی در آستان قدس رضوی موجود است
معاونت امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی در زمینه تعداد وقف نامه هایی که در آستان قدس به عنوان سند موجود است نیز بیان کرد: هزار و 89 فقره وقفی داریم که این ها تا پایان سال 89 بوده و از این میزان بخشی مربوط به قبل از پیروزی انقلاب و 146 فقره هم مربوط به دوره انقلاب اسلامی بوده است.
اصغری با بیان اینکه 2 هزار رقبه نیز به صورت پلاک اصلی در آستان قدس رضوی وجود دارد گفت: موقوفات این آستانه به شکل مصارف خاص و مطلقه است که در مصارف خاص شخص واقف تعیین می کند که اموال وقفی اش در کجا هزینه شود.
وی افزود: در مصارف مطلقه نیز با مصلحت و صلاحیت تولیت آستان قدس رضوی در زمینه نحوه هزینه وقف تصمیم گیری می شود.
معاونت امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی در خصوص مصارف خاص عنوان کرد: موقوفات مصارف خاص هر سال در 25 فصل در تدوین بودجه موقوفاتی قرار می گیرد.
وی در خصوص شناسنامه دار کردن موقوفات بیان کرد: بعد از انقلاب اسلامی با انتخاب یک گروه کارشناسی تمامی وقف نامه ها دارای شناسنامه شدند و نام واقف مشخص شد.
اصغری بیان کرد: درآمد موقوفات بیشتر در بخش های کشاوزی، دامداری، عمران، آبادانی و واگذاری اراضی در چهارچوب اجاره است که این درآمد به دلایل مختلف از جمله خشکسالی شناور است.
145 میلیارد تومان از رقبات موقوفات استحصال شد
معاونت امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی در مورد رقبات موقوفات درسال جاری اظهار کرد: حدود 145 میلیارد تومان از رقبات موقوفات در سال جاری استحصال شده است.
حجت الاسلام اضغری با بیان این مطلب که در سطح شهر تمامی اراضی موقوفه دیوار کشی شده افزود: با توجه به امکان سنجی، تعریف پروژه و با هماهنگی شهرداری و برابر کاربری تعریف شده کمیسیون ماده 5 اراضی برای استفاده مسکونی، تجاری، فضای سبز و آموزشی آماده می شود.
وی ادامه داد: در محدوده خارج از شهر نیز تمام اراضی و زمین ها را یا خود کشت می کنیم یا اجاره داده می شود تا فرد دیگری در آن زمین کشت کند.
وی در ادامه تاکید کرد: آستان قدس رضوی زمین را به شکل خام واگذار نمی کند بلکه وقتی کاربری پروژه تعریف شد برابر با امکان سنجی واگذار می شود.
آستان قدس رضوی بزرگ ترین نهاد موقوفاتی در جهان است
معاونت امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی با بیان اینکه آستان قدس رضوی بزرگ ترین نهاد موقوفاتی در جهان است عنوان کرد: با توجه به موقوفاتی که این آستانه دارد با نام بزرگ ترین نهاد موقوفاتی در جهان مطرح است.
حجت الاسلام اصغری اظهار کرد: با توجه به توصیه های تولیت آستان قدس رضوی وقف نامه هایی که توسط واقفین تنظیم شده به عنوان منشور و چشم انداز همیشگی این آستانه مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: در آستان قدس رضوی هر اقدامی که صورت گرفته در راستای منشور واقفین است و تمامی فعالیت های این آستانه اعم از اقتصادی، فرهنگی، آموزشی و بهداشتی با عواید موقوفات و در چهار چوب مصلحت و قطعه وقف در هر حوزه هزینه می شود.
معاونت امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی تاکید کرد: عمل به نیت واقفان به عنوان اصلی ترین و راهبردی ترین سیاست در آستان قدس رضوی مطرح است.
وی در خصوص وظایف ذاتی آستان قدس رضوی در زمینه وقف بیان کرد: تثبیت مالکیت موقوفه با دریافت اخذ سند، تضمین حقوق موقوفه، استیفاء حقوق موقوفه، استیحصال درآمد موقوفات و ایجاد درآمد پایدار برابر نیت واقفان از وظایف ذاتی آستان قدس در زمینه وقف است.
فرهنگ وقف در جامعه نهادینه شود
معاونت امور حقوقی و موقوفات آستان قدس رضوی در خصوص قانون اصلاحات ارضی و ضربه رژیم شاهنشاهی به عرصه وقف گفت: ضرباتی که پهلوی با قانون اصلاحات ارضی به عرصه وقف وارد کرد سبب شد تا در آن زمان موقوفه خواری به عنوان یک فرهنگ تلقی شود.
حجت الاسلام اصغری ادامه داد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی همه ما شاهد ترویج فرهنگ وقف بودیم اما میزان کافی نیست و باید فرهنگ وقف در جامعه به شکل گسترده تر نهادینه شود.
نظر شما