۱۴ دی ۱۳۹۰، ۱۷:۲۷

علوم انسانی جدید به غایت بشر بی‌توجه است

استاد تاریخ دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه در طول تاریخ و در ادوار مختلف از جمله یونان باستان انواع علوم انسانی را داشته ایم گفت: علوم انسانی جدید به غایت بشر توجه ندارد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست علوم انسانی، کارکردها و دستاوردها از سلسله نشست های تخصصی دومین کنگره ملی علوم انسانی عصر چهارشنبه 14 دی در تالار شیخ بهایی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

در این نشست دکتر ابوالحسن فیاض استاد تاریخ دانشگاه اصفهان به بررسی ظرفیت های علوم انسانی با تاکید بر روش مطالعه تاریخ پرداخت و گفت: علوم انسانی جدید به لحاظ گستره موضوعات مورد شناسایی و دسترسی به انبوه داده های اطلاعاتی بی سابقه ترین علوم انسانی است که بشر تا کنون تولید کرده است.

وی افزود: علوم انسانی جدید به واسطه بی توجهی و یا فقر تئوریک در خصوص غایت اندیشی نسبت به رفتار انسانی و منحصر کردن توجه  به شناخت صرف از اعمال انسانی وظیفه ای بس مهم را وانهاده است و این وانهادگی می تواند بسیار مصیبت زا و ویرانگر باشد.

وی تصریح کرد: باید توجه داشت اعمالی که انسانها انجام می دهند موضوع علم انسانی است. وقتی تغییری در جامعه ایجاد می شود علوم انسانی بدنبال بررسی آن تغییر و تحول است. این تغییرات یا مطلوب هستند یا نامطلوب . حالت سومی در این خصوص وجود ندارد چرا که بی تفاوتی در علم بی معنا است اگر تغییرات نامطلوب باشد علوم انسانی در صدد کنترل آن است و اگر مطلوب باشد در صدد تقویت آن.

این استاد تاریخ تصریح کرد اگر به ارزشهای جامعه توجه نشود علوم انسانی آن جامعه نافرجام می شود لذا فهم فارغ از ارزش وجود ندارد.

وی در پایان تاکید کرد: در علوم انسانی برخلاف علوم طبیعی انقلاب علمی نداریم اگر انسان جانشین خداوند در زمین است باید

در ادامه این نشست دکتر محمد رضایی استاد دانشگاه علم و فرهنگ به بررسی دشواری کار جامعه شناسی در ایران پرداخت و گفت: بدقوارگی جامعه شناسی در ایران به علت ورود جامعه شناسی است و نه ایجاد آن. جامعه شناسی در پیوند با ساحت های مختلف دچار مشکل است. این مشکل به دوگانه هایی چون دولت - جامعه شناسی ، دولت - مردم و بومی سازی و غیر بومی و بیگانه دامن زده است.

وی گفت: نتیجه چنین مواجه ای با جامعه شناسی نوعی سیاست مونولوگ در تحریف اهداف و تشویق به سیاست تکثرگرایانه در بعد ابزارهاست اما در نگاه به جامعه شناسی از منظر مفهوم بومی شدن کار جامعه شناسی در اولویت است.

کد خبر 1501492

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha