۲۸ دی ۱۳۹۰، ۱۴:۱۶

گزار ش مهر/

خاموشی: زمینه های پیوند اقتصاد و هنر باید فراهم شود

خاموشی: زمینه های پیوند اقتصاد و هنر باید فراهم شود

حجت‌الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی معتقد است که پیوند اقتصاد و هنر یکی از اصولی است که امروزه بنگاه های اقتصادی، هنرمندان و همچنین شورای فرهنگ عمومی به ضرورت آن پی برده اند و باید زمینه های این پیوند را بیش از گذشته فراهم کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ضمن بیان این مطلب ، در نشست خبری که با موضوع ضرورت پیوند اقتصاد و فرهنگ در حاشیه برگزاری هشتمین جشنواره بین المللی فیلم 100 با حضور محمد نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن ، حسین ربانی غریبی دبیر جشنواره فیلم 100، فاضل نظری رئیس حوزه هنری استان تهران و جمعی از اعضای شورای راهبردی جشنواره فیلم 100 برگزار شد؛ گفت : اجرای برنامه های کلان سیاسی و اقتصادی نیاز به کمک های فرهنگی دارد به این معنا که اگر دانشگاهی در گوشه ای از خاک ایران تاسیس می شود باید برای حفظ فرهنگ و بافت سنتی آن منطقه فکر شود که از بین نرود و البته خوشبختانه شورای عالی انقلاب فرهنگی روی این موضوع حساس شده و فعالیت هایی را نیز انجام داده است.

وی در ادامه افزود: واژه مهندسی فرهنگ یکی از واژه هایی است که به کرات مطرح شده است و این سئوال بسیار مطرح است که آیا فرهنگ قابل مهندسی است بله باید گفت که قابل مهندسی است و مهم این است که در این مهندسی فرهنگ چه کنیم که باورهای دینی و انقلابی نیز عمق پیدا کند و به قولی مهندسی فرهنگی شود؛ از همین رو واژه شناسی مهندسی فرهنگی خیلی سخت است.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در ادامه صحبت های خود با اشاره به تاثیرات متقابل فرهنگ و اقتصاد بر روی یکدیگر گفت : زمانی که بحث تاثیرات فرهنگ و اقتصاد مطرح است باید بررسی شود که تا چه اندازه فرهنگ در حوزه اقتصاد می تواند تاثیر داشته باشد و فرهنگ ایرانی و اسلامی تا چه اندازه می تواند حوزه فرهنگ مصرف را تغییر دهد. در واقع چه باید بکنیم که کالای فرهنگی ایرانی کالای با ارزشی باشد و بازار ایرانی پر از کالای ایرانی باشد و اگر این اتفاق بیافتد همان تاثیر اقتصاد بر فرهنگ اتفاق افتاده است .

وی در ادامه افزود : یک اتقاقی که در حوزه فرهنگ در آمریکا و سپس کانادا افتاده این است که بیشترین صادرات آنها صادرات کالاهای فرهنگی است و پس از آن به طور مشخص کشورهای ژاپن و کره آمار صادرات کالاهای فرهنگی را به خود اختصاص داده اند و حال سئوال من به طور مشخص از آقای نهاوندیان به عنوان رئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن این است که سهم اتاق بازرگانی از از خرید و فروش کالاهای فرهنگی ایرانی چیست .

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در توضیح صحبت های خود افزود : تمام شخصیت های محبوب و به نوعی اخلاق محور در انیمیشن های دنیای غرب به دلیل فرهنگسازی که صورت گرفته مورد قبول و محبوب مردم است و گاهی این محبوبیت ها مورد اقبال مردم ایران هم قرار گرفته است ولی متاسفانه با وجود داشتن شخصیت های محبوب در صنعت عروسک سازی و یا انیمیشن ایرانی تولیداتی از این دست برای کودکان و خانواده های ایرانی نداریم .

به عنوان مثال حوزه هنری تهران انیمیشن شکرستان را تولید کرده است و روی آنتن رفت و در سطح وسیعی از این انیمیشن استقبال شد و چندی پیش بخش خصوصی مراجعه کرد و خواست به طور مشارکت عروسک های این انیمیشن را تولید کند و بعد قراردادی به مبلغ 400 میلیون تومان بسته شد و این عروسک ها تولید شد ؛ به دنبال استقبال گسترده از عروسکهای این انیمیشن و فروش بالای آن ، پس از مدتی همان بخش خصوصی که پیش قدم شده بود تا به طور مشارکتی عروسک های را تولید کند اینبار خواست به مبلغ یک میلیارد تومان جق مشارکت در تولید را از حوزه هنری بخرد. بنابراین اگر حمایت بخش اقتصاد در هنر باشد به درستی متوجه خواهیم شد که تعامل فرهنگ و اقتصاد وجود خواهد داشت.

حجت‌الاسلام سید مهدی خاموشی در ادامه صحبت های خود با اشاره به تعریف کالای فرهنگی و گردش مالی در این عرصه افزود : آنچه مسلم است کالای فرهنگی باید تعریف شود. نگاه دولت به بخش فرهنگ نگاه حمایتی است و می خواهیم که حجم اقتصادی و نقدینگی به سمت تولید کالای فرهنگی آید . به عنوان مثال گردش مالی بازی های رایانه ای در جهان بی بدیل است پس تقاضای نخست این است که اتاق بازرگانی برای رغبت مردم و بخش خصوصی برای استقبال و تولید هزینه صرف کند. بخش خصوصی باید پیوند بین اقتصاد و فرهنگ را فراهم کند . از همین رو تاکید دارم که حوزه تولید در درجه نخست باید تعریف شود و دوم اینکه در فضای مجازی هم باید این تعریف به درستی انجام شود .

وی در ادامه افزود : پرداخت به مقوله کتاب در دراز مدت می تواند سودآور باشد به عنوان نمونه چاپ قرآن در ایران سود آور است چون مخاطب و متقاضی دارد و به نوعی سودآور است و حال اینکه هنرهای مرتبط با قرآن که با هیچ جای دنیا قابل مقایسه نیست نیز باید سودآور باشد که خوب روی این مقوله کمتر کار شده است. حوزه رسانه در جهان امروز نرخ دارد و اکر جنگ سرد شکل بگیرد تولید رسانه قیمت پیدا می کند و باید در این بخش هم سرمایه گذاری کرد.

حجت‌الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی درادامه صحبت های خود با اشاره به انواع هنرهای سودآور دیگر گفت : انواع هنرهای دیگر غیر از سینما که تعریف مشخصی از سودآوری دارد مانند تئاتر، موسیقی هنرهای تجسمی از دیگر کالاهای پر فروش هستند به عنوان مثال هنرهای حجمی سالانه در حراج کریستی دبی قیمت بالایی دارد و خوب وقتی این هنر می تواند تا این اندازه پر رونق باشد چرا خود ما این مهم را انجام ندهیم.

وی در پایان صحبت های خود افزود : با زمان بندی درست در حوزه تولید کالاهای فرهنگی باید به جایی برسیم که یارانه از این بخش حذف شود از همین رو از آقای نهاوندیان و اتاق بازرگانی تقاضا دارم که حضور پر رنگی در این عرصه داشته باشد و این جلسه و جشنواره فیلم 100 نقطعه شروعی برای آغاز همکاری و پیوند فرهنگ و اقتصاد است؛ ما در حوزه هنری و سازمان تبلیغات اسلامی فعالیت هایی را آغاز کرده ایم که نیاز به همکاری و پیوند اقتصادی در حال حاضر وجود دارد که البته اگر این همکاری صورت نگیرد فعالیت های ما در این بخش به قوت خود باقی است اما بحث این است که آینده حرف دیگری دارد و باید آینده را دریافت .

پس از پایان صحبت های حجت‌الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ، محمد نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن گفت : به اعتقادمن اصلی ترین مسئله این است که مقوله تقسیم کار در عرصه فرهنگ و اقتصاد باید از بین برود چراکه اصولا جدایی فرهنگ و اقتصاد معنا ندارد چراکه فرهنگ، اقتصاد و سیاست سه وجه از یک حقیقت هستند که اگر بتوانیم اصل فرهنگ را با مفاهیم و پروژه های اقتصادی آشنا کنیم و همچنین اهالی فرهنگ را هم با کارکرد اقتصادی در این عرصه آشنا کنند .

عضو شورای پول و اعتبار در ادامه با اشاره با جشنواره فیلم 100 گفت : جشنواره فیلم 100 ثانیه ای بهانه خوبی است برای آشنایی و پیوند این دو مقوله با یکدیگر، چراکه نمایش فرصت های سرمایه گذاری برای محصولات فرهنگی است و از سوی دیگر باید تشکل های اقتصادی سازندگان محصولات فرهنگی تقویت شود. یک امر مهم در این زمینه توجه به این مطلب است که اگر بخواهیم مبحث سرمایه گذاری بر کالاهای فرهنگی راه بیافتد باید در سیاستگذاری کلی مسائل فرهنگی پر رنگ تر باشد ولی متاسفانه چنین نیست و مقوله فرهنگ کمترین جایگاهی در بین سیاست گذاران دارد.

محمد نهاوندیان در پایان به محتوای فیلم ها و محصولان فرهنگی در پیوند با مقوله اقتصاد کرد و گفت : بحث محتوای محصولات کالاهای فرهنگی باید در راستای اهداف اقتصادی تبیین گردد به عنوان مثال در جشنواره فیلم 100 ، بخش ویژه با عنوان فیلم های 100 ثانیه ای با موضوع جهاد اقتصادی تولید شد که خوب این رویکرد همسو با اهداف اقتصادی است.

لازم به ذکر است در ادامه این نشست حسین ربانی غریبی دبیر جشنواره فیلم 100 ، فاضل نظری رئیس حوزه هنری استان تهران ، اعضای شورای راهبردی هشتمین جشنواره فیلم 100 سخنانی را ارائه کردند و فیلم هایی 100 ثانیه ای با موضوع جهاد اقتصادی برای حاضرین در سالن پخش شد.

کد خبر 1512584

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha