۱ اسفند ۱۳۸۳، ۹:۴۳

از سوي انتشارات نباء منتشر شد

مباحثي در تاريخ و علوم قرآني

مباحثي در تاريخ و علوم قرآني تاليف دكتر مجيد معارف در 400 صفحه و شمارگان 3000 نسخه منتشر شد.

خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : قرآن كريم معجزه بزرگ الهي در ميان انسان ها و عامل هدايت آنان به قله هاي نور و كمال مي باشد. ضرورت دستيابي به مراتب والاي هدايت و شناخت مرزهاي اعجاز كلام الهي انگيزه مهم دانشمندان اسلامي در پژوهش پيرامون كلام الهي از سده هاي نخست نزول قرآن تا به امروز بوده است. تلاش هايي كه علي رغم وجود آثار و تاليفات مهم در حوزه علوم قرآني، در آينده نيز مد نظر قرار گيرد. چرا كه قرآن كتاب خدا تجلي علم بي نهايت الهي است و دستيابي به عمق حقايق آن در گرو تحقيق و تامل دائمي است. كتاب حاضر نيز دربردارنده تحقيقي درباره علوم و معارف قرآني است كه در چهارده فصل تنظيم شده است .

فصل اول : تحليلي درباره وحي و رسالت نبوي است كه علاوه بر معناشناسي وحي از نظر لغوي و اصطلاحي و كاوش پيرامون وحي در آيات قرآن، به بررسي روايات نخستين نزول وحي از ديدگاه شيعه و اهل سنت پرداخته است.

فصل دوم : اين فصل با عنوان نشاني از قرآن به بررسي اجمالي ويژگي هاي قرآن و اهداف نزول آن پرداخته و مفاهيم و اصطلاحاتي چون سوره، آيه، ناسخ و منسوخ، محكم و متشابه، عام و خاص و ... را مورد بررسي قرار مي دهد.

فصل سوم و چهارم : اين دو فصل درباب معجزه و ضرورت آن در شناخت حقانيت پيامبران و نيز ويژگي هاي معجزه و تفاوت هاي آن با سحر و كرامت تاليف شده و پس از آن به بررسي معجزه پيامبر اسلام يعني قرآن و برخي از وجوه اعجاز آن پرداخته است.

فصل پنجم و ششم : اين دو فصل با عنوان معارضه ناپذيري قرآن تنظيم شده كه تحليلي از اقدامات مخالفان در عصر رسول خدا (ص) و طرح شبهات آنان در بشري دانستن كتاب الهي را به دست مي دهد. متناسب با هر شبهه، پاسخ هاي قرآن و نيز موضع گيري نهايي اين كتاب در مقابل اشكال تراشي مشركان ارائه شده است.

فصل هفتم : اين فصل به بررسي اقدامات رسول خدا(ص) در موضوع آموزش قرآن اختصاص يافته و حاوي تلاش ها و نيز پيام هاي آن بزرگوار در موضوع آموزش قرآن است.

فصل هشتم : اين فصل گزارشي از اغراض پاره اي از صحابه از تفسير قرآن پس از رحلت پيامبر(ص) به دست داده و به بررسي علل و انگيزه هاي آنان پرداخته است.

فصل نهم : اين فصل به بررسي تاريخ اختلاف قرآئت قرآن پرداخته است.

فصل دهم : اين فصل با عنوان نگرشي بر فهم تاريخي قرآن به بررسي جامعي از نقش رسول خدا(ص) در مقام آموزش قرائت و تفسير قرآن اقدام نموده و سپس انحرافات به وجود آمده در موضوع تفسير در عهد صحابه و تابعان را گزارش مي كند.

فصل يازدهم : اين فصل به بحث و ويژگي هاي قصه هاي قرآني مي پردازد.

فصل دوازدهم : اين فصل به بررسي جايگاه فرهنگ در آيات قرآن پرداخته و سپس مهمترين عوامل آسيب پذيري را از نظر قرآن مورد شرح و بررسي قرار مي دهد.

فصل سيزدهم : اين فصل با عنوان قرآن و اهل بيت(ع) نخست به توضيح روش قرآن در طرح مباحث تاريخي و نقش اسباب النزول در فهم آيات قرآن پرداخته و سپس با نگاه به جايگاه اهل بيت (ع) در قرآن روي آورده است.

فصل چهاردهم : اين فصل اختصاص به بررسي جايگاه غدير در قرآن و روايات منابع اسلامي دارد. 

کد خبر 151268

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha