به گزارش خبرنگار مهر، افزایش تردد و صعب العبور بودن جاده اردبیل - آستارا بویژه در فصل زمستان طی سالهای گذشته و نبود راه ارتباطی مناسب دیگر که اردبیل را به مرکز کشور متصل کند، مقدمات احداث جاده ای شد که از مسیر خلخال و ارتباط اردبیل به میانه معروف به جاده اردبیل - سرچم راه ارتباطی مساعدتری را فراهم کند.
اما این طرح که می توانست برای شهروندان پس از مدت طولانی نوید مسافرتهای راحت تر به استانهای مرکزی کشور باشد، عملا موجبات دلسردی آنها را فراهم کرده و به عقیده بسیاری از شهروندان افتتاح این پروژه در حد آسفالت ریزی و تونل سازی بوده و این راه هنوز قابل تردد نیست.
این محور کوهستانی و برفگیر هم اکنون از امکانات خدماتی، امدادی و رفاهی از جمله جایگاه سوخت، پایگاههای امدادی، اورژانس جاده ای، مجتمعهای رفاهی، مسجد و... برخوردار نبوده و رانندگانی که وارد این جاده 118 کیلومتری می شوند، به هیچ عنوان امکان توقف در طول مسیر را نخواهند داشت.
چنانچه چند روز پیش رئیس شوراهای حل اختلاف کشور در همایش وقف در اردبیل، با تاکید بر تبیین نقش مسجد در جامعه و اهمیت توسعه و آبادانی آن در جامعه اسلامی، از عدم وجود مسجد در این محور انتقاد کرد و آن را در شان استان ارزش مدار و ولایی اردبیل ندانست.
همین عوامل باعث شده که با وجود امیدواری شهروندان و تبلیغات گسترده در بهره برداری از این پروژه که با حضور رئیس جمهور صورت گرفت، هم اکنون با عدم استقبال رانندگان و مسافران مواجه شده و به لحاظ آمار تردد، این محور درصد کمی از مسافرتهای برون شهری را به خود اختصاص دهد.
سیستم روشنایی رکن اصلی راهها
یکی از رانندگان اردبیلی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به عدم وجود سیستم روشنایی در این جاده اظهار داشت: سیستم روشنایی به دلیل کاهش خطرات احتمالی و اطمینان بخشی به رانندگان امروزه رکن اصلی ساخت جاده ها به شمار می رود، اما ایجاد این محور طی زمان طولانی بدون ایجاد سیستم روشنایی به هیچ عنوان توجیه ندارد.
یاسر آقاجانی همچنین نبود امکانات رفاهی در جاده را یکی از علل کاهش تردد در این جاده برشمرد و افزود: اگر به عنوان مثال یک راننده با باک خالی و یا بنزین کم وارد این جاده شود هیچ پمپ بنزینی برای سوختگیری وجود ندارد و تنها در محورهای میانه یا اردبیل می تواند سوختگیری کند.
وی این انتقادات را نظر بسیاری از شهروندان و به خصوص رانندگان حمل و نقل کالا و مسافر دانست و از بهره برداری شتابزده و فاقد مطالعات لازم در این حوزه ابراز تاسف کرد.
این در حالی است که پیش از این مدیر کل راه و ترابری استان اردبیل با رد ضرورت نصب سیستم روشنایی در محور اردبیل - سرچم این موضوع را صرفا در جاده های مه گیر عنوان کرده و ایجاد سیستم روشنایی در داخل تونلهای ساخته شده در این مسیر را یکی از ویژگیهای این جاده برشمرده بود.
نکات ایمنی لحاظ نشد
علاوه بر مشکلات عدم وجود امکانات رفاهی و خدماتی، مشکلات دیگری از سوی شهروندان و کارشناسان برای این جاده مطرح می شود که می تواند به مراتب قابل توجه باشد از جمله به اعتقاد آنها اصول ایمنی در هنگام ساخت این جاده رعایت نشده است.
این مشکلات در زمان ساخت این جاده نیز مطرح بود و با وجود اینکه مسئولان دخیل بارها اعلام کردند در ساخت این جاده از مشاوران خبره تهران استفاده شده و این محور کاملا ایمن و مطمئن است اما ریزش یکی از تونلها در هنگام ساخت و ریزش در سه نقطه از جاده بر این ابهامات افزود.
عدم استفاده از ضربه گیرها در مسیرهایی که جاده از شانه خاکی ارتفاع زیادی دارد در کنار نبود سیستمهای روشنایی و همچنین احتمال ریزش کوه در برخی از قسمتها و نبود پایگاه های امداد جاده ای باعث شده شهروندان با وجود امیدواری زیاد، جاده صعب العبور اردبیل - آستارا و گردنه سخت گذر حیران را به تردد در این جاده ترجیح دهند.
بیمه مسافران را در جاده سرچم پوشش نمی دهد
راننده یکی از شرکتهای مسافربری اردبیل دغدغه اصلی رانندگان را پس از وقوع حادثه احتمالی و نبود نیروهای امداد و نجات برشمرد و تصریح کرد: در جاده اردبیل - آستارا راننده می داند که حتی اگر حادثه ای رخ دهد، می تواند از پایگاههای امداد و نجات، نیروهای هلال احمر و نیروهای پلیس کمک بگیرد اما در جاده سرچم این امکان وجود ندارد، بنابراین کمتر راننده ای در این جاده تردد می کند.
مظاهری که با خبرنگار مهر گفتگو می کرد، افزود: از طرفی به علت اینکه بیمه مسافران را در این جاده تحت پوشش قرار نمی دهد نه تنها تردد در این جاده برای رانندگان راحتی و آسودگی ندارد، بلکه موجب دردسرهای قانونی هم می شود.
وی با تاکید بر لزوم برقراری امکانات حداقلی برای این جاده عنوان کرد: پروژه ای که 16 سال برای ساخت آن صرف شده و شهروندان برای افتتاح این محور صبر کرده اند انتظار می رود حداقل بتواند نظر شهروندان را بعد از افتتاح جلب کنند.
این نگرانیها در حالی است که استاندار اردبیل دلیل اصلی عدم ایجاد پایگاه امدادی در این محور را بهمن گیر نبودن جاده خلخال عنوان کرد و گفت: در فصل زمستان و در اوقات بارش نیروهای امدادی گوش به زنگ هستند تا در صورت بروز حادثه در جاده حضور یابند.
پایگاه جاده ای ایجاد می شود
سید حسین صابری تصریح کرد: در آینده نزدیک در سه راهی فیروزآباد پایگاه امداد جاده ای به صورت دائمی مستقر خواهد شد.
اما نکته ای که باید به آن پاسخ داده شود این است در حالی که خود مسئولان لزوم پیاده سازی امکانات را احساس کرده و در پروژه های بعدی خود به آن می خواهند بپردازند، چرا پیش از آنکه حادثه ای رخ دهد این مهم محقق نمی شود و آیا لازمه افتتاح پایگاه امداد یا ایمن سازی در جاده سرچم وقوع تصادف و حادثه تلخ برای شهروندان است.
صابری که پیش از این کاهش 30 درصدی ترافیک جاده اردبیل - آستارا را با افتتاح این محور نوید داده بود، یکی از دلایل استقبال رانندگان از این محور را کوتاه شدن مسیر اردبیل - تهران و ایمنی این جاده عنوان کرد اما با گذشت یک ماه از افتتاح پروژه هنوز استقبال قابل توجهی به چشم نمی خورد.
استاندار اردبیل همچنین از چهار بانده کردن مسیر 70 کیلومتری اول جاده اردبیل - خلخال تا شهریور سال آینده خبر داده است.
کیفیت پروژه ها فدای کمیت نشود
بسیاری از شهروندان اردبیلی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به افتتاح برخی پروژه های عمرانی در سطح استان اعتقاد داشتند که صرف افتتاح یک پروژه پاسخگوی نیاز شهروندان نیست، چراکه در بسیاری از موارد مسئولان بیش از کیفیت به کمیت پروژه های افتتاحی خود توجه دارند.
این افراد توقع شهروندان از مسئولان را انجام و پیاده سازی درست طرحها برشمردند و تاکید داشتند تحقق این مهم از سویی نیاز شهروندان را مرتفع کرده و از سویی موجبات افتخار استان در مقابل سایر استانها که روند پیشرفت سریعی نسبت به اردبیل دارند، فراهم می کند.
با وجود اهمیت موضوع در خصوص این گزارش تلاشهای خبرنگار مهر برای درج نظرات مسئولان راه و ترابری و پلیس راهور استان اردبیل بی پاسخ ماند و به نظر می آید صرفا در لحظه افتتاح پروژه هاست که مدیران با فراغ بال خود را مکلف به پاسخگویی می دانند.
..............................
گزارش از ونوس بهنود
نظر شما