به گزارش خبرگزاری مهر، پروفسور فرد دالمییر استاد فلسفه دانشگاه نتردام آمریکا و فیلسوف سیاسی معاصر در گفتگو با نشریه زمان ترکیه در خصوص نسبت اسلام و دموکراسی تصریح کرد: اسلام با دموکراسی مشکلی ندارد و در دموکراسی اسلام میتواند حضور داشته باشد.
به عبارت دیگر اسلام تضادی با دموکراسی ندارد. اما نکته قابل توجه این است که این گزاره را نمی توان در مورد سکولاریسم بیان داشت.
به عبارت دیگر نمی توان میان دموکراسی و سکولاریسم به راحتی موازنه و تعادلی ایجاد کرد. سکولاریسم به طور اساسی به معنای خنثی بودن در مقابل دین است. اما باید توجه داشت که دولت و حکومت اساساً نمی توانند بی طرف باشند.
علت این امر این است که مردم نمی توانند اساساً بی طرف و خنثی باشند. در یک کشور دموکراتیک مردم به دو علت نمیتوانند خنثی باشند. یک دلیل این است که آنها شهروند کشور خود هستند و دیگر اینکه آنکه آنها دارای دین هستند.
آنها ممکن است مسلمان باشند یا مسیحی یا یهودی یا دارای دین دیگر.
اگر دولت و حکومت بخواهد بی طرف باشد در این صورت تنش و چالشی رخ خواهد داد. زیرا از یک سو دموکراسی ایجاب می کند که مردم بتوانند به طور آزادانه مواضع دینی خود را داشته باشند و آزادانه رأی دهند و از سوی دیگر مشی حکومت باید سکولاریسم باشد.
طبیعی است مردم به کسانی رأی خواهند داد که بدانند آنها موافق دین آنها هستند. در واقع این موضوع بخشی از دموکراسی و آزادی مطرح در دموکراسی است.
بر این اساس ایجاد موازنه و تعادل میان دموکراسی و سکولاریسم و جمع آنها بسیار سخت و دشوار است.
نظر شما