به گزارش خبرنگار مهر، وضعیت نابسامان مدارس غیردولتی و نبود نظارتها و برنامه ریزیهای مدون و کاهش حمایتهای متعدد دولتی و بخش خصوصی باعث شده تا کیفیت قربانی اسم و رسم این مدارس شود.
در حال حاضر 120 مجتمع غیردولتی و در مجموع بیش از 320 مدرسه غیردولتی در استان اردبیل فعالیت می کنند که به عقیده کارشناسان نتوانسته اند در طول مدت حیات خود نتایج قابل توجهی در بهبود وضعیت کیفی آموزش و پرورش و یا ارتقاء سطح علمی دانش آموزان استان داشته باشند.
در این میان دست اندکاران این مدارس نظر متفاوتی داشته و معتقدند سایر مدارس دولتی و نیمه دولیت با جذب دانش آموزان نخبه و با استعداد دانش آموزان متوسط و ضعیف را برای آنها باقی گذاشته اند.
با وجود اینکه اختصاص امکانات بیشتر با دریافت هزینه های بالاتر می تواند زمینه مساعدی برای تربیت علمی دانش آموزان حتی گروه هایی که از نظر تحصیلی ضعیف هستند باشد مسئولان آموزشی استان و مدیران مدارس غیر انتفاعی این مهم را کافی ندانسته و مدارس خاص دیگر را رقبای جدی خود می دانند.
غیر دولتی در رده آخر طبقه بندی مدارس کشور
رئیس شورای هماهنگی موسسان مدارس غیردولتی استان اردبیل با بیان اینکه طبقه بندی مدارس به ترتیب اهمیت علمی تیزهوشان، نمونه دولتی، هیئت امنایی و در آخرین رده مدارس غیردولتی است، علت نبود چهره های کنکوری و المپیادی در مدارس غیردولتی را جذب دانش آموزان ضعیف به این مدارس دانست.
رحمت الله ایرانی جمع در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در حالی که خود این مدارس مامنی برای دانش آموزان ضعیف شده وقتی شرایط رقابت مساوی نباشد نباید انتظار ظهور چهره های علمی از این مدارس را داشت.
وی با انتقاد از نحوه گزینش دانش آموزان برای مدارس تیزهوشان تصریح کرد: قبلا در مقاطع ورودی راهنمایی و دبیرستان آزمون تیزهوشان برگزار می شد اما از سال گذشته از پایه دوم ابتدایی گزینش انجام می شود که باعث شده دانش آموزان خوب ما وارد مدارس دیگر شوند.
ایرانی جمع افزود: با توجه به حمایتهای دولتی از این مدارس که مشابه آن در مدارس غیردولتی دیده نمی شود امکانات بیشتر با شهریه کمتر باعث ترغیب دانش آموز به حضور در این مدارس می شود و باید اذعان داشت که مدارس موازی نه در جهت تقویت مدارس غیردولتی بلکه در جهت تضعیف آن است.
با وجود اینکه مدارس غیردولتی با برگزاری کلاسهای فوق برنامه و دریافت شهریه های گزاف برای این کلاسها وعده های پر زرق و برقی را به دانش آموز و والدین می دهند، ضعفهای عمده در تربیت آموزشی به علت حضور دانش آموزان ضعیف شاید استدلالی باشد که از سوی عده بسیاری پذیرفته نشود.
فوق برنامه های مدارس سراب آموزشی است
طبق اظهارات یکی از والدین فوق برنامه های مدارس در بسیاری از موارد به دلیل نبود برنامه ریزی مناسب و چشم انداز مشخص به سراب آموزشی تبدیل شده است.
سمیه احدزاده با انتقاد از هزینه های گزاف دریافتی برای فوق برنامه ها در مدارس غیردولتی تصریح کرد: والدین درقبال هزینه پرداختی خود انتظار بازده دارند که دیده می شود در بسیاری از مدارس تلاش کادر مدرسه فقط برای جذب هزینه و برگزاری کلاسها با کیفیت اندک است.
به گفته وی دریافت هزینه برای شهریه نیز در برخی موارد با اضافه کردن فوق برنامه ها با مبالغ بیشتری صورت می گیرد.
در حالی که والدین و دانش آموزان از نحوه دریافت هزینه های خود گله دارند مسئولان امر با رد انتقادات وارده معتقدند روال دریافت هزینه کاملا مشخص است و تخلفی صورت نمی گیرد.
تخلفات موردی است
مدیر کل آموزش و پرورش استان اردبیل در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در خصوص عدم برخورد با متخلفین مدارس غیردولتی با وجود گلایه والدین و دانش آموزان گفت: تخلفات موردی بوده و روال دریافت شهریه کاملا مشخص است.
احمد محمود زاده تصریح کرد: هرچند در فوق برنامه ها ممکن است تخلفاتی صورت بگیرد، اما در صورت گزارش از تخلف و یا احراز نتیجه از نظارتها با شخص خاطی برخورد می شود.
وی در مورد جذب نیروهای مامور به عنوان معلم در مدارس غیردولتی گفت: با توجه به اینکه مدارس غیردولتی می توانند فقط مدیر و معاون مدرسه را از نیروهای مامور استفاده کنند در صورت تائید تخلف به موضوع رسیدگی می شود.
اظهارات مدیر کل آموزش و پرورش استان در حالی است که به عقیده برخی از مدیران مدارس غیردولتی با وجود مشخص بودن روال دریافت شهریه و همچنین جذب نیرو، تخلفاتی در مدارس غیردولتی دیگر اتفاق می افتد که در سکوت و بی توجهی مسئولان پنهان و راکد می ماند.
تعطیلی پنج مدرسه غیردولتی به دلیل عدم حمایت
هرچند به نظر می آید که مدارس غیردولتی از تجهیزات خوب و حتی برتری از مدارس دولتی برخوردارند نظرات دانش آموزان مشغول به تحصیل در این مدارس حاکی از آن است که این موضوع صحت ندارد.
محمود زاده در توضیح عدم حمایت آموزش و پرورش از تجهیز مدارس غیردولتی گفت: حمایتها انجام می شود اما باید گفت هیچ وقت برای تجهیز 100 درصدی به دانش آموزان قولی نمی دهیم.
به گفته مدیرکل آموزش و پرورش استان اردبیل حمایت از مدارس غیردولتی در سه غالب کلی اختصاص وام، واگذاری زمین و کمک تجهیزاتی بر اساس عملکرد مدارس انجام می شود.
رئیس شورای هماهنگی موسسان مدارس غیردولتی استان نظر دیگری داشته و معتقد است در 10 سال گذشته کمکهای دولتی به تدریج از مدارس غیردولتی کاهش یافته است.
ایرانی جمع واگذاری زمین به موسسان را رد کرد و گفت: مدیران بیش از همه می دانند که بسیاری از مدارس غیردولتی در ساختمانهای استیجاری سکونت دارند و نه زمین و نه وام داده نمی شود و مدارس در صورت عدم برخورداری از درآمد مناسب نمی توانند تجهیزات خود را بهبود بخشند.
وی با انتقاد از نحوه نگرش عمومی به مدارس غیردولتی تصریح کرد: نظر عموم بر این است که مدیران مدارس غیردولتی سودهای کلان می برند و در حالی که در سال گذشته فقط در ناحیه یک آموزش و پرورش اردبیل پنج مدرسه غیردولتی به خاطر مشکلات مالی تعطیل شد و صدمات کاهش فضاهای آموزشی را دانش آموزان متحمل می شوند.
بررسی واگذاری زمین به مدارس غیردولتی گواه آن است که نه تنها واگذاریها صورت نمی گیرد بلکه بر اساس ماده 100 قانون واگذاری که در اقساط طولانی مدت با پیش پرداخت جزئی از سوی موسس مدرسه زمین واگذار می شود نیز برخورد نمی شود.
انتقاد از توزیع ناعادلانه شیر در مدارس
ایرانی جمع همچنین با یادآوری برخی طرحهای حمایتی سازمان عنوان کرد: تخفیف شهریه برای فرهنگیان و طرح رافع برای ثبت نام دانش آموزان فاقد سرپرست از جمله طرحهایی بود که تا سال گذشته اجرا می شد اما امسال اجرای آن به بهانه نبود اعتبارات متوقف شده است.
وی با انتقاد از طرح توزیع شیر در مدارس استان تصریح کرد: جای بسی تعجب است که وقتی برخی مدارس در دو روز گذشته شیر دریافت کرده اند مسئولان چطور ادعای توزیع از چند ماه قبل را دارند.
رئیس شورای هماهنگی موسسان مدارس غیر انتفاعی استان افزود: بارها در جلسات مختلف از نحوه توزیع ناعادلانه شیر اعتراض کتبی و شفاهی خود را به گوش مسئولان آموزش و پرورش رسانده ایم که متاسفانه جواب قانع کننده ای در مورد تاخیز توزیع به ما ندادند.
وی توزیع 70 وعده غذایی شیر را نامناسب خواند و یادآور شد: هدف از اجرای این طرح تامین بخشی از مواد مغذی مانند کلسیم، آهن و فسفر برای سلامت جسمی دانش آموزان است که بی شک 70 وعده کفایت نمی کند.
مدارس غیردولتی از اعتبارات طرح سباح سهمی ندارند
ایرانی جمع با اشاره به طرح "سباح" برای آموزش شنا گفت: اعتبار اجرای این طرح به دلیل عدم تامین منابع مالی از سال گذشته به مدارس غیردولتی پرداخت نشده اما نبود اعتبارات دلیل قابل قبولی نیست و مسئولان در این خصوص باید توضیحات قانع کننده ای را بدهند.
وی نحوه برگزاری این طرح را نیز نامناسب خواند و گفت: با وجود اعتراض والدین در برگزاری این طرح در فصول سرد سال و ابلاغ این اعتراض به آموزش و پرورش هیچ تغییری در نحوه برگزاری این طرح صورت نگرفته است.
مدیر کل آموزش و پرورش استان در پاسخ یه انتقادهای وارده از سوی مدیران مدارس غیردولتی گفت: هیچ اعتباری از سوی آموزش و پرورش برای اجرای طرح سباح به مدارس غیردولتی پرداخت نخواهد شد.
محمود زاده افزود: این طرح وزارتخانه ای است و از سوی وزرات آموزش و پرورش اعتباری داده نمی شود و در مورد نحوه برگزاری این طرح نیز شکایتی مطرح نشده و انتقادات وارده قابل قبول نیست.
اظهارات متناقض مسئولان در حالی بیان می شود که مدارس غیردولتی از سویی در هجمه مشکلات مالی و از سویی بی توجهی نهادهای مسئول در برخی موارد از کیفیت و کمییت خدمات خود کاسته و نهایتا بار سنگین مشکلات موجود را به دانش آموز تحمیل می کنند.
..............................
گزارش از ونوس بهنود
نظر شما