رضا برجی؛ مستندساز ضمن بیان این مطلب در سالگرد شهادت سید شهیدان اهل قلم، به نوع نگاه شهید آوینی به سینما اشاره کرد و در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: یکی از خصوصیات شهید آوینی در فیلمسازی آشنایی کامل او به فلسفه شرق و غرب و عرفان نظری بود. از سوی دیگر سوار بر تکنیک سینما بود و تکنیک را در جهت اهداف و نگاه خود به پیرامون به کار می گفت. در سایه این دانش و آمیختن آن با فلسفه و عرفان بود که از او آوینی ساخت و حاصل این شناخت ماندگارشدن مستندهای اشراق بود.
وی در ادامه افزود: به اعتقاد من شهید آوینی در سینمای ایران ظرفی از تصویر و فلسفه که بیشتر طرح بیان فلسفه ملاصدرا بود را ساخت. ولی متاسفانه آنچه که بیان کرده بود فرصت بزرگ شدن پیدا نکرد، از همین رو برای شناخت بیشتر شهید آوینی در درجه نخست باید دیدگاه او به جهان هستی و در ادامه سینما را دریافت.
این مستندساز با اشاره به این مطلب که اندیشه آوینی فرصت دیده شدن پیدا نکرد گفت: مرتضی آوینی دیدگاه انسانی به دنیا داشت و این نگاه را نیز تا اندازه ای در سینما جاری کرد ولی متاسفانه فرصت بزرگ شدن پیدا نکرد به همین دلیل معتقدم که اندیشه های آوینی باید دوباره بازخوانی شود.
برجی در ادامه افزود: اما آنچه امروز دل مرا به درد می آورد این است که شاهدم عده ای به شهید آوینی با نگاه قدسی می نگرند البته در وارسته بودن آوینی شکی نیست اما بپذیریم که این شهید اهل قلم یک انسان عادی بوده است و از دل جامعه ایرانی با همه عقاید مذهبی که وجود دارد بیرون آمده است و در مسیر درستی قدم برداشته است. ولی متاسفانه عده ای شهید مرتضی آوینی را آنگونه که دوست دارند مطرح می کنند. این در حالی است که باید آوینی را همانگونه که بود مطرح کنیم.
وی در ادامه صحبت های خود با اشاره به دیدگاه شهید آوینی به هنرهای اسلامی گفت این سید اهل قلم معتقد بود که سینمای اسلامی وجود ندارد اما می توان مسائل مطرح در مباحث دینی را به عنوان سینمای دینی مطرح کرد اما در سایر هنرها مفهوم اسلام به درستی دیده می شود.
برجی در پایان افزود: به اعتقاد آوینی نسبت هنری بودن مقوله سینما نسبت به سایر هنرهای دیگر به حق دور تر است و به طبع به باطل نزدیک تر است.سینما از نگاه آوینی به دلیل اینکه الگو قرار می گیرد باید تزکیه شود تا ناروایی هایی که در پیکره این هنر وجود دارد از بین رود.
نظر شما