به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، در ادامه جلسه روز سه شنبه نمایندگان دو فوریت طرح اصلاح ماده 197 آیین نامه داخلی و الحاق دو تبصره به آن را با 138 رای موافق، 31 رای مخالف، 13 رای ممتنع از مجموع 201 نماینده حاضر در مجلس به تصویب رساندند.
علی مطهری پیشنهاد دهنده این طرح بود.
مطهری با بیان اینکه تجربه اخیر سئوال از رئیس جمهور نقاط ضعف این ماده را برای نمایندگان آشکار کرد، گفت: جلسه سئوال از رئیس جمهور باعث تنویر افکار عمومی شده و ظرفیت مردم سالاری دینی در نظام اسلامی را به همگان نشان داد اما محدودیت آیین نامه باعث شد سئوالات نمایندگان مبهم باقی بماند و نظرات نمایندگان پس از رئیس جمهور در قالب تذکر بیان شود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در خصوص دو فوریت این طرح گفت: اصلاح این ماده آیین نامه باید در مجلس فعلی انجام شود چون نمایندگان با تمام وجود نقاط ضعف آیین نامه در مورد طرح سئوال از رئیس جمهور را احساس کردند.
وی با برشمردن نقاط ضعف آیین نامه داخلی در خصوص سئوال از رئیس جمهور گفت: اولا مدت زمان طرح سئوال از رئیس جمهور بسیار کم است ثانیا متن آیین نامه صراحت دارد که تنها یک نفر از سئوال کنندگان می توانند در جلسه طرح سئوال صحبت کنند که این امر عادلانه نیست.
مطهری افزود: اشکال سوم این ماده آیین نامه این است که سئوال کنندگان فقط می توانند یک نوبت صحبت کنند که این مورد به طراحان سئوال امکان صحبت درباره ابهامات پاسخ های رئیس جمهور را نمی دهد.
طراح سئوال از رئیس جمهور در خصوص اشکال چهارم ماده 197 آیین نامه داخلی مجلس گفت: بر اساس آیین نامه امکان رای گیری و اظهارنظر مجلس در خصوص پاسخ های رئیس جمهور وجود ندارد به همین دلیل در اصلاحیه جدید پیش بینی شده که برای هر سئوال نمایندگان از رئیس جمهور به صورت جداگانه رای گیری شود و در صورت قانع نشدن نمایندگان سئوالات به قوه قضائیه ارسال شود.
وی افزود: در صورتی که تعداد سئوالاتی که نمایندگان از آن قانع نشدند به 6 سئوال برسد طبق این اصلاحیه می توان استیضاح رئیس جمهور را بر اساس قانون اساسی مطرح کرد.
نماینده مخالف: اقتدار رئیس جمهور زیر سئوال می رود
در ادامه اسدالله عباسی نماینده مردم رودسر در مجلس شورای اسلامی در مخالفت با این طرح گفت: انگیزه های سیاسی علت اصلی بررسی فوریت این طرح در صحن علنی مجلس است.
وی با تاکید بر اینکه طرح ها و لوایح مهم تری در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار دارد، گفت: به خاطر سئوالی که در اواخر سال 90 از رئیس جمهور شد این طرح را عده ای از نمایندگان مطرح کردند و این نمایندگان از مطرح کردن این طرح انگیزه های انتخاباتی در آستانه دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی دارند.
عباسی افزود: طراحان این طرح با تصویب آن از هفته آینده دوباره امضا جمع می کنند تا طرح جدید برای سئوال از رئیس جمهور را برنامه ریزی کنند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس تاکید کرد: رئیس جمهور را مردم انتخاب می کنند و از مجلس رای اعتماد نمی گیرد که نمایندگان بخواهند رای اعتماد خود را از او پس بگیرند، با تصویب این طرح اقتدار رئیس جمهور زیر سئوال می رود.
عباسی با تاکید بر اینکه هیئت حل اختلاف موظف به حل اختلافات دولت و مجلس است، گفت: با تصویب این طرح قدرت مجلس افزایش می یابد و گامی در راستای تبدیل نظام ریاست جمهوری به نظام پارلمانی است.
اصلاح شیوه سئوال از رئیس جمهور باید در مجلس هشتم انجام شود
در ادامه محمد دهقان بااعلام موافقت با دو فوریت این طرح گفت: این طرح کاملا شفاف است . در گذشته سئوال از وزیران و رئیس جمهور همین روشی را داشت که امروز سئوال از رئیس جمهور دارد اما با اصلاح آیین نامه سئوال از وزیران ساز و کار جدیدی را در پیش گرفت اما چون سئوال از رئیس جمهور امری متروکه بود تدوین کنندگان طرح اصلاح آیین نامه به آن توجه نکردند.
وی با تاکید بر اینکه آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در بررسی طرح سئوال از رئیس جمهور اشکالات و خسارات واقعی دارد، گفت: چند وقت پیش سئوال از رئیس جمهور در صحن علنی مجلس مطرح شد که بر اساس آیین نامه طراح سئوال یک ربع و رئیس جمهور یک ساعت صحبت کرد اما به خاطر ابهامات موجود در آیین نامه نمایندگان پس از خروج رئیس جمهور از صحن علنی مجلس به مدت یک ساعت به بیان تذکرات خود پرداختند.
نماینده چناران و طرقبه در مجلس شورای اسلامی افزود: این اصلاح آیین نامه به اقتدار رئیس جمهور ضربه نمی زند و به برپایی نظام پارلمانی منجر نمی شود، گفت: سئوال از رئیس جمهور در قانون اساسی وجود دارد و ما با اصلاح آیین نامه داخلی می خواهیم ساز و کار بررسی آن را اصلاح کنیم.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در خصوص فوریت بررسی این طرح گفت: ناکارآمدی آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در بررسی طرح سئوال از رئیس جمهور برای نمایندگان مجلس هشتم کاملا ملموس شده است .
وی افزود: اتفاقات پایان اسفندماه نمایانگر ناکارآمدی آیین نامه مجلس بود. یک ماه و نیم بیشتر از عمر مجلس باقی نمانده و در همین دوره بهتر می توان درباره آیین نامه در نحوه سئوال از رئیس جمهور اصلاحاتی را مطرح کرد.
دهقان با تاکید بر اینکه یکی از راههای تعامل دولت و مجلس استفاده از راهکارهای قانونی است، ادامه داد: قانون اساسی به صراحت آورده که می توان تخلفات رئیس جمهور را به دیوان عالی کشور به عنوان مرجع صالح رسیدگی ارجاع داد بنابراین پیشنهاد اصلاحیه نمایندگان در خصوص ارائه سئوالات به قوه قضائیه کاملا قانونی است.
اخطار قانون اساسی: شیوه جدید برای استیضاح ابداع نکنیم
در ادامه حسین نقوی با اعلام اخطار قانون اساسی گفت: این اصلاحیه نمایندگان روش جدیدی برای استیضاح رئیس جمهور است که با قانون اساسی در تضاد است.
محمد رضا باهنر که ریاست جلسه امروز را برعهده داشت با تاکید بر اینکه فعلا فوریت این طرح مطرح است، گفت: اخطار شما به مواد طرح است که در آینده بررسی می شود.
همچنین مهدی کوچک زاده نماینده مردم تهران نیز با اعلام اخطار قانون اساسی گفت: بر اساس قانون اساسی لازمه استیضاح رئیس جمهور موافقت اکثریت دو سوم نمایندگان است.
وی ادامه داد: طرح دوفوریتی مذکور یک راه فرعی است که با نیمی از نمایندگان می توان رئیس جمهور را استیضاح کرد.
کوچک زاده در واکنش به نمایندگانی که در جریان صحبتهای وی با فریادهای دو دو ( شماره اعلام مخالفت در رای گیری الکترونیکی) مخالفت خود را ابراز می داشتند گفت: آقایانی که ادب را رعایت نمی کنند اجازه دهند صحبت کنیم و خطاب به رئیس جلسه گفت: شما موظف هستید به کسانی که دو دو می کنند تذکر دهید.
محمد رضا باهنر در پاسخ به تذکر کوچک زاده گفت: دوستان می گویند شما اصل 89 را اشتباه قرائت می کنید، با موافقت یک سوم نمایندگان می توان استیضاح رئیس جمهور را خواستار شد.
کوچک زاده در ادامه اخطار خود گفت: در همین سئوال اخیر دوستان از رئیس جمهور نمایندگان قانع نشدند که چرا رئیس دفتر رئیس جمهور به مکتب ایرانی قائل است، این امر چه ربطی به رئیس جمهور دارد.
محمد رضا باهنر که ریاست جلسه را برعهده داشت گفت: ما نمی خواهیم وارد جزئیات مواد شویم فعلا دوفوریت طرح بررسی می شود.
وی افزود: در اصلاحیه ای که نمایندگان مطرح کردند قید شده که تمامی مفاد اصل 89 قانون اساسی برای استیضاح رئیس جمهور لحاظ می شود.
طراح اصلاح آیین نامه: اصلاح آیین نامه ربطی به انتخابات ندارد
در ادامه مصطفی کواکبیان نماینده سمنان که در انتخابات از راهیابی به مجلس نهم باز مانده است، با اعلام اخطاری در واکنش به اظهارات اسدالله عباسی گفت: آقای عباسی معتقد بودند این طرح برای انتخابات دور دوم مجلس مطرح شده است این امر توهینی به 40 امضا کننده طرح اصلاح آیین نامه در خصوص بررسی طرح سئوال از رئیس جمهور است.
وی تاکید کرد: بحث ما اصلاح آیین نامه است و ربطی به انتخابات ندارد.
محمد رضا باهنر در پاسخ به کواکبیان گفت: آقای عباسی جمله خوبی نفرمودند.
همچنین بهمن محمدی نماینده مردم فریدن در مخالفت با فوریت این طرح گفت: بررسی این طرح با توجه به وضعیت کشور فوریتی ندارد.
طرح مجدد سئوال از رئیس جمهور بسیار بعید است
علاوه براین غلامرضا مصباحی مقدم رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی و یکی از طراحان این طرح در حمایت از این اصلاحیه گفت: تجربه اخیر سئوال از رئیس جمهور ضعف قانون را به ما نشان داد. با این اصلاحیه قصد رفع این ضعف قانونی را داریم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: طرح اصلاحیه آیین نامه تنها ناظر به این دوره مجلس و ریاست جمهوری نیست .
وی تاکید کرد: ما با تجربه ای که در بررسی سئوال از رئیس جمهور و توهین سخیفی که در آن جلسه به مجلس شد به این نتیجه رسیدیم که باید آیین نامه داخلی مجلس اصلاح شود.
مصباحی مقدم افزود: بسیار بعید است که تا پایان این دوره دوباره طرحی برای سئوال از رئیس جمهور آماده شود.
وی ادامه داد: مجلس هشتم در اواخر دوره قرار دارد و از پختگی لازم برای اصلاح آیین نامه برخودار است.
در پایان نمایندگان با دو فوریت طرح اصلاح آیین نامه در خصوص بررسی طرح سئوال از رئیس جمهور در صحن علنی مجلس موافقت کردند.
در پایان نمایندگان با دو فوریت طرح اصلاح آیین نامه در خصوص بررسی طرح سئوال از رئیس جمهور در صحن علنی مجلس موافقت کردند.
نظر شما