مقامات آمريكائي و تحليلگران سياست خارجي بر اين عقيده هستند: با توجه به اينكه در سالهاي اخير نفوذ آمريكا بر روسيه روبه ضعف نهاده است ، ترس و واهمه اي وجود دارد مبني بر اينكه انتقاد علني از پوتين مي تواند نتيجه معكوس داشته باشد و به كينه دامن زند.
بوش و پوتين رئيس جمهور روسيه پنجشنبه 24 فوريه در براتيسلاوا پايتخت اسلواكي با هم ديدار خواهند كرد و انتظار مي رود كه آنها در اين ديدار مسائل مختلف از جمله جنگ عليه تروريسم، برنامه هاي هسته اي ايران و كره شمالي و ديدگاههاي آمريكا در باره دموكراسي در روسيه با همديگر به تبادل نظر بپردازند.
هفته گذشته سناتور جمهوريخواه "ريچارد لوگار" رئيس كميته روابط خارجي سنا از ايالت اينديانا و" جوزف بايدن" سناتور اهل دلاوير، از بوش خواستند تا سياست سخت تري در مقابل روسيه بكار گيرد.
لوگار از بوش خواست تا در گفتگوهاي خود با پوتين سه مساله دموكراسي، حقوق بشر و حكومت قانون را در اولويت قرار دهد.
لازم به ذكر است كه بعضي از جريانات در آمريكا اخيراً سعي كرده اند تا فشار آن كشور را بر روسيه بيشتر كنند و در همين
راستا چندي پيش كاندوليزا رايس وزير امور خارجه آمريكا تاكيد كرد گام هايي كه روسيه براي ايجاد اصلاحات دموكراتيك برمي دارد بسيار كند است.
وزير امور خارجه آمريكا پيش از ديدارش با سرگئي لاوروف همتاي روسي خود در يك ضيافت كاري ، ضمن ابراز نگراني از روند كند اصلاحات دموكراتيك در روسيه تاكيد كرد كه آمريكا به رغم نظارت بر موقعيت داخلي روسيه بدنبال قرار دادن تحريم بزرگي عليه مسكو نيست.
وي همچنين در مصاحبه اي جداگانه با اينترفكس گفت:" موقعيت و وضعيت كنوني جامعه روسيه براي ما نگران كننده است. عميق شدن روابط در ارزشهاي عمومي نيازمند پايه گذاري يك توسعه دموكراسي در روسيه است."
اين انتقادها باعث رنجش و ناراحتي روس ها شد بطوريكه سرگئي ايوانف وزير دفاع روسيه با لحني نسبتاً گلايه آميز گفت: روسيه از اينكه غرب مرتب در خصوص دموكراسي در آن كشور صحبت مي كند به ستوه آمده است.
ايوانف گفت كه كشورش صادقانه مايل است طي نشستي با ايالات متحده در ماه جاري اين مساله را مورد بررسي قرار دهد.
وي كه در جمع خبرنگاران در كنفرانس بين المللي امنيت در مونيخ آلمان صحبت مي كرد گفت: ما در خصوص هر مساله اي آماده بحث با ايالات متحده هستيم و نه تنها به آنها پاسخ هائي مي دهيم بلكه از آمريكا سؤالهائي هم خواهيم پرسيد.
گفتني است كه روابط روسيه با آمريكا با شروع دوره دوم رياست جمهوري بوش وارد مرحله جديدي شده است و اين مساله با اظهار نظر بوش پيش از مراسم تحليف خود در گفتگو با تلويزيون اي بي سي مشخص شد .
وي گفت: پوتين بايد بفهمد كه ارزش هاي غرب براي آينده كشورش حساس است و مي خواهد با پوتين درباره برخي مسائل خاص گفتگو كند.
همچنين بعضي از تحليلگران بر اين باورند كه آمريكا سعي دارد با استفاده از حربه هائي همچون دموكراسي حقوق بشر و حكومت قانون، بطور مستقيم روسيه را در خصوص همكاري هايش در حوزه برنامه هاي هسته اي با ايران، تحت فشار قرار دهد.
نظر شما