موضوع سپر موشکی آمریکا در چند سال گذشته به یکی از موضوعات بحث بر انگیز میان دو کشور تبدیل شده و تنش در روابط واشنگتن-مسکو را به همراه داشته است.
بیش از 200 نفر از 50 کشور جهان نیز پنجشنبه گذشته در کنفرانس دو روزه سپر موشکی اروپا در مسکو برای بررسی امنیت موشکی قاره اروپا گردهم آمدند. اما دورنمای مبهمی در خصوص دستیابی به توافقی در این زمینه دیده می شود.
"دیمیتری روگوزین" معاون نخست وزیر روسیه روز گذشته در بازدید از شرکت "ماشینوستروینیا ان پی او" روسیه اعلام کرد: روسیه اجازه استقرار سپر موشکی این سازمان را در اروپا نمی دهد زیرا توازن استراتژیک را به هم می زند.
وی تاکید کرد: هیچ کشوری این اجازه را ندارد که سپر دفاع موشکی را برای احساس مصونیت خود ایجاد کند.
"آناتولی آنتونوف" معاون وزیر دفاع روسیه نیز روز گذشته در گفتگو با خبرنگاران در مسکو پس از بازدید گروهی از شرکت کنندگان در کنفرانس سپر موشکی اروپا از ایستگاه ردیابی موشکی "Don-2NP " در منطقه "سوفرینو" از آمادگی کشورش برای همکاری با ناتو درباره این سامانه موشکی خبر داد.
وی پیشنهاد روسیه را برای استفاده از این ایستگاه به عنوان بخشی از یک توافق با ناتو درباره سپر دفاع موشکی ناتو برای مقابله با موشک های میان و دوربرد مطرح کرد.
آنتونوف با اشاره به اینکه هنوز مذاکره ای در این باره صورت نگرفته است، گفت: روسیه نمایندگان خارجی را به مسکو برای بازدید از این این ایستگاه ردیابی موشکی دعوت کرده تا ثابت کند که روسیه هر اقدامی را برای همکاری دفاع موشکی انجام می دهد.
وی افزود: سامانه دفاع موشکی ناتو یکی از تنش زا ترین موضوعات در روابط اخیر واشنگتن-مسکو بوده است که روسیه و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی هنوز نتوانسته اند به توافقی در این زمینه دست یابند.
"الکساندر لوکشوینچ" سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرد که شرکت کنندگان نشست آتی ناتو در شیکاگو باید در جریان سیگنال های روسیه در خصوص این سامانه دفاع موشکی قرار گیرند.
پیشنهاد روسیه درحالیست که آمریکا و ناتو در دو سال اخیر این پیشنهاد را رد کرده و تاکید کرده اند که در پی استقرار این سامانه پدافند موشکی بدون همکاری روسیه هستند.
درحالیکه روسیه این سامانه را تهدیدی برای امنیت خود می داند، "ولادیمیر لیاپوروف" فرمانده نیروهای دفاع ضد موشکی روسیه با اشاره به قابلیت های سامانه دفاع ضد موشکی این کشور گفت که این سامانه توانایی شناسایی، خنثی کردن و رهگیری موشک هایی را دارد که اتحادیه اروپا را مورد هدف قرار داده اند.
آمریکا در ژانویه 2007 به لهستان و جمهوری چک پیشنهاد داد تا یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل 10موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری در خاک جمهوری چک مستقر کند که این مسئله با مخالفت روسیه روبرو شد. این پیشنهاد همزمان با حاکمیت نومحافظه کاران به رهبری جرج بوش در آمریکا و ولادیمیر پوتین محافظه کار در روسیه بود.
به تدریج مسئله استقرار این سامانه در جمهوری چک و لهستان با موانعی روبرو شد و آمریکا رومانی را جایگزین این دو کشور کرد و اخیرا قراردادی نیز با این کشور امضا کرد.
همچنین ترکیه از دیگر کشورهایی است که کاخ سفید با این کشور برای استقرار اجزایی از سامانه موشکی در خاک آن به توافقاتی رسیده و قرار است این سامانه در "مالاتیا" مستقر شود.
آمریکا هدف از استقرار این سامانه را به زعم خود، مقابله با تهدید کشورهایی همچون ایران اعلام کرده، اما روسیه ضمن رد توجیهات آمریکا در این باره، بر این نکته تاکید دارد که تهران فاقد چنان توان موشکی است که بتواند منافع واشنگتن را هدف قرار دهد.
نظر شما