به گزارش خبرنگار مهر، دکتر شهین یاراحمدی روز دوشنبه در نشست خبری روز جهانی تیروئید که در محل ساختمان شماره 2 وزارت بهداشت برگزار شد، به برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان کشور اشاره کرد و گفت: به دنبال اجرای برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید در سه تا پنج روز اول تولد نوزاد از پاشنه پای او نمونه خون گرفته میشود. این برنامه تاکنون موفقیتهای زیادی به دنبال داشته است.
وی با بیان اینکه میزان ید در مواد غذایی بسیار ناچیز است، ادامه داد: به دلیل فقر ید در آب و خاک، مواد غذایی از ید بهرهای نبردهاند بر این اساس لازم است یک ماده غذایی با ید غنی سازی شود. به دنبال برنامه غربالگری کم کاری تیروئید، سالانه حدود 2 هزار و 500 بیمار تشخیص داده میشوند. اگر این افراد شناسایی نمیشدند سالانه حدود 100 هزار نمره از ضریب هوشی جامعه کم میشد. بر این اساس با اجرای این برنامه سالانه حدود 100 هزار نمره به ضریب هوشی جامعه افزوده میشود.
یار احمدی ادامه داد: در زمینه برنامه غربالگری کم کاری تیروئید اگر یک تومان خرج شود حداقل 22 تومان سود به دنبال دارد. بر این اساس اجرای این برنامه از لحاظ اقتصاد پزشکی بسیار مقرون به صرفه است.
وی با تاکید بر آنکه لازم است والدین در سه تا پنج روز اول تولد نوزاد، او را برای انجام غربالگری کم کاری تیروئید به مراکز درمانی دولتی مراجعه کنند، ادامه داد: حتما لازم است والدین نوزادان را 72 ساعت پس از تولد برای نمونه گیری خون از پاشنه پا که اقدامی بسیار بی خطر است به مراکز بهداشتی درمانی ببرند. متاسفانه در شهرهای بزرگ و از جمله در تهران بخش خصوصی نیز این اقدام را انجام میدهد اما پیگیریهای بعدی در این زمینه صورت نمیگیرد و اگر نوزاد مربوطه بیمار باشد ممکن است پیگیری شود. اقدام مراکز آزمایشگاهی خصوصی به نمونه گیری کم کاری تیروئید از پاشنه پای نوزادان از نظر وزارت بهداشت غیرقانونی است اما تبلیغات سبب میشود که مردم تصور کنند بخش خصوصی این اقدام را بهتر انجام میدهد.
کارشناس مسئول اداره غدد متابولیک وزارت بهداشت گفت: برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان کشور سالانه بین سه تا چهار میلیارد تومان هزینه به دنبال دارد. در مقایسه ضریب هوشی بیمارانی که تحت درمان قرار گرفتهاند با کودکان و نوزادان همجنس و هم سال خود نشان داد که به دنبال اقدامات درمانی انجام شده بر این نوزادان، خوشبختانه ضریب هوشی آنها کاملا حفظ شده است.
وی به مادرانی که از داروهای مرتبط با کم کاری تیروئید مانند لووتیروکسین استفاده میکنند، توصیه کرد که در زمان بارداری این دارو نباید قطع شود بلکه فاصله کنترل مادر توسط پزشک باید کوتاه تر شود. تغذیه مادر باردار در مورد ید بسیار اهمیت دارد. در مجموع مصرف کافی ید در زنان باردار به ویژه در سه ماهگی اول بارداری باید مورد توجه قرار گیرد.
نظر شما