۲۳ خرداد ۱۳۹۱، ۹:۳۹

گزارش تحلیلی/

سرای مشیر یا سرای چینی ها/ سلیقه خریداران در حال تغییر

سرای مشیر یا سرای چینی ها/ سلیقه خریداران در حال تغییر

شیراز - خبرگزاری مهر: سرای مشیر شیراز که از سالیان دور محلی برای عرضه صنایع دستی فارس و ایران بوده، امروز به محلی برای عرضه و فروش تولیدات چین، تایوان و مالزی تبدیل شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، استان فارس با توجه به پیشینه تاریخی خود و حضور اقوام مختلف ایرانی در این منطقه از گذشته های دور محلی برای زندگی اقوام مختلف بوده که در این میان صنایع دستی ایرانیان در این استان دارای جایگاه والایی بوده است.

حضور اقوام لر، ترک و ...در این استان علاوه بر اینکه شرایط خاصی را از لحاظ تنوع زندگی ایجاد کرده، باعث شده که تولیدات اصیل ایرانی همچنان در این استان مورد توجه قرار داده شود.

وجود 156 رشته صنایع دستی و 200 هزار نفر تولید کننده صنایع دستی در فارس نشان از این قدمت است.

از جمله مکانهایی که طی چند دهه گذشته برای فروش تولیدات صنایع دستی بومی استان فارس مد نظر بوده "بازار وکیل" و "سرای مشیر" است که به غیر از تاریخی بودن این بازار، محل مناسبی برای عرضه تولیدات اقوام مختلف استان فارس نیز است.

اما طی چند سال گذشته با توجه به ورود بی رویه اجناس کشور چین به داخل کشور شاهد ارایه برخی از اجناس لوکس و فانتزی این کشور در "بازار وکیل" شیراز هستیم که در همان نگاه اول متوجه اختلاف میان این اجناس و این بازار خواهیم شد.

بازاری که در هنگام ورود با صدای چکش زدن مسگرها روبه رو می شوی و در ورودی دیگر این بازار شاهد تولیدات دستباف مردم فارس و بوی داروهای گیاهایی به مشام می رسد به طور حتم نباید به محلی برای فروش اجناس دیگر کشورها تبدیل شود.

اما این اتفاق در "بازار وکیل" شیراز روی داده و امروز شاهد هستیم که حتی برخی از مغازه داران علاوه بر فروش پوشاک و پارچه چینی تزئینات دو صنایع دستی تولید چین را به فروش می رسانند.

در حالی این اتفاق روی می دهد که تولیدات صنایع دستی استان فارس در نوع خود بی نظیر است اما ظاهر فریبنده و قیمت کمتر تولیدات وارداتی باعث شده برخی از مسافرین به جای خرید صنایع دستی استان فارس مشغول خرید تولیدات وارد شده کشور چین به شیراز و "سرای مشیر" شوند.

"سرای مشیری" که از سالیان دور هر کس به دنبال تسبیح، انگشتر و یا قاب های خاتم اصل بود به آن محل مراجعه می کرد.

سلیقه مشتریان تغییر کرده است

اما یکی از فروشندگان صنایع دستی در بازار وکیل شیراز در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص دلیل عرضه محصولات دیگر کشورها در مغازه های صنایع دستی فروشی شیراز و بازار وکیل گفت: آنچه که با استقبال مردم مواجه می شود را عرضه می کنیم.

تقی رمضانی افزود: باید از مردم سئوال کنید که به چه دلیل از اجناس تولید دیگر کشورها حمایت می کنند نه فروشندگانی که بنا به سلیقه خریداران جنس عرضه می کنند.

وی با بیان اینکه تولیدات صنایع دستی استان فارس در مقایسه با تولیدات چینی ظاهری دلنشین ندارند، تصریح کرد: مرغوبیت و اصیل بودن را باید در تولیدات صنایع دستی استان فارس مشاهده کرد اما ظاهر تولیدات دیگر کشورها به مراتب بهتر از تولیدات صنایع دستی فارس است.

این فروشنده صنایع دستی با اشاره به اینکه تولیدات صنایع دستی استان فارس باید با ظاهری بهتر و قابل رقابت با تولیدات مشابه عرضه شود، افزود: اولویت اول مشتریان ظاهر و قیمت اجناس است که در هر دو این موارد تولیدات صنایع دستی استان فارس از دیگر استانها عقب تر است.

رمضانی افزود: صنایع دستی استان فارس هنری به تمام معنی است و بر روی این هنر نیز نمی توان به راحتی قیمت گذاشت اما اگر قرار باشد که مردم عادی این تولیدات را خریداری کنند باید علاوه بر ظاهر و مرغوبیت به فکر قیمت آنها نیز باشیم تا قابل رقابت با تولیدات مشابه باشد.

وی ادامه داد: یک مانتو شکیل سنتی تولید فارس با قیمتی حدود200 تا 300 هزار تومان عرضه می شود در حالیکه مشابه همین مانتو با طراحی زیبا تر و تولید کشورهای دیگر حدود 150 هزار تومان به فروش می رسد.

رمضانی تاکید کرد: هیچکدام از تولیدات دیگر کشورها در مباحث صنایع دستی مثل تولیدات صنایع دستی استان فارس اصیل و زیبا نیست اما باید توجه داشت که مغازه داران متناسب با سلیقه مشتریان اجناس خود را عرضه می کنند.

زیبایی و قیمت اولویت اول خرید سوغات

"مریم - ت" که به همراه خانواده مشغول خرید سوغات از "سرای مشیر" است در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در خصوص دلیل انتخاب اجناس تولید خارج کشور، گفت: صنایع دستی استان فارس دارای قیمت های بالایی هستند که برای یک مسافر که باید دستکم برای پنج تا 10 نفر سوغات خریداری کند چنین هزینه ای زیاد است.

وی تصریح کرد: زیبایی و قیمت به عنوان مهمترین اولویتهای یک مسافر برای خرید سوغات محسوب می شود که متاسفانه اجناس صنایع دستی استان فارس از قیمت بسیار بالایی برخوردار هستند.

وی ادامه داد: اجناسی با قیمت بایین تر نیز یافت می شود اما زیبایی و دقت در ساخت آنان به کار نرفته و تنها باید به عنوان یک تولید داخل به آنها نگاه کرد در حالیکه اولویت اول تولید کنندگان صنایع دستی استان فارس باید تولید مناسب با سلیقه های مشتریان باشد.

چین درغرفه های صنایع دستی فارس جایی ندارد

اما مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص عدم توجه به صنایع دستی استان فارس، گفت: غرفه هایی در کنار آثار تاریخی و گردشگری استان ایجاد کرده ایم تا فروشگاهی برای صنایع دستی استان باشد.

فریدون فعالی ادامه داد: این غرفه ها تنها باید تولیدات صنایع دستی استان را به فروش برسانند و از هرگونه فروش اجناس چینی و دیگر کشورها جلوگیری خواهد شد.

وی با اشاره به تعداد این غرفه ها تصریح کرد: 72 غرفه در استان ایجاد شده است.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس با بیان اینکه منازل قدیمی در استان فارس به محلی برای عرضه صنایع دستی استان اختصاص داده خواهد شد، یادآور شد: منزل "سوخکیان" در داراب، منزل "مقدسی" در استهبان، منزل "طوفان" در جهرم، "تیمچه صرافان" در آباده و یک خانه تاریخی در شیراز به محلی برای عرضه و نمایش صنایع دستی استان فارس تبدیل می شود.

تولیدات متناسب با سلیقه مشتری باشد

فعالی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه تولید کنندگان باید سلیقه مشتریان را در نظر داشته باشند، گفت: هیچگونه مشکلی در بحث تولیدات صنایع دستی در استان فارس وجود ندارد ولی باید متناسب با سلیقه مردم تولید انجام شود.

وی ادامه داد: سلیقه مشتریان  باید مورد توجه تولید کنندگان باشد و از طرفی باید تولیدات خود را در چند فاز و با قیمت های مختلف به بازار ارایه کنند.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس تاکید کرد: اما در متنوع کردن تولیدات باید توجه داشت که زیبایی و کیفیت دستخوش ارزانی و گرانی اجناس نشود.

................................

هادی فتحی

کد خبر 1624110

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha