به گزارش خبرنگار مهر، یکی از خصوصیات مهم و با ارزش شترمرغ های بالغ مقاومت آنها در مقابل نوسانات دمایی و افزایش شدید دمای محیط است. بدن این حیوان به دلیل سازگاری با محیط زیست و آب و هوای متفاوت، از30 درجه سانتیگراد زیر صفر تا پنجاه درجه بالای صفر را به راحتی و بدون ایجاد مشکلی می تواند تحمل کند. شترمرغ از نظر نگهداری نیز کم هزینه ترین جایگاه را به خود اختصاص داده است و نیاز به امکانات و تاسیسات خاصی ندارد.
از این رو اقلیم خشک و وجود مناطق بیابانی و نیمه بیابانی در ایران که شامل 70 درصد وسعت کشور می شود زمینه مساعدی را برای توسعه پرورش شتر مرغ فراهم کرده است.
استان مرکزی پیشتاز در پرورش شتر مرغ
کارشناسان این صنعت معتقدند که پرورش شترمرغ این قابلیت را دارد که ظرف چهار تا هفت سال آینده به نقطه کمال رسیده و به عنوان یک صنعت پرسود آینده بسیار خوب و درخشانی را رقم بزند.
مدیر دام و طیور جهادکشاورزی استان مرکزی گفت: اگرچه پرورش شتر مرغ دیر زمانی نیست که در کشور آغاز شده است با این حال استان مرکزی در حرکتی پیشتازانه مطالعات اولیه طرح پرورش شتر مرغ را در مناطق زرندیه و ساوه استان مرکزی آغاز کرده است و با توجه به مناسب بودن اقلیم گرمسیر این منطقه، پرورش شتر مرغ توسط یکی از سرمایه گذاران استان در این منطقه انجام شده است.
مجید آذر با اشاره به اینکه پرورش شتر مرغ در اراک، خمین و شازند در کنار ساوه و زرندیه آغاز شده است افزود: مجتمع پرورش شترمرغ زرندیه تنها مجتمع پرورشی شترمرغ در کل کشور است که از 97 واحد پرورش شتر مرغ تشکیل شده است.
وی گفت: سال گذشته بیش از 400 تن گوشت شترمرغ در استان تولید شد که بیشترین میزان در زرندیه تولید و عرضه شد.
فرصت های دست نخورده توسعه پرورش شتر مرغ در کشور
اکنون استان های مرکزی، اصفهان و سمنان بزرگ ترین تولید کننده گوشت قرمز شتر مرغ هستند که زمینه افزایش این توانمندی هم چنان وجود دارد.
مجتبی رسولی از کارشناسان دام و طیور در این زمینه گفت: با توجه به اینکه شترمرغ در مکان های گرم پرورش پیدا می کند و بسیاری از مناطق کشور گرم و خشک است زمینه توسعه پرورش شترمرغ در کشور فراهم است و می توان ظرفیت تولید را از حدود 30 درصد کنونی به 100 درصد رساند.
وی با بیان اینکه توسعه تولید می تواند علاوه بر پاسخگویی به نیاز کشور، در زمنیه صادرات اقدام کرد افزود: بر اساس مطالعات انجام شده میزان صرفهجویی ارزی و سودآوری و اشتغالزایی این صنعت بالا است و در مقطع حساس کنونی که کشور با انواع تحریمها مواجه است و آمار جمعیت جوان بیکار در کشور نیز بالا است، پرورش شترمرغ میتواند به صنعت و شکوفایی این بخش کمک کند.
شترمرغ حیوانی که جای جای بدن آن دارای ارزش اقتصادی است
شترمرغ بزرگ ترین پرنده موجود در جهان است که از نوک سر تا نوک پای این حیوان بی آزار قابل استفاده و دارای ارزش اقتصادی بالا است.
با توجه به عمر طولانی این پرنده که اغلب به 50 تا 60 سال می رسد و در صورت مدیریت صحیح تا ۴۰ سال می تواند تولید اقتصادی و کاملاً مقرون به صرفه داشته باشد و این تضمین کننده سود بسیار عالی و درازمدت برای پرورش دهندگان این حیوان است.
یک کارشناس دامپزشکی گفت: فسفر بالای گوشت بوقلمون و همچنین مقاومت شتر مرغ در مقابل بسیاری از بیماری ها که موجب ارگانیک بودن این گوشت می شود از مهمترین مزایای گوشت بوقلمون و شترمرغ است.
به گفته وی، همچنین با توجه به کمبود آهن و ویتامین E در خوراک مصرفی مردم و نیاز روزمره به این عناصر، شتر مرغ می تواند بهترین گزینه برای تامین آهن و این ویتامین باشد.
ازپرهای این پرنده غالباً برای تزئین لباس و دکوراسیون به خصوص در صحنه های تئاتر استفاده می شود. در ایران از این پرها در مراسم مذهبی محرم و برای تزئین علامت، به فرم های ساده یا رنگ آمیزی شده استفاده می کنند و همه ساله تقاضای فراوانی برای این محصول وجود دارد.
شترمرغ های بالغ در ناحیه شکم خود دارای لایه ای ضخیم از چربی است که نقش سپر حرارتی، محافظ فیزیکی و منبع ذخیره انرژی را برای آنها ایفا می کند.
رشد صنعت پرورش شترمرغ در استان مرکزی مدیران را بر آن داشت با ایجاد کشتارگاه صنعتی در جوار مجتمع پرورش شترمرغ ریسک پرورش را پایین آورده و در جهت حمایت از سرمایه گذاران این بخش اقدام کنند.
عزیز قشقایی با اشاره به اینکه بهره برداری از این کشتارگاه موجب رونق و تمایل به سرمایه گذاری در این زمینه خواهد شد، اظهار داشت: صادرات و فرآوری گوشت شترمرغ، پوست، پر و پوسته تخم شترمرغ به دیگر کشورها از اهداف تاسیس این واحد صنعتی است.
نظر شما