به گزارش خبرنگار مهر، صنایع دستی به عنوان بخشی از میراث کهن و فرهنگی ملت ها، نقش مهمی در معرفی تمدن و پیشینه تاریخی ملتها دارد.
صنایع دستی هر قوم و ملتی، معرف ذوق و خلاقیتهای آنان در پاسخ به ضرورتهای مادی و معنوی در مرحله مشخصی از گسترش تاریخی است. صنایعدستی تجلی ویژگیهای فرهنگی و مظهر تمدن انسانهای هر جامعه در گذر تاریخ محسوب می شود.
در استان لرستان صنایعدستی ثمره دستهایی است که عشق را از قلب خود جاری ساخته و با انگشتان خود با یاری تار و پود بر گلیم و جاجیم ترسیم کرده یا با تلنگرهای چکش آن را حک میکنند.
صنعت ورشوسازی در گذشته های نه چندان دور در شهر بروجرد رونق فراوانی داشت و بخش وسیعی از بازار قدیمی این شهر را به خود اختصاص می داده است. گستردگی این هنر به حدی بوده است که نام شهر بروجرد و ورشو با هم آمیخته شده است.
ورشو آلیاژی است که سالها به دست هنرمندان بروجردی به هنری ایرانی آمیخته و موجب حیرت جهانیان شده است.
و چه سپاسی دست خسته هنرمندان این صنعت را می فشارد، دستانی که تمام تلاششان دمیدن روح هنر در تکه ورق آلیاژ است و چیزی جز افتخار برای سرزمین هنر و فرهنگ ندارد.
هنرمندان دیار بروجرد، با استفاده از فن چکش کاری و خم کاری با استفاده از دستگاههای ساده و نیروی بازوی خود، به خلق آثار فلزی بسیار زییایی از ورقهای ورشویی می پرداختند که از جمله می توان به ظروف غذاخوری، سماور، سینی، قندان، چایدان، گلاب پاش و ... اشاره کرد.
هنر ورشو که خود آمیخته از دو هنر مجزای قلم زنی و ورشوسازی است متاسفانه امروز با محدودیت هایی مواجه است که این هنر را به خوابی عمیق فرو خواهد برد ولی با این وجود هنرمندان بروجردی بیکار ننشسته و بزرگترین سماور زغالی دنیا را به دست توانمندشان نقش آفریدند.
عباس گودرزی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان در گفتگو با خبرنگار مهر از ایجاد موزه صنعت ورشو سازی در خانه تاریخی بیرجندی بروجرد خبر داد.
وی افزود: هنر - صنعت ورشو در شهرستان بروجرد از رونق زیادی برخوردار بوده و شهره جهانی دارد و باید در راستای توسعه این میراث ماندگار گامهایی برداشته شود.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان تصریح کرد: با توجه به آنکه خانه تاریخی بیرجندی در مجاورت مجموعه خانه طباطبایی ها قرار گرفته می تواند از نظر گردشگری معرفی هر چه بیشتر هنر - صنعت ورشوسازی بروجرد موثر واقع شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر خانه بیرجندی در حال مرمت است، یادآور شد: به محض پایان مرمت این اثر گرانبهای تاریخی، خانه بیرجندی بروجرد به موزه صنعت ورشو سازی تبدیل خواهد شد.
نظر شما